Θα επικρατήσει σε όλον τον κόσμο μέχρι το τέλος καλοκαιριού, με το 90% των νέων λοιμώξεων. Η ινδική μετάλλαξη είναι 50 έως 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική. Πάνω από 80% η απαιτούμενη ανοσία για το τείχος προστασίας. Λόγω των εμβολίων, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης. Αναλυτικά τα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα.
Η μετάλλαξη Δέλτα αφορά ανεμβολίαστους, παιδιά και ανοσοκατασταλμένους.
Στην πρόοδο που παρουσιάζει το πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ελλάδα και στις τελευταίες εξελίξεις και έρευνες που αφορούν τα εμβόλια, αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.
Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην ινδική μετάλλαξη και ποιους αφορά, τονίζοντας ότι «κτυπά» ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και παιδιά. Ωστόσο, δεν φαίνεται να κτυπα με πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια.
Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και στα ποσοστά των εμβολιασμένων ανά ηλικιακή ομάδα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας μεταξύ των ανθρώπων και των ιών. Είχαμε μπει σε ένα κλίμα αισιοδοξίας, όμως φαίνεται ότι ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει να τρέξουμε και εμείς, πρόσθεσε αναφερόμενη στη μετάλλαξη Δέλτα.
Η Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες τις παραλλαγές του ιού και έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 92 χώρες. 29 στελέχη έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Η Δέλτα αναμένεται να είναι το επικρατούν στέλεχος μέχρι τέλος του καλοκαιριού παγκόσμια και από αυτό θα προέρχεται το 90% των νέων λοιμώξεων.
Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει 50-70% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από το βρετανικό, το οποίο με τη σειρά του ήταν 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Ουχάν.
Το στέλεχος Δέλτα αναμένεται να «χτυπήσει» κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατεσταλμένους και τα παιδιά.