Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
6 Μαΐου 2021 10:27
Τι είναι το ινοαδένωμα; Ποια η αιτία εμφάνισής του; Πως γίνεται η διάγνωσή του;
Η παρουσία του ελλοχεύει κίνδυνο για καρκίνο; Τις απαντήσεις δίνει ο χειρουργός μαστού ογκολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΝΙΜΤΣ Δρ. Αθανάσιος Νιώτης.
Το ινοαδένωμα είναι το πιο συχνό καλόηθες ογκίδιο του μαστού στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορεί να εμφανιστεί ήδη από την εφηβεία. Εμφανίζεται στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα. Το σχήμα του είναι συνήθως σφαιρικό ή οβάλ και είναι αρκετά «ευκίνητο» στην ψηλάφηση. Είθισται η επιφάνειά του να είναι ομαλή, μπορεί όμως σπάνια να είναι και πολυλοβωτό με ανώμαλη επιφάνεια, σχετικά σκληρό και ακίνητο στην ψηλάφηση. Τότε δημιουργεί και διαγνωστικό πρόβλημα, γιατί μιμείται κάποιο ύποπτο μόρφωμα, χωρίς να είναι.
Η αιτία εμφάνισης του ινοαδενώματος είναι άγνωστη, ωστόσο εικάζεται ότι σχετίζεται με τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Ένα ινοαδένωμα τυπικά μπορεί να φτάσει σε μέγεθος μέχρι τα 5 εκατοστά. Ενδέχεται να μεγαλώσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ή κατά τη διάρκεια ορμονοθεραπείας. Αντίστοιχα μπορεί να οδηγηθεί σε συρρίκνωση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν πέσουν και τα επίπεδα των ορμονών. Τις περισσότερες φορές όμως μένει αμετάβλητο.
Η διάγνωση μπορεί να γίνει με την αυτοεξέταση από την ίδια τη γυναίκα, με ένα προληπτικό check-up μαστού και με κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού. Το επόμενο βήμα είναι μία εξέταση εκλογής, δηλαδήυπερηχογράφημα μαστού, που μπορεί να γίνει άφοβα και σε νέα κορίτσια. Σε περιπτώσεις που το εύρημα προκαλέσει αμφιβολίες, μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία ή διαδερμική βιοψία (core biopsy) για να επιβεβαιωθεί η φύση του μορφώματος.
Μόλις διαγνωστεί ένα ινοαδένωμα, είναι απαραίτητη η στενή του παρακολούθηση, η επανεξέταση και η υπερηχογραφική μέτρηση για τρία εξάμηνα. Αν το μέγεθός του, το σχήμα του και η υφή της επιφάνειας παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, τότε η παρακολούθηση θα γίνει πιο σπάνια (ενδεικτικά: μία φορά τον χρόνο). Το μικρό ινοαδένωμα που δεν αλλάζει χαρακτήρες και μέγεθος, δεν χρειάζεται επέμβαση. Αν το μέγεθος αυξάνεται και ξεπεράσει τα 2 εκ., τότε μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση. Ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση θα γίνει η επέμβαση με τοπική ή γενική αναισθησία και η αφαίρεση θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε αργότερα η ουλή να είναι σχεδόν αόρατη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν αφορμή για περιττές επεμβάσεις μικρά ινοαδενώματα ομαλού περιγράμματος και σταθερού μεγέθους. Ο κύριος λόγος που πρέπει να αφαιρείται ένα ινοαδένωμα είναι το άτυπο, πολυλοβωτό, ανομοιογενές ινοαδένωμα που συνεχώς μεγαλώνει σε μέγεθος, επίσης και όταν η βιοψία του δεν δείχνει καλοήθεια.
Το ινοαδένωμα δεν ελλοχεύει πρακτικά κανέναν κίνδυνο για καρκίνο. Το σύνηθες λάθος είναι να χαρακτηριστεί ως ινοαδένωμα ένας κακοήθης όγκος ή να πρόκειται εξαρχής για τον λεγόμενο φυλλοειδή όγκο, που μοιάζει πολύ με ινοαδένωμα. Ο φυλλοειδής όγκος όμως, μεγαλώνει με ταχύτατους ρυθμούς φθάνοντας σε μεγάλα μεγέθη και μπορεί να εξαλλαγεί σε κακόηθες σάρκωμα.