Η απίθανη διαδρομή που περιελάμβανε τρεις ηπείρους, δεκάδες δουλειές, αλλά και ένα viral video στο Instagram που του άλλαξε τη ζωή
Από χαμίνι, μεγαλοεστιάτορας. Πώς κατάφερε να γίνει «Σταρ-χασάπης», μέσα από μια απίθανη διαδρομή .
Που περιελάμβανε τρεις ηπείρους, δεκάδες δουλειές, αλλά και ένα viral video στο Instagram που του άλλαξε τη ζωή.
Ο Νουσρέτ Γκιοκτσέ, γεννήθηκε το 1983, στο Ερζερούμ της Τουρκίας, σε μια Κουρδική οικογένεια. Ο πατέρας του εργαζόταν σε ορυχεία.
Προφανώς, μια οικογένεια Κούρδων στην κεντρική Τουρκία, με έναν πατέρα εργάτη.
Kαι μια μάνα που μεγάλωνε τα μικρά στο σπίτι, δεν μπορούσε να βοηθήσει και πολύ τα παιδιά της να κυνηγήσουν μεγάλα όνειρα.
Ο Νουσρέτ άφησε το σχολείο τελειώνοντας το δημοτικό, στην 6η τάξη και πήγε να δουλέψει σε ένα κρεοπωλείο στο Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης. Στην αρχή είναι απλά το παιδί για όλες τις δουλειές.
Σκουπίζει, μαζεύει, μαθαίνει τα πάντα γύρω από τα κρέατα, αλλά… δεν αγγίζει τίποτα. Στα 14 του, ξεκίνησε ως μαθητευόμενος κρεοπώλης.
Μαθαίνει τα μαχαίρια, τα κομμάτια των κρεάτων, κυρίως των βοδινών (οι μουσουλμάνοι άλλωστε δεν τρώνε χοιρινό) και τις κοπές.
Τα αφεντικά του, όπως παραδοσιακά στην Τουρκία γίνεται για αιώνες, τον διδάσκουν να κόβει πολύ λεπτά παστουρμάδες και σαλάμια.
Να κάνει λιγοστές κινήσεις, να φιλετάρει τα μεγάλα ζώα χωρίς πολλές κινήσεις και κοπές, να ξεχωρίζει τα «καλά» κομμάτια.
Κι αυτά που κόβονται ευκολότερα, αυτά που μαγειρεύονται καλύτερα, αυτά που είναι πιο νόστιμα.
Aυτά που προτιμούν οι φτωχοί, αυτά που διαλέγουν οι πλουσιότεροι πελάτες, αυτά που αγοράζουν τα εστιατόρια.
Η εκπαίδευση σε τρεις ηπείρους
Δεν σταμάτησε, όμως, ποτέ να ονειρεύεται. Το 2009, σε ηλικία 26 ετών φεύγει για την Αργεντινή όπου συνεχίζει να εργάζεται ως κρεοπώλης.
Στη συνέχεια φεύγει για τις ΗΠΑ, προσπάθησε τέσσερις φορές να εκδώσει βίζα, άλλα δεν είχε ούτε χρήματα σε λογαριασμό, ούτε περιουσία και δεν ήταν παντρεμένος.
Του αρνήθηκαν τέσσερις φορές. Απογοητευμένος γύρισε στην Τουρκία και με τη βοήθεια ενός φίλου του ανοίγει το πρώτο του μαγαζί!
Μελαχρινός με γυαλιά ηλίου, κολλητά μπλουζάκια και πολύ μα πολύ ταπεραμέντο, ο Νουσρέτ έγινε γνωστός τον Ιανουάριο του 2017.
Όταν ανέβασε στον λογαριασμό του στο Instagram ένα βίντεο όπου κόβει μία μπριζόλα και ρίχνει σε αυτή αλάτι από ψηλά σπάζοντας τον καρπό του.
Αυτή η τόσο μοναδική κίνηση τον έκανε να γίνει viral μέσα σε μόνο λίγες ώρες. Το συγκεκριμένο βίντεο, πλέον, το έχουν δει πάνω από 14,5 εκατ. άνθρωποι.
Το βίντεο είχε τίτλο “Ottoman Video”, και δημοσιεύτηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017, στο λογαριασμό του εστιατορίου του στο Twitter.
Έγινε δημοφιλέστατο στο Instagram. Απέκτησε το ψευδώνυμο “Salt Bae”λόγω του περίεργου τρόπου πασπαλίσματος του αλατιού.
Λόγω της δημοφιλίας που απέκτησε από το βίντεο, η επιχείριση και το πελατολόγιό του εκτοξεύτηκε.
Από νωρίς στα… σκάνδαλα
Ο Salt Bae (που μεταφράζεται ως «μωρό του αλατιού») φροντίζει να χρησιμοποιεί την δημοφιλία και τα κοινωνικά δίκτυα των πλούσιων.
Και των διάσημων που επισκέπτονται τα μαγαζιά του για να διαφημίζει τις επιχειρήσεις και τον εαυτό του.
Δηλώνει από την πρώτη στιγμή που γίνεται γνωστός, πως αν κάποιος πελάτης τον θέλει στο τραπέζι του για να κάνει το μικρό του «σόου».
Pρέπει να κάνει λογαριασμό μερικών χιλιάδων ευρώ, ή να είναι κάποια διασημότητα στο τραπέζι.
Τον Δεκέμβριο του 2017, δέχτηκε κριτική για μια φωτογραφία του 2016 όπου πόζαρε μπροστά σε μια εικόνα του Φιντέλ Κάστρο.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, ο Γκιοκτσέ και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έλαβαν κριτική για την επίσκεψη του.
Δεύτερου στο εστιατόριο του Γκιοκτσέ στη Κωνσταντινούπολη, απόρροια της εκλαμβανόμενης αναισθησίας για την κρίση και τις ελλείψεις στη Βενεζουέλα.
Καταφέρνει μέσα σε μια τριετία, να έχει υποκαταστήματα στο Αμπού Ντάμπι, στο Ντουμπάι, στη Ντόχα, στη Κωνσταντινούπολη, στο Μαϊάμι, τη Νέα Υόρκη και τη Μύκονο.
Φυσικά δεν επενδύει ο ίδιος, αλλά συνέταιροι που αναλαμβάνουν τα πάντα, για να βάλει ο Γκιοκτσέ το όνομα και το πρόσωπο του, αλλά και το… αλάτι του.
Βέβαια, πλέον ο Γκιοκτσέ έχει επιδείξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Έχει χτίσει ένα σχολείο στο Ερζερούμ.
Και βοηθάει αρκετά ιδρύματα για παιδιά που δεν έχουν ευκαιρίες, ώστε να τελειώνουν το σχολείο.
Σήμερα έχει εστιατόρια σε διάφορα μέρη στον κόσμο, αλλά και στη Μύκονο φυσικά.
Η χρυσή μπριζόλα του Salt Bae κοστίζει 734 ευρώ
Μία tomahawk 24 καρατίων, αρκούσε για να γίνει και πάλι θέμα σε όλο τον κόσμο. Βρίσκοντας εκκεντρικούς και ταυτόχρονα ανούσιους λόγους.
Ο Salt Bae φροντίζει να παραμένει στο προσκήνιο, με πιο πρόσφατο, αυτόν της χρυσής μπριζόλας 24 καρατίων.
Με τα μαγαζιά του να απευθύνονται στους λάτρεις του κρέατος, ο Nusret aka Salt Bae σερβίρει μία χρυσή tomahawk μπριζόλα (χαρακτηριστικό της το κόκκαλο με το οποίο κόβεται), η οποία πωλείται 734 ευρώ.
Αξίζει να πούμε ότι το φύλλο χρυσού δεν προσδίδει τίποτα σε γεύση και υφή, παρά μόνο στο μάτι.
«Θα το ξεκαθαρίσω, είναι μια κανονική μπριζόλα Wagyu, αξίας περίπου 300 δολαρίων, με χρυσό φύλλο χωρίς γεύση.
Αλλά υπέροχη εμφάνιση» λέει ο συγγραφέας Saurav Dutt, αλλά η εμπειρία του να σερβίρεται από τον ίδιο τον Salt Bae είναι σαν να «κάθεσαι στην πρώτη σειρά ενός μαγειρικού Super Bowl».
Η ιδέα της χρυσής μπριζόλας, ωστόσο, και κυρίως η τιμή της, δε φαίνεται να ενθουσιάζει όλους τους πελάτες.
Μία παρέα που δείπνησε στο εστιατόριο του Salt Bae στο Μαϊάμι, διαμαρτυρήθηκε για τον λογαριασμό, μην έχοντας καταλάβει το κόστος της χρυσής μπριζόλας.
Με αποτέλεσμα το προσωπικό να καλέσει την αστυνομία, ενώ χαμό στο Twitter προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες.
Κι ένας πελάτης στο εστιατόριο του Τούρκου chef στο Λονδίνο, με το ύψος του λογαριασμού να φέρνει -δικαιολογημένη- κατακραυγή.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, έξι Αμερικανοί που ήθελαν τον διάσημο Τούρκο χασάπη να πάει στο τραπέζι τους.
Αλλά δεν είχαν κάνει μεγάλο λογαριασμό, παρήγγειλαν τον gold καπουτσίνο που κοστίζει 72 ευρώ
Η παρέα τους δεν είχε κάνει «μεγάλο» λογαριασμό που να ξεπερνάει τις τρεις χιλιάδες ευρώ και ο Νουσρέτ φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να πάει στο τραπέζι τους.
Από την στιγμή μάλιστα, που η εξάδα δεν συμπεριλάμβανε κάποιον celebrity οι πιθανότητες εξανεμίζονταν.
Και έτσι όταν ρώτησαν έναν σερβιτόρο τι πρέπει να κάνουν για να πάει σεφ να τους χαιρετήσει, αυτός τους πρότεινε να παραγγείλουν τον gold καπουτσίνο.
Πρόκειται για τον καφέ που όλοι ξέρουμε, ο οποίος σε ένα πολύ καλό εστιατόριο κοστίζει το πολύ έως οχτώ ευρώ με μόνη διαφορά ότι αυτός περιέχει ένα μικρό φύλο βρώσιμου χρυσού.
Συστατικό το οποίο εκτοξεύει την τιμή του στα 72 ευρώ για τον ανυποψίαστο που δεν ξέρει και θέλει να τον απολαύσει, όπως οι έξι Αμερικανοί που ήθελαν τον Τούρκο εστιάτορα στο τραπέζι τους.
Πράγματι όταν οι καφέδες σερβιρίστηκαν ο πολύς Salt Bae έκανε την εμφάνισή του στο τραπέζι τους κρατώντας ένα φλιτζάνι και κοιτώντας τα έξι κινητά που κατέγραφαν την σκηνή είπε μια λέξη: «Καπουτσίνο».
Η όλη σκηνή κράτησε μερικά δευτερόλεπτα και μετά ο Νουσρέτ έφυγε για να πάει να κόψει μια «χρυσή» μπριζόλα στην οποία ακολούθως έριξε το αλάτι με το γνωστό του τρόπο.
Η παρέα που τον περίμενε είχε ήδη κάνει πέντε χιλιάδες ευρώ λογαριασμό στο εστιατόριο ενός υπερτιμημένου για πολλούς χασάπη, που πουλάει πολύ καλά την εικόνα του.
Οι έξι Αμερικανοί που ήθελαν να τον δουν και είχαν ήδη ένα λογαριασμό κοντά στις δυο χιλιάδες πλήρωσαν άλλα 432 ευρώ.
Για να δουν από κοντά τέσσερα δευτερόλεπτα τον σταρ της σπαλομπριζόλας που χρεώνει «χρυσό» ακόμα και έναν καπουτσίνο.