Κωνσταντίνος Θ. Πάτσης, πλαστικός χειρουργός

Κωνσταντίνος Θ. Πάτσης, πλαστικός χειρουργός

Ο IMG_0784[1]στην πόλη του Βόλου, απαντά στις ερωτήσεις μας και μας καλωσορίζει στο ιατρείο του και στον κόσμο της πλαστικής χειρουργικής!

-Πώς επιλέξατε να γίνετε πλαστικός χειρουργός;

Η πλαστική χειρουργική είναι η κορυφαία ειδικότητα της ιατρικής. Απαιτεί να μην έχεις όριο και περιορισμούς στη σκέψη, να έχεις εναλλακτικές προτάσεις για κάθε πρόβλημα, συνδυαστική σκέψη και «καλλιτεχνική» οπτική. Το επιστημονικό αντικείμενο της είναι πρακτικά κάθε σημείο του ανθρώπινου οργανισμού, και όχι συγκεκριμένο όργανο ή ανατομικό στοιχείο όπως συμβαίνει σε όλες τις ειδικότητες. Το πεδίο της πλαστικής είναι ευρύτατο. Ταυτόχρονα εκτός από πρόκληση, η πλαστική χειρουργική είναι η ειδικότητα που δίνει χαρά στους ανθρώπους που ακολουθούν τις θεραπείες της. Είτε επανορθωτική είτε αισθητική, η πλαστική χειρουργική διορθώνει ατυχίες ή ατέλειες, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να απαλλάσσονται από μια στενάχωρη κατάσταση. Αυτοί είναι οι λόγοι που επέλεξα να ακολουθήσω την πλαστική χειρουργική, παρά το δύσκολο δρόμο της.

-Τι είναι η πλαστική χειρουργική? Τι σημαίνει αισθητική πλαστική χειρουργική;

Η πλαστική χειρουργική είναι μια ειδικότητα της ιατροχειρουργικής. Απαιτεί από τον ιατρό, να ειδικευθεί κάποια χρόνια στη γενική χειρουργική, και έπειτα, για αρκετά χρόνια στην πλαστική χειρουργική. Ο κύκλος σπουδών ενός πλαστικού χειρουργού, από την αρχή της ιατρικής ως τη μέρα που επισήμως λαμβάνει τον τίτλο του πλαστικού χειρουργού είναι ρεαλιστικά 15-17 χρόνια. Και φυσικά συνεχίζει να εκπαιδεύεται διαρκώς στην πορεία του, καθώς η πλαστική δεν είναι μια στάσιμη ειδικότητα. Η αισθητική πλαστική χειρουργική είναι η…μισή πλαστική χειρουργική. Η άλλη μισή είναι η επανορθωτική πλαστική χειρουργική. Και κατά τη γνώμη μου, κακώς υπάρχει αυτός ο τυπικός διαχωρισμός αφού πχ σε μια αποκατάσταση μαστών μετά από μαστεκτομή, που χαρακτηρίζεται ως μια επανορθωτική επέμβαση πλαστικής, ο στόχος μας είναι το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ή πχ. στην αντιμετώπιση ενός εγκαύματος. Πάντα μας ενδιαφέρει το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

-Εκτός από θεραπείες αισθητικής φύσεως, αναλαμβάνετε και αποκαταστάσεις μαστού μετά από μαστεκτομή, αποκατάσταση εγκαυμάτων κλπ, σωστά;

Η πλαστική χειρουργική, αν και ενιαία, περιλαμβάνει όπως είπαμε , την Επανορθωτική και την Αισθητική πλαστική χειρουργική. Η επανορθωτική πλαστική χειρουργική αποτελεί αναπόσπαστο και το βασικότερο κομμάτι της ιατρικής πρακτικής μου. Η αφαίρεση δερματικών βλαβών απλών ή καρκινικών όπως πχ το μελάνωμα , η αποκατάσταση των μαστών μετά από μαστεκτομή, η αντιμετώπιση των εγκαυμάτων, η αποκατάσταση των κακώσεων μετά από ατυχήματα και άλλες κλινικές περιπτώσεις, είναι μέρος της εκπαίδευσης μου στο Βασιλικό νοσοκομείο του Preston της Αγγλίας και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζω αποτελεσματικά τέτοια περιστατικά .

-Είναι μύθος το ότι όσο πιο πολλές πλαστικές κάνει κάποιος, τόσο χειρότερα θα είναι μετά;

Είναι μύθος, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις! Είναι απαραίτητο να υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση από την πλευρά του πλαστικού χειρουργού, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν ή οι χειρουργικές τεχνικές να είναι οι ενδεδειγμένες και ο ασθενής να είναι σωστά επιλεγμένος, καθώς δεν είναι όλες οι θεραπείες το ίδιο αποτελεσματικές για όλους. Η λογική των θεραπειών μας, είναι η πρόληψη και η διόρθωση. Άρα, όσο πιο τυπικός είναι ο ενδιαφερόμενος στο να επαναλαμβάνει τις θεραπείες στα σωστά χρονικά διαστήματα (και όχι νωρίτερα ή αργότερα) τόσο ο χρόνο ή τα σημάδια της γήρανσης θα «παγώνουν» ή θα εξαφανίζονται όλο και περισσότερο.

-«Υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθώ»;Είναι μια ερώτηση που ξέρουμε ότι ακούτε πολύ συχνά.

Καλή ερώτηση! Όχι! Αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις. Πέρα από την απαραίτητη εκπαίδευση του πλαστικού χειρουργού , πρέπει να χρησιμοποιούνται ασφαλή και ποιοτικά υλικά . Τα περιστατικά παραμόρφωσης που κατά καιρούς εντοπίζονται, και που φυσικά βλέπω στο ιατρείο μου για διόρθωση, έχουν να κάνουν συνήθως με χρήση «κακών» ιατρικών υλικών. Μη εγκεκριμένων, ακατάλληλων για συγκεκριμένες θεραπείες, που συνοδεύονται από ανεπαρκή εκπαίδευση του ιατρού. Που πολλές φορές βέβαια, ο ιατρός δεν είναι …ιατρός, αλλά κάτι άσχετο και απλά προβαίνει σε ιατρικές πράξεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής . Για αυτό συνιστώ πάντα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, να αποφεύγουν να ακολουθήσουν ιατρικές πράξεις εκτός ιατρικού χώρου, χωρίς να ζητήσουν και φυσικά να δούνε το πτυχίο και την ειδικότητα αλλά και τα πιστοποιητικά εκπαίδευσης για τις θεραπείες που θα ακολουθήσουν. Προσωπικά στο ιατρείο μου, επιδιώκω να ενημερώνω αναλυτικά τους ασθενείς μου για το τι ακριβώς θα ακολουθήσουν, να ανοίγω μπροστά τους τις συσκευασίες των ιατρικών υλικών και φυσικά να ακολουθώ αυστηρά τα πρωτόκολλα κάθε θεραπείας. Είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει «απλή» θεραπεία. Κάθε θεραπεία απαιτεί άριστη κατάρτιση και γνώση ανατομίας. Ακόμα και η πιο «αθώα». Ζούμε στην εποχή που όλα είναι εφικτά με ένα κλικ , οπότε ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει στις σελίδες των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων ή και τηλεφωνικά να ενημερωθεί σε ποιόν (νόμιμο) πλαστικό χειρουργό της περιοχής του μπορεί να απευθυνθεί για τις θεραπείες που επιθυμεί.

-Αντιγήρανση προσώπου. Χειρουργεία ή ενέσιμες θεραπείες;

Μη συγκρίσιμα μεγέθη. Διαφορετικά αποτελέσματα, διαφορετική διαδικασία, διαφορετική προσέγγιση. Αναλόγως τον τύπο των αλλοιώσεων που ο χρόνος επέφερε στο πρόσωπο, τη βαρύτητα τους, την έκταση , την ηλικία και πολλούς ακόμα παράγοντες , επιλέγουμε είτε τις χειρουργικές είτε τις ενέσιμες θεραπείες.

Οί ελαχιστα επεμβατικές ενέσιμες θεραπείες όπως πχ το μπότοξ, τα υαλουρονικά, τα νήματα, οι μεσοθεραπείες, τα πήλινγκ ή τα Laser κλπ, είναι θεραπείες αποτελεσματικές, που σε ελάχιστο χρόνο διορθώνουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ατέλειες ή σημάδια της ηλικίας. Ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλός, για αυτό και δίκαια οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις πλαστικής αισθητικής χειρουργικής είναι τόσο διαδεδομένες παγκοσμίως. Τα μέγιστα όμως αποτελέσματα επιτυγχάνονται με τη χειρουργική διόρθωση. Πλέον οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές, τα σύγχρονα χειρουργικά εργαλεία, εξασφαλίζουν ελάχιστη περίοδο ανάρρωσης, άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες , αδιόρατα «σημάδια» και φυσικά μια αποτελεσματικότητα που δε συγκρίνεται με οτιδήποτε μη χειρουργικό. Και δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη «μονιμότητα» των χειρουργικών αποτελεσμάτων. Είναι προφανές ότι ο πλαστικός χειρουργός επειδή ακριβώς έχει την ικανότητα να χειρουργεί ένα πρόσωπο, είναι και ο κατάλληλος να εφαρμόσει μια μη επεμβατική ενέσιμη θεραπεία καθώς γνωρίζει -στην πράξη και όχι στη θεωρία – τα ανατομικά επίπεδα και το τι ακριβώς υπάρχει κάτω από κάθε νυγμό της βελόνας του.

-Πότε πιστέυετε ότι μια γυναίκα χρειάζεται να σας επισκεφθεί;

Όποτε νιώσει την ανάγκη να διορθώσει κάτι πάνω της επειδή την ενοχλεί. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι μεταξύ 22 και 60 ετών. Φυσικά υπάρχουν και μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και μικρότερες. Είναι λάθος να φθάνουμε στην 7η δεκαετία μας για να διορθώσουμε κάτι, όπως και είναι λάθος στα 16 να ζητάμε αλλαγές στο πρόσωπο ή στο σώμα μας (χωρίς πραγματικά σοβαρό ιατρικό λόγο).

-Γίνονται θαύματα στην πλαστική χειρουργική;

Εξαρτάται τι εννοείτε θαύματα. Η πλαστική χειρουργική δεν έχει όρια. Ένας γηρασμένος άνθρωπος μπορεί να δείξει κατά πολύ νεότερος και ένας αδικημένος από τη φύση ή την τύχη άνθρωπος να υποβληθεί σε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής και να αφήσει το χθές πίσω του έχοντας μπροστά του ένα αύριο που δε φανταζόταν ποτέ. Αυτά είναι μικρά ή μεγάλα, «θαύματα». Και φυσικά δεν εννοώ θαύματα του τύπου «χάστε 20 χρόνια σε 20 λεπτά με την τάδε θεραπεία ή το τάδε μηχάνημα» γιατί όπως αντιλαμβάνεστε αυτά τα θαύματα δε…γίνονται.

-Ποιες είναι οι νεότερες τεχνικές όσον αφορά τη νέα ροπή προς φυσικά αποτελέσματα στην πλαστική χειρουργική;

Τους τελευταίους ειδικά μήνες, είχα την τιμή να μετεκπαιδευθώ σε νέες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής για το πρόσωπο, από κορυφαίους παγκοσμίως πλαστικούς χειρουργούς. Η νεότερη προσέγγιση στο Face & Neck Lift (λίφτινγκ προσώπου και λαιμού) εξασφαλίζει αδιόρατες μετεγχειρητικά ουλές, φυσικότατα αποτελέσματα, μεγαλύτερη ακόμα διάρκεια στο χρόνο, ελάχιστη ανάρρωση και αναλόγως γρήγορη επάνοδο στις κοινωνικές δραστηριότητες. Το MACS lift, το SMASLift και οι παραλλαγές του, το MidFace Lift είναι τεχνικές που διαρκώς εμπλουτίζονται και αναβαθμίζονται επιστημονικά για προσφέρουν ακόμα καλύτερα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Στην πλαστική χειρουργική σώματος, οι εξελίξεις είναι στο ίδιο μήκος κύματος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κοιλιοπλαστική να απαιτεί ελάχιστο χρόνο ανάρρωσης σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αν εφαρμοσθούν τα νεότερα χειρουργικά πρωτόκολλα. Στην επέμβαση της λιποαναρρόφησης, η τεχνολογία έχει βοηθήσει ώστε το κλασσικό χειρουργείο της λιποαναρρόφησης να πλαισιωθεί με εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό (κάνουλες υπερήχων, κάνουλες ραδιοσυχνοτήτων , παλλόμενες κάνουλες κλπ) για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Η αυξητική στήθους , μια από τις αγαπημένες επεμβάσεις των γυναικών, εξελίσσεται διαρκώς και σε χειρουργικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ενθεμάτων, τόσο που πολύ δύσκολα από την όψη ή την αφή εντοπίζει κάποιος ένα χειρουργημένο στήθος εφόσον έχουν εφαρμοστεί οι νεότερες χειρουργικές τάσεις. Η λιπομεταφορά (micro fat / nano fat / fat grafting) , αναδεικνύεται σε μια χειρουργική επέμβαση με αμέτρητες εφαρμογές και εντυπωσιακά αποτελέσματα λόγω του βιολογικού αυτόλογου υλικού και των παραγόντων που τα λιποκύτταρα περιέχουν.

Οι μη επεμβατικές θεραπείες πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μη «φουσκώνουν», να μη προδίδουν την παρέμβαση αλλά και να αναδεικνύουν την αλλαγή. Οι παλαιότερες μέθοδοι των παγωμένων ανέκφραστων προσώπων, ή των έντονων χαρακτηριστικών δίνουν τη θέση τους σε νέες τεχνικές που τις χαρακτηρίζει η φυσικότητα και η αρμονία. Η εξέλιξη των ιατρικών υλικών και μηχανημάτων αλλά κυρίως οι αυτόλογες θεραπείες (PRP – αυτόλογη θεραπεία με βιολογικό υλικό από το αίμα της υποψήφιας) είναι σύμμαχοι στη νέα εποχή .

Οι συνδυαστικές θεραπείες είναι μια ακόμα τάση της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής, την οποία ακολουθώ. Τα αποτελέσματα πχ μιας θεραπείας νημάτων ανόρθωσης ή ανάπλασης απογειώνονται αν συνδυαστούν με αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP .

Συνοψίζοντας, όλη η πλαστική χειρουργική αλλάζει σταδιακά και αυτό απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και εκπαίδευση από την πλευρά μου. Οι βασικοί πυλώνες της εξέλιξης της πλαστικής είναι η ασφάλεια του ασθενούς , η φυσικότητα των αποτελεσμάτων, η διάρκεια τους και η ελάχιστη και ανώδυνη περίοδος ανάρρωσης. Και οι τέσσερις παράγοντες αυτοί είναι που καθορίζουν και την καθημερινή μου ιατρική πράξη τόσο στο ιατρείο όσο και στο χειρουργείο.

-Η πλαστική χειρουργική είναι «ακριβή»;

Ευχαριστώ για την ερώτηση. Η πλαστική χειρουργική, προφανώς προσαρμοσμένη στα δεδομένα της χώρας μας, είναι προσιτή. Δεν είναι αυτό που κάποτε υπήρχε ως αστικός μύθος ότι δηλαδή η πλαστική είναι προνόμιο των οικονομικά ισχυρών. Σήμερα υπάρχουν θεραπείες προσιτές και αποτελεσματικές που πραγματικά απευθύνονται στο μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου. Όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η πλαστική χειρουργική είναι προσιτή, όχι φθηνή με την έννοια που όλοι καταλαβαίνουμε. Τα εγκεκριμένα υλικά, οι ενημερωμένες τεχνικές, ο σωστός ιατρικός εξοπλισμός είναι παράγοντες που διαφοροποιούν έναν πλαστικό χειρουργό. Προσωπικά θα ήμουν επιφυλακτικός όπου άκουγα εκπτώσεις και σημαντικά χαμηλές τιμές.

-Ευχαριστούμε πολύ για τη συζήτηση! Καλές γιορτές!

Καλές γιορτές και το 2018 να είναι μια ευτυχισμένη και λαμπερή χρονιά για όλους. Και αν η πλαστική χειρουργική μπορεί να σας κάνει ακόμα πιο χαρούμενους με μια μικρή ή μεγάλη αλλαγή, τολμήστε το!

Κωνσταντίνος Θ. Πάτσης

Πλαστικός χειρουργός

Κ. Καρτάλη 172 – Βόλος

Τηλ. 2421-404084

Website:  www.drpatsis.gr

Facebook : @drpatsis

Instagram: @dr.konstantinos_patsis

Δρ. Κωνσταντίνος Θ. Πάτσης

Ο Κωνσταντίνος Θ. Πάτσης είναι πλαστικός χειρουργός και διατηρεί το ιατρείο του στην πόλη του Βόλου . Είναι επιστημονικός συνεργάτης χειρουργικών κλινικών στο Βόλο, τη Θεσσαλονίκη , την Αθήνα καθώς και Clinical Fellow στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Preston της Αγγλίας.

Γεννήθηκε στο Βόλο, σπούδασε στην αρχαιότερη ιατρική σχολή της Ευρώπης, την Ιατροχειρουργική σχολή της Bologna στην Ιταλία και αποφοίτησε από αυτή με άριστα παρουσιάζοντας την πτυχιακή του στην αποκατάσταση των μαστών μετά από μαστεκτομή . Η εκπαίδευση του στην πλαστική χειρουργική ξεκίνησε από το νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και συνεχίστηκε στις κλινικές πλαστικής χειρουργικής του 6ο ΙΚΑ της Αθήνας καθώς και του νεοσύστατου τότε Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι» . Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του, ο Δρ. Πάτσης συνεργάστηκε με κορυφαίους πλαστικούς χειρουργούς σε μεγάλο αριθμό επεμβάσεων αισθητικής και επανορθωτικής φύσεως. Το επόμενο βήμα προήλθε από τη μακρόχρονη συνεργασία του με την κλινική πλαστικής επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής του Βασιλικού νοσοκομείου του Πρέστον της Αγγλίας . Εκεί , η πληθώρα περιστατικών επανορθωτικών επεμβάσεων και η συνεχής απαίτηση για άρτια αισθητικά αποτελέσματα τον εφοδίασε με όλες τις απαραίτητες χειρουργικές τεχνικές .

Ο Δρ. Πάτσης , συμμετέχει ανελλιπώς σε παγκόσμιας εμβέλειας συνέδρια και συνεχίζει να εκπαιδεύεται πλάι σε κορυφαίους διεθνώς πλαστικούς χειρουργούς πάνω στις νεότερες τεχνικές στη χειρουργική προσώπου και σώματος αλλά και στις μη επεμβατικές θεραπείες. Παράλληλα , παρουσιάζει εργασίες και ομιλίες πάνω σε θέματα της ειδικότητας του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια.

Η πλαστική χειρουργική είναι μια συνεχώς και ταχέα εξελισσόμενη ειδικότητα και απαιτεί συνεχή εξέλιξη και εκπαίδευση από την πλευρά του πλαστικού χειρουργού.

Στο κεντρικό σαλόνι του περιοδικού μας, μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη με το Δρ. Πάτση και τις απαντήσεις του στις δικές μας αλλά και τις δικές σας ερωτήσεις!gty_plastic_surgery_kb_131223_16x9_992

παρόμοια άρθρα

128

116