Κώστας Χαρδαβέλλας: Ο Ρεπόρτερ έφυγε
Όταν η τηλεόραση είχε ακόμη έντονες δόσεις ρομαντισμού, την δεκαετία του ’80, θυμάμαι ως παιδί να βλέπω έναν κύριο στην οθόνη που αν και ένιωθα πως με κάποιο τρόπο κοιτούσε […]
25 Ιουλίου 2019 16:13
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία είναι το θεμέλιο για ένα σωστό αποτέλεσμα στην πλαστική χειρουργική»
Ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης μας μίλησε για τις πλαστικές επεμβάσεις, τις νεότερες εξελίξεις και όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για την σύγχρονη πλαστική χειρουργική.
– Τι είναι αυτό που ωθεί την γυναίκα στην πλαστική χειρουργική; Η ανάγκη να καλύψει κάποιες συναισθηματικές της ανάγκες ώστε να αρέσει στον εαυτό της ή στον φίλο της, τα σχόλια των τρίτων, η ανάγκη να βελτιώσει ένα πραγματικά υπαρκτό πρόβλημα που ενδεχομένως έχει.
Καταρχήν να τονίσω ότι το 2019 η Πλαστική Χειρουργική αφορά πλέον τόσο τις γυναίκες όσο και τους άνδρες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό οι παρεμβάσεις είναι μη χειρουργικές δηλαδή γίνονται σε περιβάλλον ιατρείου και συνήθως είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας για μια νεανικότερη εμφάνιση, λιγότερο «θυμωμένη» όψη, θλιμμένη έκφραση, σκοτεινό βλέμμα αλλά και καλύτερης ποιότητας δέρματος. Κατά πλειοψηφία είναι προσωπική επιθυμία και δεν αφορά κοινωνικά σχόλια ή επιθυμία του ερωτικού συντρόφου. Το ίδιο ισχύει και για τις χειρουργικές επεμβάσεις.
–Πως αποφασίσατε να επιλέξετε αυτή την ειδικότητα;
Μετά από τόσα χρόνια άσκησης της ειδικότητας, ίσως μπορώ να πω ότι μάλλον η ειδικότητα με διάλεξε και όχι το αντίστροφο. Η ενασχόλησή μου με την γεωμετρία και την αισθητική σε όλα τα επίπεδα αναπόφευκτα με οδήγησε σε μια από τις πολυπλοκότερες επιστήμες, αυτή της ιατρικής, αλλά και μια από τις απαιτητικότερες ειδικότητές της.
– Υπάρχει ηλικιακό όριο στις πλαστικές επεμβάσεις; Μια επέμβαση δηλ. πλαστικής χειρουργικής μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής από πλευράς υγείας;
Η πλαστική χειρουργική έχει εφαρμογή ακόμα και στα πρώτα χρόνια της ζωής π.χ. στην αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών, στην παιδική προσχολική ηλικία για την αποκατάσταση π.χ. των αφεστώτων ωτών αλλά και στη γεροντική ηλικία που ταλαιπωρείται από καρκινώματα δέρματος κ.λπ. Κάθε ασθενής πού μπορεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση είναι υποψήφιος και για επέμβαση Πλαστικής χειρουργικής.
-Με ποια κριτήρια οφείλουμε να επιλέγουμε τον πλαστικό μας χειρουργό , πέραν του να είναι μέλος της Πλαστικής και Επανορθωτικής χειρουργικής;
Τα κριτήρια κατά μεγάλο ποσοστό είναι εντελώς προσωπικά, καθώς η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία είναι μια σχέση μεταξύ ιατρού και ασθενή. Στο γενικότερο πλαίσιο μπορώ να πω ότι καλό είναι να εμπιστευόμαστε χειρουργούς που είναι άρτια εκπαιδευμένοι για μια συγκεκριμένη επέμβαση και μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε επιπλοκή μετεγχειρητικά.
-Υπάρχει σημείο κλειδί για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα; Συχνά βλέπουμε ανθρώπους τραβηγμένους. Όταν λοιπόν η εικόνα του άλλου δεν είναι φυσική, άρα δεν είναι και κοινωνικώς αποδεκτή, αυτομάτως καταλαβαίνουμε ότι το αποτέλεσμα είναι λάθος. Πόσο ρόλο παίζει εδώ κατά την γνώμη σας η σωστή επικοινωνία μεταξύ γιατρού ασθενή;
Η εμπιστοσύνη και η επικοινωνία είναι το θεμέλιο για ένα σωστό αποτέλεσμα. Οι εικόνες «παραμόρφωσης» που μπορεί να αντικρίζουμε καθημερινά είναι αποτέλεσμα συνήθως επιθυμίας του ασθενούς αλλά και σε ένα ποσοστό και του ίδιου του χειρουργού, όμως σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται αποδεκτό το αποτέλεσμα από τον ασθενή, επομένως υπάρχει μια δόση υποκειμενικότητας και από τις δύο πλευρές που καλό είναι να συμπίπτει. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι υπάρχει και διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή που σχετίζεται με την ορθή αντίληψη της εικόνας του εαυτού, οπότε καταλαβαίνουμε ότι το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο. Σαν γενική συμβουλή θα έλεγα ότι καλό είναι να επιλέγουμε χειρουργό που συμβαδίζει με τη προσωπική μας αντίληψη για το αισθητικά ωραίο.
–Ποιες είναι οι νέες τεχνικές πλαστικής χειρουργικής και ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι πλέον συχνές επεμβάσεις που σας ζητούν οι γυναίκες να κάνετε στο ιατρείο σας;
Η νεότερη τεχνική της αισθητικής πλαστικής χειρουργικής είναι η λιποαναρρόφηση υψηλής ευκρίνειας με υποβοήθηση των υπερήχων, που αναδεικνύει το ανδρικό και γυναικείο σώμα στο έπακρο. Η συχνότερη επέμβαση σε μια γυναίκα είναι αναμφισβήτητα η πλαστική των μαστών.
–Οι περισσότερες πλαστικές επεμβάσεις δεν είναι επώδυνες. Υπάρχει κάποια που μπορεί να είναι περισσότερο επώδυνη και πως αντιμετωπίζετε;
Συνήθως μετά την αυξητική των μαστών υπάρχει μια περίοδος μερικών ημερών που η γυναίκα νιώθει άβολα αλλά γενικότερα στη μετεγχειρητική περίοδο η ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του πόνου.
-Υπάρχει κάτι ακραίο που σας έχει ζητηθεί από ασθενή και πως το αντιμετωπίσατε;
Κάποιοι ασθενείς έχουν την τάση να υπερβάλλουν όσον αφορά τις παρεμβάσεις που επιθυμούν ή ζητούν να μοιάσουν εξωτερικά με κάποιον διάσημο ηθοποιό, παρουσιαστή κ.λπ. όταν υπάρχει κίνδυνος μόνιμης παραμόρφωσης, θεωρώ πολύ λογικό την απαγόρευση της θεραπείας. Μου έχει τύχει βέβαια να προτείνω και ψυχιατρική εκτίμηση σε ακραία περίπτωση.
-Η οικονομική κρίση, πόσο έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα της δουλειά σας; Υπάρχει μείωση των επεμβάσεων λόγω κρίσης;
Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων Πλαστικής μειώθηκε στην περίοδο της κρίσης, είναι λογικό, αλλά όχι απαραίτητα και κακό. Πλέον ο ασθενής το σκέφτεται αρκετά για να προχωρήσει σε μία επέμβαση και κάνει καλύτερη έρευνα, από την άλλη εμφανίστηκε το φαινόμενο της αναζήτησης φθηνών λύσεων.
Όσον αφορά το αποτέλεσμα, είτε χειρουργικό είτε μη χειρουργικό, δεν κάνω έκπτωση στην επιθυμία του ασθενούς , επομένως ούτε και στο τελικό κόστος. Σίγουρα οι αμοιβές έχουν προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα αλλά δυστυχώς είναι μόνο αυτές που υφίστανται μείωση, αντιθέτως το κόστος των ιατρικών αναλώσιμων παραμένει σε διεθνείς τιμές, επομένως η Πλαστική Χειρουργική είναι προσιτή αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει, αλλά και δεν πρέπει να είναι ποτέ φθηνή. Πιστεύω ότι ένας ασθενής που θα μπει στη διαδικασία μιας Πλαστικής επέμβασης ή παρέμβασης δεν θέλει φθηνές λύσεις για κάτι που αφορά την υγεία του.