Science speaks και στην προκειμένη αναφερόμαστε στο τιμ ενός απ’ τα κορυφαία παγκοσμίως πανεπιστήμια. Στο Χάρβαρντ. Οι οδηγίες του Χάρβαρντ, υπό το όνομα “πιάτο υγιεινής διατροφής” το θέλουν να περιέχει 50% λαχανικά και φρούτα (με τα λαχανικά να παίρνουν ένα ελαφρώς μεγαλύτερο τμήμα του γεύματος), το ένα τέταρτο του πιάτου να περιέχει υγιείς πρωτεΐνες και το ένα τρίτο ολόκληρους σπόρους (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι, βρώμη, κριθάρι, κινόα, σίκαλη).
Ωστόσο, από το πιάτο υγιεινής διατροφής του απουσιάζουν τα υγιή λίπη. “Χρησιμοποιήστε υγιή έλαια (όπως ελαιόλαδο) για το μαγείρεμα, τη σαλάτα και στο τραπέζι. Αποφύγετε τα trans-λιπαρά”, συμβουλεύει το site.
Σύμφωνα με το Χάρβαρντ, ο καθένας, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του θα πρέπει να ακολουθεί διαφορετική διατροφή. Για παράδειγμα, οι συστάσεις για γυναίκες ηλικίας 19 έως 30 ετών είναι δίαιτα των 2.000 θερμίδων που περιλαμβάνουν 2.5 φλιτζάνια λαχανικών, 1.5 φλιτζάνια φρούτων, μισό φλιτζάνι δημητριακών ολικής αλέσεως, 140 με 170 γρ. πουλερικών, κρέατος ή ψαριών, 3 φλιτζάνια γαλακτοκομικών προϊόντων και 1 με 2 κουταλιές υγρών ελαίων.
Μπόνους
Το καλό είναι ότι δεν βάζει αυστηρούς κανόνες, αλλά δίνει γενικές οδηγίες. «Κάντε μονάδα μέτρησης την κούπα ή τα μάτια σας», υποστηρίζει. Στην πραγματικότητα οι λιγότερο δύσκαμπτες οδηγίες αφήνουν χώρο να είστε δημιουργικοί και ευέλικτοι στην κουζίνα και να έχουν αρκετή φαντασία τα πιάτα σας. «Κάνε ένα ενδιαφέρον μείγμα», συνιστά το Χάρβαρντ. «Βάλτε φασόλια, καρύδια και σπόρους στις σαλάτες. Προσθέστε σοτέ λαχανικά όπως κολοκυθάκι ή ντομάτα σε μια ομελέτα. Φτιάξτε ένα χυμό με μούρα, σπόρους και μπανάνες. Είναι ένας διασκεδαστικός και εύκολος τρόπος να οικοδομήσουμε τους καθημερινούς στόχους με ανταμοιβή την καλή υγεία.
TIP
Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου εστιάζει στην λεγόμενη “μεγάλη εικόνα” του πιάτου. «Οι ειδικοί προσπάθησαν να μας καθοδηγήσουν τα τελευταία χρόνια, συνιστώντας στόχους ημερήσιων μερίδων φαγητού – όπως πέντε με οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Αλλά η η άποψη του καθενός για το μέγεθος της μερίδας μπορεί να διαφέρει», αναφέρουν, κάτι που “έχει προκαλέσει σύγχυση”. Εξ ου και επικεντρώνονται στο μάτι, που λέγαμε παραπάνω.
ΝΤΟΝ.Α.