Πολάκης: «Στελέχη της Novartis οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες» – όλα όσα είπε...

Πολάκης: «Στελέχη της Novartis οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες» – όλα όσα είπε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο μιζών στην ιστορία

104
Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο σκάνδαλο μιζών στην ιστορία. Ακόμα και η Σίντι Λόπερ, η ποπ σταρ που έκανε θραύση στα 80s έπεσε θύμα της φαρμακοβιομηχανίας όπως αποκάλυψε σε τηλεοπτική της συνέντευξη. Το σκάνδαλο, τεράστιο. Τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν, πολλά. Οι εμπλεκόμενοι: Ακόμα περισσότεροι… Και σήμερα, νέες αποκαλύψεις on camera απ’ τον υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη. Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη είπε ότι οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» είναι στελέχη της εταιρείας τους οποίους τους στρίμωξαν και μίλησαν τάζοντάς τους «ευνοϊκή μεταχείριση και προστασία», ενώ πρόσθεσε ότι την υπόθεση την ήξερε από την εποχή που ήταν δήμαρχος.

«Εδώ και 1,5 χρόνο μιλούσα στη Βουλή για υπερτιμολογήσεις φαρμάκων αλλά τότε με κατηγορούσαν ότι στοχοποιούσα πολιτικούς αντιπάλους», τόνισε στη συνέχεια και συμπλήρωσε: «Οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη. Στελέχη της εταιρείας είναι οι μάρτυρες, που άρχισαν να “κελαηδούν” και να “δίνουν”, στελέχη τα οποία τα έπιασαν να έχουν μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται και άρχισαν να “κελαηδούν”. Όχι ότι είναι αγαθά παιδιά, όμως ξεκίνησαν την ιστορία».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Υποτίθεται ότι παίρναμε τις τρεις φθηνότερες τιμές των χωρών της Ε.Ε. βγάζαμε ένα μέσο όρο και αυτή ήταν η τιμή. Όμως δεν ήταν έτσι. Οι μεγάλες εταιρείες τιμολογούσαν τα φάρμακα σε τρεις ακριβές χώρες της Ευρωπαϊκής ζώνης, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, το έφερναν μετά εδώ στην Ελλάδα με ακριβή τιμή και άρα ψηλό μέσο όρο και μετά από εμάς έπαιρναν την τιμή από 29 – 50 χώρες τη δική μας τιμή διότι ήμασταν χώρα αναφοράς. Γι’ αυτό όλες οι φαρμακευτικές είχαν τεράστιο ενδιαφέρον να πάρουν τιμή εδώ. Αυτά τα 85 δις μαζί με τα 100 και πλέον των δημόσιων έργων και τα 150 των εξοπλισμών χρεοκόπησαν τη χώρα και μπήκαμε στα μνημόνια».

«Στα μνημόνια μεταφέρθηκε ο καθορισμός της τιμής στις διαδικασίες του υπουργείου υγείας και μπήκε ένα οριζόντιο μαχαίρι για τη φαρμακευτική δαπάνη που είχε φτάσει αθροιστικά από ασφαλιστικά ταμεία και δημόσια νοσοκομεία (το 2009) στα 9 δις ευρω και την κατέβασε στα σημερινά επίπεδα». «Τότε μια σειρά από εταιρείες, όπως η Novartis που στήριξε την ανάπτυξη της και τη δεσπόζουσα της θέση στην αγορά, στην ιστορία με τα εμβόλια για παράδειγμα και άλλα φάρμακα που έφερε σε πολύ υψηλές τιμές και μίζωσε υπουργούς και γιατρούς».

Κι ολοκλήρωσε ως εξής: «Η Novartis αξιοποίησε τη δεσπόζουσα της θέση για να υποστεί μικρότερες μειώσεις από άλλες εταιρείες και να πετύχει υψηλές τιμές σε νέα πρωτότυπα φάρμακα. Για να το καταφέρει αυτό έδινε μίζες σε υπουργούς».

Να θυμίσουμε εδώ, για όσους δεν έχουν υπεισέλθει σε σχετικές λεπτομέρειες με το μέγα σκάνδαλο, πως ετοιμάζονται μηνύσεις από πολλούς πολιτικούς τα ονόματα των οποίων έχουν ήδη ακουστεί (ο Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζει μηνύσεις κατά Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου), πως την Πέμπτη συνεδριάζει εκ νέου η ολομέλεια της Βουλής για το θέμα… Και πολλά ακόμα, που θα διαβάσετε και θα ξαναδιαβάσετε – ασφαλώς.