Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
11 Αυγούστου 2021 09:46
Η διατροφή φαίνεται να παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην πρόληψη, όσο και στην θεραπεία μιας πληθώρας ασθενειών. Βοηθητική φαίνεται να είναι η δράση της διατροφής μας και στην βελτίωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα συστατικά των τροφών που μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλότερη εξέλιξη της νόσου.
Πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό ευνοούνται από την κατανάλωση συμπληρωμάτων σεληνίου (Se). Φαίνεται ότι θ κατανάλωση συμπληρωμάτων Se, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει έλλειψη αυτού στον οργανισμό ή όχι, βελτιώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς και βοηθούν στην μείωση της ποσότητας των αντισωμάτων της θυρεοειδικης υπεροξειδάσης. Αντισωμάτων που εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Το σελήνιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε αρκετές τροφές, όπως το κρέας, τα εντόσθια, τα δημητριακά, τα οστρακοειδή, τα ψάρια και τα καρύδια Βραζιλίας, με τα τελευταία να αποτελούν μια εξαιρετική πηγή σεληνίου.
Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται με μια σειρά αυτοάνοσων νοσημάτων. Μεταξύ αυτήν βρίσκονται και αυτοάνοσες θυρεοειδικές ασθένειες, όπως η νόσος Hashimoto. Έχει φανεί λοιπόν ότι έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θυρεοειδίτιδας Hashimoto, αλλά και ότι συμπληρώματα αυτής της βιταμίνης βοηθούν στην καλύτερη εξέλιξη της νόσου, αφού φαίνεται ότι ρίχνουν τα επίπεδα των αντισωμάτων της θυρεοσφαιρίνης και της θυρεοειδικης υπεροξειδάσης. Καλές πηγές βιταμίνης D αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά ψάρια (π.χ. ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλες), τα αυγά, το συκώτι, το βοδινό και το μοσχάρι.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, το 73% των Ελλήνων έχουν ανεπαρκή επίπεδα Βιταμίνης D. Η βιταμίνη D μέσω των υποδοχέων της αλληλεπιδρά με περισσότερα από 2.000 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα τα οποία με τη σειρά τους κωδικοποιούν πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση, τη διαφοροποίηση και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Η χοληκαλσιφερόλη (D3) αποτελεί τη φυσική μορφή και ανεβάζει τα επίπεδα της ολικής βιταμίνης D αποτελεσματικότερα.
Συμβάλλει:
• Στη φυσιολογική απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου με αποτέλεσμα γερά οστά, μυς και δόντια
• Στην μείωση φλεγμονών
• Στη ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
• Στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
• Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση αυτοάνοσων νοσημάτων (όπως αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Θ.HASHIMOTO, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτης τύπου 1, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, κοιλιοκάκη, νόσος του Crohn.)
Έχει φανεί ότι στα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό η πιθανότητα εμφάνισης έλλειψης βιταμίνης Β12 και σιδήρου είναι αυξημένη. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί προσοχή στην διατροφή στα άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto που πάσχουν και από υποθυρεοειδισμό, ώστε να καταναλώνονται τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 αποτελούν το κρέας, τα προϊόντα κρέατος, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα οστρακοειδή (κυρίως μύδια και στρείδια). Καλές πηγές σιδήρου αποτελούν επίσης το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.
Το μαγνήσιο (καφές, τσάι, κακάο, μαρούλι, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, καλαμπόκι, φασόλια και μπιζέλια, καρότο κ.ά.) είναι από τα πιο χρήσιμα στοιχεία για το σώμα και συμμετέχει σε πολλές χημικές και μεταβολικές διαδικασίες. Ωστόσο, η λήψη του από του τροφές έχει μειωθεί λόγω της υπερκαλλιλεργειας του εδάφους. Γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότεροι έχουν έλλειψη μαγνησίου.
Σε άτομα με υποθυρεοειδισμό χρίζει ιδιαίτερης σημασίας καθώς φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή. Πειραματικά δεδομένα έχουν δείξει ότι υψηλές δόσεις μαγνησίου αυξάνουν τη δραστηριότητα του θυρεοειδούς, ενώ η ανεπάρκειά του φαίνεται να μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητα και την κατανομή του σεληνίου στους ιστούς.
Τα προβιοτικά βοηθούν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου και μειώνουν τη φλεγμονή, γεγονός που βοηθάει και στη ρύθμιση του θυρεοειδή. Ως μέρος της διατροφής για υποθυρεοειδισμό, τα προβιοτικά βοηθούν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο έντερο εξισορροπώντας τη μικροβιακή μικροχλωρίδα. Αυτό μειώνει την έλλειψη θρεπτικών συστατικών, τη φλεγμονή και τις αυτοάνοσες αντιδράσεις.
Άλλα οφέλη από τα προβιοτικά περιλαμβάνουν τη συμβολή στη διατήρηση ενός ισχυρότερου ανοσοποιητικού συστήματος, την αύξηση της ενέργειας από την παραγωγή βιταμίνης Β12, τη μείωση της βακτηριακής ή ιικης ανάπτυξης στο έντερο, τη βελτίωση της υγείας του δέρματος και τη βοήθεια του έλεγχου της όρεξης και της απώλειας βάρους. Τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά αποτελούν το αριάνι ή ξινόγαλο, το κεφίρ, το γιαούρτι, οι πίκλεσ και οι ελιές.
Η μείωση της φλεγμονής και η υποστήριξη των αντιοξειδωτικών μονοπατιών που προστατεύουν από τη βλάβη των ιστών του θυρεοειδούς και των υποστηρικτικών οργάνων, είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία. Η έλλειψη διαιτητικών ω-3 μειώνει τις εκκρίσεις θυρεοειδικών ορμονών και παρεμποδίζει την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου όπως η μνήμη και η γνωστική σκέψη.
Σε μελέτη, η πρόσληψη ω-3 φαίνεται να βελτιώνει τα νευρολογικά ελλείμματα αυξάνοντας τα διαθέσιμα αντιοξειδωτικά και προστατεύοντας από τον υποθυρεοειδισμό. Πήγες ω-3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα ψάρια όπως ρέγκα, σκουμπρί, κολιός, σολομός, σαρδέλα και τόνος. Άλλες τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα είναι τα καρύδια, οι σπόροι chia και το αβοκάντο.
Τα θρεπτικά συστατικά χρώμιο (κρέας, δημητριακά, τυρί, μπαχαρικά, μανιτάρια, τσάι), κανέλα, άλφα λιποϊκό οξύ δείχνουν να έχουν θετικές επιδράσεις σε άτομα με υποθυρεοειδισμό μειώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη που παρουσιάζεται συχνά σε άτομα με Hashimoto.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνονται με τη διατροφή. Το άλφα λιποϊκό οξύ φαίνεται να συμβάλλει και στην ισορροπία των ορμονών. Η κανέλλα συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικό στρες και της φλεγμονής.
Α) Γλουτένη: Από πληθώρα μελετών έχει φανεί ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της θυρεοειδίτιδας Hashimoto και της δυσανεξίας στη γλουτένη. Φαίνεται ότι η γλουτένη σε πολλές περιπτώσεις πυροδοτεί επιθέσεις εναντίον του θυρεοειδούς στα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Καλό θα είναι επομένως άτομα που πάσχουν από τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto να ακολουθών μια δίαιτα περιορισμένης γλουτένης.
Η γλουτένη βρίσκεται σε μεγάλο ποσοστό στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη ενώ σε πιο μικρό ποσοστό περιέχεται στα άλευρα Ζέας. Από την άλλη μπορούν να καταναλώνονται άφοβα το ρύζι, το καλαμπόκι, η πατάτα, το κινόα και το φαγόπυρο, τα οποία είτε είναι ελεύθερα γλουτένης, είτε περιχούν γλουτένη η οποία δεν είναι όμως τοξική.
Επομένως, καλό είναι κυρίως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι να αποφεύγονται και να αντικαθίστανται από προϊόντα που περιέχουν μικρότερες ποσότητες γλουτένης ή είναι ελεύθερα γλουτένης.
Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Παιδικό Διαβήτη