Στις 5 Μαΐου ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson και στα ιδιωτικά κέντρα – Τη Μ.Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα για τους 30-39 με AstraZeneca – Τη Μ.Πέμπτη ανοίγουν τα ραντεβού για τους 40-44 επίσης με AstraZeneca – Το Μ.Σάββατο ανοίγει για τους 45-49 με όλα τα εμβόλια – Έως και 5 εκατ. εμβολιασμοί στα τέλη Μαΐου
Εμβόλια: Η «Μεγάλη Εβδομάδα» της «Ελευθερίας» για 30άρηδες και 40άρηδες – Πότε ανοίγουν τα ραντεβού. Σταθεροποίηση της πανδημίας και τάσεις ήπιας, αλλά βασανιστικά αργής αποκλιμάκωσης αναδεικνύουν και σήμερα Μεγάλη Δευτέρα τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα 1.317 νέα κρούσματα έρχονται ως αποτέλεσμα του παραδοσιακά χαμηλού αριθμού διαγνωστικών ελέγχων της Κυριακής (22.373 εκ των οποίων οι 6.044 μοριακοί και οι 16.329 rapid), ελαφρώς μειωμένα από τα 1.607 της προηγούμενης εβδομάδας.
Τη στιιγμή, η εκστρατεία «Ελευθερία» επεκτείνεται και από αύριο μπαίνουν στη μάχη του εμβολιασμού και οι νέοι 30-39 ετών. Με τον στόχο της κυβέρνησης για 3.000.000 εμβολιασμούς να παίρνει σάρκα και οστά τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το σχέδιο, μάλιστα, προβλέπει έως και 5.000.000 εμβολιασμούς στα τέλη Μαΐου. Κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του απαραίτητου τείχους ανοσίας. Που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα απομακρύνει ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Στις 5 Μαΐου ξεκινά η χορήγηση του Johnson & Johnson – Ευελιξία στις δόσεις του Astrazeneca
Στα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης των εμβολίων των Johnson & Johnson (J&J) και Astrazeneca αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του σκευάσματος της J&J, έπειτα από λεπτομερή έλεγχο για τα περιστατικά θρόμβωσης, με τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα να ξεκινούν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου.
Υπήρξαν 15 περιπτώσεις ανά 7,9 εκατ. δόσεις σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης. Μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψη της χορήγησης του, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορωνοϊό», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
Όσον αφορά στο σκεύασμα της Astrazeneca, έπειτα από την απόφαση για χορήγησή του σε ανθρώπους 30-39 ετών (αύριο Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα).
Ανακοινώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής ευελιξίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, «το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, δηλαδή να απέχουν 12 εβδομάδες μεταξύ των δόσεων, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Τέλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι τη Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με AstraZeneca. Ενώ το Μ. Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49, με όλα τα εμβόλια.
Μέχρι στιγμής, πάντως, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:
Οι 80 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 75%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%
Πέφτουν οι «σκληροί δείκτες», φόβοι για αύξηση θανάτων – Εξακολουθεί η πίεση στο ΕΣΥ
Σε ελαφριά πτώση βρίσκονται οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας. Αφού οι 811 διασωληνωμένοι και οι 451 νέες εισαγωγές του τελευταίου 24ωρου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (847 και 509 αντίστοιχα). Ανεβασμένος είναι, ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων σήμερα (80). Όπως ακριβώς έχουν ήδη εκφράσει στις προβλέψεις τους οι ειδικοί. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός εισαγωγών και διασωληνωμένων των προηγούμενων ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες. Με το συμβολικό φράγμα των 10.000 νεκρών να «σπάει» ήδη από χθες Κυριακή.
Το θετικό, πάντως, είναι ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου για αυτή την εβδομάδα είναι 470 ασθενείς.
Ενώ στις 19 Απριλίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 509. Η πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας, ωστόσο, παραμένει εκτεταμένη, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να προσπαθεί να παραμείνει όρθιο από τα ασταμάτητα χτυπήματα του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν 1.023 νέες εισαγωγές ασθενών με σοβαρή COVID-19 στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 515 σε αυτά της Αττικής, όπου συνολικά βρίσκονται 2.500 ασθενείς, με τους 430 διασωληνωμένους.
Στη βόρεια Ελλάδα οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 1.570, εκ των οποίων οι 217 διασωληνωμένοι, άλλοι 787 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και τέλος, 134 είναι οι ασθενείς στα νοσοκομεία της Κρήτης. Συνολικά μέχρι χθες, οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν στους 5.572, με τους 1.312 να βρίσκονται σε Μονάδες.
Στο επίπεδο των κρουσμάτων, η Αττική συγκεντρώνει και πάλι περίπου τις μισές από το σύνολο των νέων λοιμώξεων.
Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν 158 νέες διαγνώσεις το τελευταίο 24ωρο, τη σκυτάλη παίρνει ο Δυτικός Τομέας της Αττικής με 116 και τον χορό των τριψήφιων αριθμών κλείνει για σήμερα ο Πειραιάς με 100. Νότια, ανατολικά και βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα (88, 79 και 60 κρούσματα αντίστοιχα). Πολύ μακριά βέβαια από τις οκτώ λοιμώξεις που σημειώθηκαν στα νησιά της Περιφέρειας.
Πρωταγωνίστρια στον σημερινό επιδημιολογικό πίνακα είναι η Θεσσαλονίκη. Που ξεπερνάει για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό το κέντρο της Αθήνας σε κρούσματα, σημειώνοντας 161. Σε σχετικά υψηλά επίπεδα –ακόμα και για επίπεδα Δευτέρας- εξακολουθούν να κινούνται Αχαΐα, Λάρισα, Καβάλα και Ηράκλειο Κρήτης. Με 41, 31, 29 και 23 νέες διαγνώσεις αντίστοιχα και τη διασπορά του κορωνοϊού στην επικράτεια να είναι εμφανέστατη, δεδομένων των 63 Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) της χώρας (σε σύνολο 74) που παίρνουν θέση και σήμερα στον πίνακα του ΕΟΔΥ.
πηγή: ygeiamou
Ακολουθήστε μας στο Google News