Υπουργείο Υγείας: ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

26 Οκτωβρίου 2021 07:30

Υπουργείο Υγείας: ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα τεθεί σε λειτουργία το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού. Για την πρώιμη ανίχνευση νοσημάτων υψηλού επιπολασμού.

Υπουργείο Υγείας: ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων.

Σε εφαρμογή τίθεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 το Πρόγραμμα Προληπτικών Εξετάσεων

Υπενθυμίζεται ότι, η χώρα μας έχει θεσπίσει το Εθνικό Πρόγραμμα Πρωτογενούς, Δευτερογενούς και Τριτογενούς Πρόληψης «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ». Το οποίο περιλαμβάνει δράσεις δημόσιας υγείας στα πεδία της πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης. Που υλοποιούνται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται δωρεάν από τους οριζόμενους στο πρόγραμμα δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς. Και υλοποιούνται με σύμπραξη των καθοριζόμενων σε κάθε Εθνικό Πρόγραμμα εποπτευόμενων οργανικών μονάδων και φορέων υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Συμπεριλαμβανομένων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ) απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό για την πρώιμη ανίχνευση νοσημάτων υψηλού επιπολασμού, με την καθιέρωση προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων των πολιτών για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.

Ο κ. Πλεύρης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους εκπροσώπους των προαναφερόμενων φορέων δήλωσε επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια να τεθεί το ταχύτερο δυνατόν σε λειτουργία και το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Καρκίνο, ενώ εμφανίστηκε θετικός και για τη θεσμοθέτηση των Κέντρων Μαστού, υπογραμμίζοντας, όμως, παράλληλα την πολυπλοκότητα του θέματος.

Σύμφωνα με παγκόσμια δεδομένα για τον καρκίνο (GLOBOCAN, 2020), ο καρκίνος του μαστού είναι πλέον ο συχνότερα διαγνωσμένος καρκίνος παγκοσμίως. Αντιπροσωπεύει 1 στους 4 καρκίνους που διαγιγνώσκονται μεταξύ των γυναικών ενώ αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Στην Ελλάδα, εκτιμάται πως οι νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού όλων των ηλικιών το 2020 ανήλθαν στις 7.772 (GLOBOCAN, 2020). Καθώς 1 στις 7 γυναίκες θα νοσήσει σε κάποια φάση της ζωής της από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση της νόσου παραμένουν το κλειδί. Αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης έως και 97%.

Σχέδιο δράσης κατά του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» και τα παραρτήματά του σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την ΕΧΕΜ και την ΕΕΑΜ, έχουν συντάξει υπόμνημα. Που έχει τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας με βασικό ζητούμενο ο καρκίνος του μαστού να γίνει προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και να προωθηθούν άμεσα δράσεις. Για τον έλεγχο και τη διαχείριση της ασθένειας και στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων, καθώς και τη μείωση της θνησιμότητας.

Στο υπόμνημα παρουσιάζεται αναλυτικά και τεκμηριώνεται επιστημονικά η ανάγκη κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης. Για τον έλεγχο και τη διαχείριση του καρκίνου του μαστού, το οποίο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιβάρυνσης από τη νόσο.

Αναλυτικά προτείνονται:

  • Η άμεση κατάρτιση και λειτουργία Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Καρκίνο του Μαστού
  • Η ένταξη συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου μαστού στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο της χώρας.
  • Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η λειτουργία – χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις – ενός δομημένου και ολοκληρωμένου εθνικού Προγράμματος Προσυπτωματικού Ελέγχου (ΠΠΕ) για τον καρκίνο του μαστού.
  • Η εξατομικευμένη προσέγγιση σε επίπεδο ευαισθητοποίησης, πρόληψης, θεραπείας και κλινικής παρακολούθησης των γυναικών υψηλού κινδύνου σε εθνικό επίπεδο.
  • Η λειτουργία εξειδικευμένων Κέντρων/Μονάδων Μαστού.

  • Η λειτουργία Κέντρων Μαστού αποτελεί βασική απαίτηση για την παροχή ποιοτικής φροντίδας του Καρκίνου Μαστού.
  • Η θεσμοθετημένη διασύνδεση των Κλινικών και Κέντρων Μαστού των Νοσοκομείων με τους Συλλόγους υποστήριξης ασθενών.
  • Η κατάρτιση σχεδίου φροντίδας επιζώντων, το οποίο θα διασφαλίζει πως οι ασθενείς όχι μόνο επιβιώνουν από την ασθένειά τους.
  • Η σύνταξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου επανένταξης στην εργασία των ασθενών με καρκίνο μαστού.
  • Η αναγνώριση και υιοθέτηση επίσημα του ρόλου του φροντιστή, μιας ομάδας ανθρώπων που είναι θεμελιώδης για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας και τη φροντίδα μακράς διαρκείας.
  • Η ολιστική προσέγγιση για την πρόληψη και αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος μετά τον καρκίνο του μαστού.
  • Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Προχωρημένο Καρκίνο Μαστού (ΠΚΜ).
  • Η εκπόνηση και υλοποίηση μιας πενταετούς Εθνικής Στρατηγικής για την Υλοποίηση της Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα.
  • Η εξασφάλιση και διασφάλιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και η πιστοποίησή τους με επίκεντρο τον ασθενή.