Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
14 Οκτωβρίου 2021 16:35
Επέμβαση με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας
Ο ορθοπαιδικός χειρουργός κ. Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου μας μιλά για τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες τεχνικές στην Ορθοπεδική χειρουργική.
Κε Σακελλαρίου καλησπέρα σας, γνωρίζουμε ότι είστε από τους πρωτοπόρους στον τομέα της σύγχρονης ορθοπεδικής χειρουργικής και πιο συγκεκριμένα στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική Ισχίου και Γόνατος. Είναι πρόσφατη μάλιστα η επέμβαση με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) που πραγματοποιήσατε για πρώτη φορά πανελλαδικά.
Καλησπέρα σας. Είναι αλήθεια ότι έχουμε εφαρμόσει μερικές από τις πιο σύγχρονες και καινοτόμες τεχνικές στην Ορθοπεδική χειρουργική . Ενδεικτικά αναφέρω ότι πραγματοποιήσαμε την τελευταία διετία περισσότερες από 100 επεμβάσεις ολικής αρθροπλαστικής γόνατος τελευταίας γενιάς Evolution Second Generation Medial Pivot -αριθμό που αποτελεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την μεγαλύτερη σειρά για την συγκεκριμένη τεχνική-, ότι έχουμε πρωτοποριακά προβεί σε αποκατάσταση κατάγματος επιγονατίδας με κλειστή διαδερμική τεχνική συγκράτησης του κατάγματος double tight rope της Arthrex, ότι εφαρμόσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ολική αρθροπλαστική γόνατος με διατήρηση της κινηματικής συμπεριφοράς (Kinematic Retaining Knee), ότι πρώτος πανελλαδικά χρησιμοποίησα το νέο κοτυλιαίο εμφύτευμα G7 biomet σε συνδυασμό με το μηριαίο στυλεό Taperloc Microplasty, ότι ήμασταν από τους πρώτους πανελλαδικά που χρησιμοποίησαν το σύστημα ROSA στην ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος, ότι ήμασταν οι πρώτοι που πραγματοποιήσαμε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών την Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου με την τεχνική Naviswiss, ότι πραγματοποίησαμε για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά ταυτόχρονη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος με το σύστημα ROSA με πρωτόκολλο fast track. H χρήση λοιπόν της τεχνικής A.R. επαυξημένης πραγματικότητας ήταν το τελευταίο επίτευγμα σε μια σειρά όπως βλέπετε καινοτόμων τεχνικών που εφαρμόσαμε με επιτυχία.
Είναι αναμφίβολα μεγάλη η σειρά των τεχνικών που αναφέρετε. Θα σταθώ όμως στην πιο πρόσφατη. Την Επαυξημένη Πραγματικότητα. Γιατί να προβεί κάποιος σε μια επέμβαση με αυτή την τεχνική; Ποια τα οφέλη της ;
Κοιτάξτε, μιλάμε για μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην βιομηχανία των παιχνιδιών και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι γνωστή ευρέως για την τοποθέτηση του χρήστη σε εικονικό περιβάλλον. Στην σύγχρονη ιατρική θα αποτελέσει το επόμενο παγκόσμιο δεδομένο. Επεμβάσεις όπως η οστεοσύνθεση καταγμάτων, η τοποθέτηση αρθροπλαστικών αλλά και η αφαίρεση όγκων θα γίνεται με προεγχειρητικό πάντα σχεδιασμό αλλά με μεγαλύτερη πλέον ακρίβεια κατά την διάρκεια της επέμβασης. Τα πλεονεκτήματα και οφέλη αυτής της νέας μεθόδου είναι πολλαπλά. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου η επέμβαση του ασθενή (π.χ. Ολική αρθροπλαστική) πριν από το πραγματικό χειρουργείο σε εικονικό περιβάλλον. Ο χειρουργός κατανοεί με ακρίβεια την πάθηση του ασθενή και σχεδιάζει τα χειρουργικά βήματα. Αποφασίζονται από πριν τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (τα οποία έτσι μπορούν να είναι απόλυτα εφαρμοσμένα στις ανάγκες του ασθενούς) και μπορεί ακόμη και να προβλεφθεί το χειρουργικό αποτέλεσμα. Στον ίδιο χρόνο μπορούν να εκτυπωθούν τρισδιάστατα οι συγκεκριμένοι “οδηγοί” για να πραγματοποιηθεί το χειρουργείο που σχεδιάστηκε για τον συγκεκριμένο ασθενή. Νέοι γιατροί και ειδικευόμενοι έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε εικονικό περιβάλλον αυξάνοντας την ασφάλεια απέναντι στον ασθενή. Μειώνεται σημαντικά ο χειρουργικός χρόνος και κυρίως οι επιπλοκές και παράλληλα χρησιμοποιώντας “γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας” μπορεί ο χειρουργός να έχει μπροστά του σε πραγματικό χρόνο (real time) την επέμβαση που πραγματοποίησε “εχθές” στον υπολογιστή του ενώ παράλληλα πραγματοποιεί την επέμβαση.
Είναι σίγουρα εντυπωσιακά όλα αυτά που μας περιγράφετε. Ένα ερώτημα το οποίο συχνά γεννάται ωστόσο είναι το εξής. Ένας ορθοπεδικός προτιμά την λύση του χειρουργείου; Με όποια τεχνική και αν αυτό πραγματοποιείται;
Σας διαβεβαιώνω πως όχι. Προτιμάμε την λύση του προβλήματος του ασθενούς. Αυτό είναι η σωστή προσέγγιση. Η εκάστοτε τεχνική επέμβασης και τα ξεχωριστά οφέλη της ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά είναι ένα συνεπαγόμενο βήμα εάν αξιολογηθεί ότι η λύση που προκρίνεται είναι χειρουργική. Το ζητούμενο σε κάθε περίπτωση είναι η αποκατάσταση και πιο συγκεκριμένα η ελαχιστοποίηση του χρόνου αποκατάστασης.
Πιστεύω εξάλλου σε μια συντηρητική προσέγγιση για την διαχείριση των περισσότερων ορθοπεδικών προβλημάτων, αλλά είμαι καθόλα βέβαιος για τα εξαιρετικά αποτελέσματα όπου και όταν η χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη.
Κε Σακελλαρίου ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και την ανάλυση που μας κάνατε.
Σας ευχαριστώ και εγώ για τον χώρο που μου διαθέσατε. Θα είμαι στην διάθεση των αναγνωστών σας, όποτε χρειαστεί.
Ο Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου είναι επικεφαλής του Τμήματος Επανορθωτικής κι Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Ισχίου – Γόνατος στην Ορθοπαιδική Κλινική “OSTEON”, ενώ παράλληλα είναι Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με ειδικό αντικείμενο την Ρομποτική Χειρουργική Ελάχιστης Επεμβατικότητας και την Μυοσκελετική Ογκολογία. Athens Orthopedic Experts – Ελευθερίου Βενιζέλου 20, Νέα Σμύρνη, Αττική.