Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
24 Ιουλίου 2021 18:45
Κορονοϊός: Το θεραπευτικό φυτό που μπορεί να εξουδετερώσει τον φονικό ιό.
Μια νέα προσθήκη στο οπλοστάσιο κατά του κορονοϊού προτείνουν τα ευρήματα της συνεργασίας ερευνητών. Με επιστημονικά ιδρύματα από τη Δανία, τη Γερμανία και το Χονγκ Κονγκ και, συγκεκριμένα, κάποια εκχυλίσματα του φυτού αρτεμισία η ετήσια. Που επέδειξαν εξουδετερωτικές δράσεις στο εργαστήριο έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV2.
Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον αγώνα αντιμετώπισης του ιού. Δεδομένου πως μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παγκοσμίως παραμένει ανεμβολίαστο. Και εκτεθειμένο σε υψηλό κίνδυνο να μολυνθεί και νοσήσει με σοβαρή COVID-19.
Σύμφωνα με την επιστημονική δημοσίευση στο Scientific Reports, τρία εκχυλίσματα πέτυχαν να καταπολεμήσουν τον ιό σε ανθρώπινους ιστούς πνευμόνων. Η αρτεμισίνη, η αρτεμεθέρη και η αρτεσουνάτη, ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως στην αντιμετώπιση της ελονοσίας.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δοκίμασαν την επίδραση της αρτεμισίνης, βασικής ουσίας του φυτού, σε μολυσμένα νεφρικά κύτταρα αφρικανικού πράσινου πιθήκου και ανακάλυψαν πως ήταν αποτελεσματικά κατά ενός στελέχους μιας παραλλαγής του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε προσφάτως στη Γερμανία. Έπειτα, η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε με τα ίδια επιτυχή αποτελέσματα, έναντι μια παραλλαγής από τη Δανία τη φορά αυτή.
Η θετική εξέλιξη οδήγησε έπειτα την έρευνα στα πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα πνευμόνων, όπως η επιτυχία κατά του κορωνοϊού και των τριών εκχυλισμάτων διατηρήθηκε, με πλέον αποτελεσματική την αρτεσουνάτη και έπειτα την αρτεμεθέρη και την αρτεμισίνη.
Ανθελονοσιακά φάρμακα στο πεδίο της μάχης
Η αρτεμησία η ετήσια είναι ένα βότανο με καταγωγή από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Η αρτεμισίνη και τα παράγωγά της αποτελούν τα δραστικότερα φάρμακα κατά της ελονοσίας και τη βάση για την πλειονότητα των ανθελονοσιακών σκευασμάτων, όπως η αρτεμεθέρη και η αρτεσουνατη, χάρη στη δυνατότητά τους ενδεχομένως να προσβάλλουν τη μεμβράνη των παρασίτων.
ygeiamou