Περιεδρικό συρίγγιο και ενδοσκοπική θεραπεία

Περιεδρικό συρίγγιο και ενδοσκοπική θεραπεία

167
Περιεδρικό συρίγγιο: Εντυπωσιακά αποτελέσματα με την ενδοσκοπική θεραπεία
Το περιεδρικό συρίγγιο είναι η μη φυσιολογική επικοινωνία του περιπρωκτικού δέρματος με τον πρωκτικό σωλήνα ή το ορθό διαμέσου ενός πόρου ο οποίος αποτελείται από ινώδη ιστό και εσωτερικά καλύπτεται από κοκκιωματώδη ιστό. Ο Γενικός Χειρουργός Όθωνας Μιχαήλ, μας ενημερώνει για την ενδοσκοπική θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου.

Συνήθως στα περιεδρικά συρίγγια διακρίνουμε: τον συριγγώδη πόρο, ένα ή περισσότερα έξω στόμια, ένα έσω στόμιο στην οδοντωτή γραμμή.
Αν το στόμιο είναι κλειστό ή απουσιάζει, το περιεδρικό συρίγγιο λέγεται τυφλό.
Τα περιεδρικά συρίγγια είναι συχνό αποτέλεσμα της αυτόματης η χειρουργικής διάνοιξης ενός περιεδρικού αποστήματος. Η διάγνωση γίνεται φυσικά από την σωστή και λεπτομερή λήψη του ιστορικού, καθώς και από επιμελή κλινική εξέταση.
Από το ιστορικό του ασθενούς αναφέρεται περιεδρικό απόστημα το οποίο παροχετεύτηκε αυτόματα ή διανοίχτηκε χειρουργικά και το οποίο έχει υποτροπιάσει.
Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων είναι αποκλειστικά χειρουργική. Ο χειρουργός που θα αντιμετωπίσει πρώτος ένα συρίγγιο έχει την καλύτερη ευκαιρία για να αναγνωρίσει τον πόρο, να βρει το έσω στόμιο και να επιτύχει την επούλωσή του.
H νέα επαναστατική μέθοδος θεραπείας των περιεδρικών συριγγίων είναι η μέθοδος της Ενδοσκοπικής θεραπείας (VAAFT). Ακόμη και εάν το ύψος του συρριγγώδους πόρου περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, η επέμβαση γίνεται πιο εύκολα και σχεδόν αναίμακτα. Η νέα μέθοδος αναίμακτης χειρουργικής, μειώνει τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του.
Ο τρόπος αντιμετώπισης καθώς και τα οφέλη της ενδοσκοπικής τεχνικής είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της εφαρμογής EPSIT στην κύστη κόκκυγα.
Οι βασικές αρχές της Ενδοσκοπικής τεχνικής VAAFT είναι:
1. Η ανεύρεση και καταστροφή του εσωτερικού στομίου.
2. Ο εντοπισμός της πορείας του συριγγώδους πόρου και η πλήρης εκτομή του ή η καταστροφή του επιθηλίου του, σε όλο το μήκος του.
3. προστασία του σφιγκτηριακού μηχανισμού για την αποφυγή ακράτειας

Η νέα μέθοδος ενδοσκοπικής αντιμετώπισης των περιεδρικών συριγγίων VAAFT συγκεντρώνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Είναι Αναίμακτη
Είναι Ανώδυνη
Μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία
Δεν χρειάζεται νοσηλεία
Πραγματοποιείται σα βάση χειρουργικής μιας ημέρας χωρίς διανυκτεύρευση
Προσφέρει άμεση επιστροφή στην εργασία
Ελαχιστοποιείται η πιθανότητα υποτροπής
Δεν απαιτείται σημαντική και μακροχρόνια μετεγχειρητική φροντίδα
Ελαχιστοποιείται στο μικρότερο δυνατό βαθμό η πιθανότητα ακράτειας
Αρχικά πραγματοποιείται η χαρτογράφηση της βλάβης διαμέσου του συριγγώδους πόρου και της απεικόνησης στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας με τη χρήση της ειδικής κάμερας – fistuloscope. Οτιδήποτε εντός του συριγγίου απομακρύνεται εύκολα με ειδική λαβίδα 2mm.
Αφού έχει καθοριστεί και καθαριστεί η βλάβη, ακολουθεί η χειρουργική φάση. Με τη χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF ή Laser πραγματοποιείται η καταστροφή του συριγγώδους πόρου και των διακλαδώσεών του.
Στο τέλος διενεργείται το πιο σημαντικό μέρος της επέμβασης που είναι η σύγκλειση – συρραφή του έσω στομίου του συριγγίου., το οποίο είναι και αυτό που προκαλεί τις υποτροπές
Συμπερασματικά με τη νέα ενδοσκοπική μέθοδο και τον συνδυασμό με χρήση ραδιοσυχνοτήτων RF ή Laser αποφεύγεται η δημιουργία μεγάλων χειρουργικών τραυμάτων, ανευρίσκονται όλοι οι κρυφοί πόροι που ευθύνονται σε κάποιο βαθμό για υποτροπές, ανευρίσκεται και συρράπτεται το έσω στόμιο του συριγγίου αποτρέποντας την πιθανότητα υποτροπής κατά 85%, υπάρχει ταχύτατη ανάρρωση, άμεση επάνοδος στην καθημερινότητα, δεν χρειάζονται αλλαγές και ειδική περιποίηση του τραύματος και το βασικότερο πλεονέκτημα είναι η προστασία του σφιγκτηριακού μηχανισμού.
Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχο Μάστερ στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου, Τηλ.: 2109520070, 6944435931 | omichail@yahoo.com | http://www.omichail.gr