Πλειστηριασμοί έστω και με χειροπέδες

Πλειστηριασμοί έστω και με χειροπέδες

82
Την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, με στόχο την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών αποφάσισαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ υπουργών και υμβολαιογράφων, μετά την «κόκκινη κάρτα» από τις Βρυξέλλες.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, καθώς και το Δ.Σ. των συμβολαιογράφων.

Ειδικότερα σχεδιάζεται αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνης σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ’ έγκληση, όπως ισχύει σήμερα.

Πρακτικά δηλαδή όποιοι παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς θα συλλαμβάνονται άμεσα και θα τους απαγγέλλονται κατευθείαν κατηγορίες ενώ έως σήμερα ο συμβολαιογράφος έπρεπε να κάνει μήνυση για να ασκηθεί ποινική δίωξη. Το ίδιο ισχύει και για «εισβολές» σε συμβολαιογραφικά γραφεία.

Επιπλέον θα ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στα Ειρηνοδικεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και σε όποιες άλλες πόλεις κριθεί αναγκαίο, προκειμένου οι πλειστηριασμοί να διενεργούνται με ασφάλεια.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για βελτιώσεις στη διαδικασία των πλειστηριασμών, το προσεχές διάστημα.

Το Δ.Σ. των συμβολαιογράφων θα συνεδριάσει ώστε να προχωρήσει σε νέα Γενική Συνέλευση των μελών του που θα κληθεί να αποφασίσει για το εάν θα αλλάξει την προηγούμενη απόφαση της Γ.Σ. του Σαββάτου με την οποία αποφάσισε την αποχή από τους πλειστηριασμούς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.