Διαζύγιο στην Αρχαία Ελλάδα: Mια επίπονη ιστορία για (μελέτη για) τους… άντρες

16 Μαΐου 2019 14:00

Μια φορά  κι έναν καιρό ήταν οι γάμοι. Kαι είναι – φυσικά. Ένα έθιμο, παράδοση, όπως θες πες το, που υπάρχει σχεδόν με το πάτησε ο άνθρωπος στη Γη. Και στην Αρχαία Ελλάδα βεβαίως ίσχυε. Όπως και το διαζύγιο. Τι σχέση είχε το τότε με το τώρα; Οι διαφορές ήταν εμφανείς. Καταρχάς, υπήρχαν δύο είδη διαζυγίων. Το κριτήριο ήταν ποιος ζητούσε το διαζύγιο.

Αν ο άνδρας του ζευγαριού ήθελε να χωρίσει, τότε έπρεπε να επιστρέψει στην οικογένεια της γυναίκας την προίκα που είχε λάβει και να διασφαλίσει την οικονομική επιβίωση της συζύγου για τα πρώτα χρόνια, μετά το διαζύγιο. Αν υπήρχαν παιδιά, τα κρατούσε ο σύζυγος, ενώ αν ξαναπαντρευόταν νεότερη γυναίκα από την πρώην σύζυγο, απαγορεύονταν οι δημόσιες εμφανίσεις, μέχρι να ξαναπαντρευτεί και η ίδια. Μ’ αρέσει!

Αν το διαζύγιο το ζητούσε η γυναίκα της οικογένειας, τότε έπρεπε να αποδείξει στον τοπικό Άρχοντα με αδιάσειστα στοιχεία ότι συντρέχουν σοβαροί λόγοι για να διαλυθεί ο γάμος. Ο πιο σοβαρός λόγος που πάντα γινόταν δεκτός από τον Άρχοντα ήταν η αδυναμία να προσφέρει ο σύζυγος, τα ελάχιστα για τη διαβίωση της συζύγου. Υπέροχο;

Τα θέματα υγείας ήταν και αυτά από τους σοβαρούς λόγους για ένα διαζύγιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η οικία του σπιτιού περνούσε στην οικογένεια της συζύγου μέχρι να ξαναπαντρευτεί. Έξοχο;

Δεν ήταν λίγες οι φορές, αναφέρει το prothema.gr, που ο πρώην σύζυγος αναλάμβανε να βρει καινούργιο σύντροφο για την πρώην γυναίκα του. Α-ρι-στού-ργη-μα!

Όλα υπέρ των γυναικών, όπως καταλάβατε. Σκέτο όνειρο για εμάς τα θηλυκά.

ΝΤΟΝ.Α.