Η συνήθεια που σώζει το μυαλό από τη φθορά

28 Απριλίου 2021 07:30

Ο ύπνος δεν έχει να κάνει μόνο με την ξεκούραση πνεύματος και σώματος – Νέα επιστημονική μελέτη συνδέει τον βαθύ ύπνο με την προστασία από νευροεκφυλιστικές παθήσεις – Δείτε γιατί

Η συνήθεια που σώζει το μυαλό από τη φθορά: μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern επιβεβαιώνει την σημασία του καλού νυχτερινού ύπνου.

Χρησιμοποιώντας φρουτόμυγες για να εξετάσουν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα και συμπεριφορά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο βαθύς ύπνος αποτελεί μια δύναμη αποκατάστασης που καθαρίζει τον εγκέφαλο από τα «απόβλητα». Τα οποία πιθανόν να περιλαμβάνουν τοξικές πρωτεΐνες που μπορούν να οδηγήσουν σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

«Ο καθαρισμός των εγκεφαλικών αποβλήτων θα μπορούσε να είναι σημαντικός, σε γενικές γραμμές. Για τη διατήρηση της εγκεφαλικής υγείας ή για την πρόληψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να συμβαίνει τόσο κατά τη διάρκεια της αφύπνισης όσο και του ύπνου. Αλλά ενισχύεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου». Επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ravi Allada» στη σχετική δημοσίευση στο Science Advances.

Παρόλο που οι φρουτόμυγες είναι αρκετά διαφορετικές από τους ανθρώπους, οι νευρώνες που κυριαρχούν στους κύκλους ύπνου-αφύπνισής τους είναι εντυπωσιακά ίδιοι με αυτούς των ανθρώπων.

Η συνήθεια που σώζει το μυαλό από τη φθορά

Για το λόγο αυτό, τα έντομα αυτά έχουν αναδειχθεί σε ένα καλά μελετημένο πρότυπο οργανισμού για τον ύπνο, τον κιρκαδιανό ρυθμό και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Στην παρούσα μελέτη, ο Δρ. Allada και η ομάδα του εξέτασαν το στάδιο ύπνου PES, ένα στάδιο βαθύ ύπνου στις φρουτόμυγες. Παρόμοιο με αυτό του βαθύ ύπνου βραδέων κυμάτων στους ανθρώπους. Οι ερευνητές, λοιπόν, ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου. Οι φρουτόμυγες ενέτειναν και μάζευαν επανειλημμένα την προβοσκίδα τους.

«Η κίνηση αυτή πιθανότατα μεταφέρει τα υγρά στα νεφρά της φρουτόμυγας. Η μελέτη μας δείχνει ότι η κίνηση διευκολύνει την απομάκρυνση των εγκεφαλικών αποβλήτων και βοηθά στην αποκατάσταση από τραυματισμούς», εξηγεί ο Δρ. Allada.

Όταν οι επιστήμονες διατάραξαν τον βαθύ ύπνο των εντόμων. Παρατήρησαν ότι οι φρουτόμυγες ήταν λιγότερο ικανές να απομακρύνουν από τον οργανισμό τους μια μη μεταβολίσιμη ουσία που τους είχε χορηγηθεί και ήταν πιο ευάλωτες σε τραυματισμούς.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η μελέτη αυτή μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του μυστηρίου γιατί όλοι οι οργανισμοί χρειάζονται ύπνο. Όλα τα ζώα –και ειδικά τα άγρια- είναι ιδιαίτερα ευάλωτα όταν κοιμούνται. Αλλά διαρκώς αυξανόμενες έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη του ύπνου –περιλαμβανομένης της κρίσιμης απομάκρυνσης των αποβλήτων- υπερκερνούν την αυξημένη αυτή ευαλωτότητα.

«Το εύρημά μας ότι ο βαθύς ύπνος διατηρεί κάποιο ρόλο στον καθαρισμό των αποβλήτων στις φρουτόμυγες. Υποδεικνύει ότι η διαδικασία αυτή είναι μια -διατηρημένη από την εξέλιξη των ειδών- βασική λειτουργία του ύπνου. Αυτό μας δείχνει ότι ο καθαρισμός των αποβλήτων του οργανισμού μπορεί να είναι μια λειτουργία του ύπνου που προέρχεται από τους κοινούς προγόνους της μύγας και του ανθρώπου». Καταλήγουν οι επιστήμονες.

πηγή: ygeiamou

Ακολουθήστε μας στο Google News