Γλύτωσε από θαύμα ο Μιχάλης Μητρούσης
Εντός της ημέρας θα χειρουργηθεί ο Μιχάλης Μητρούσης που τραυματίστηκε χθες Κυριακή, σε τροχαίο στη Συγγρού. Ο ηθοποιός έχει υποστεί κάταγμα έξω σφυρού. Πρόκειται για ένα ήπιο κάταγμα, ωστόσο, όπως […]
7 Δεκεμβρίου 2021 17:24
Τι είναι για εσάς η ποδολογία; Υπάρχουν διαφορές με την ποδιατρική;
Κατά τη γνώμη μου, η ποδολογία είναι μια επιστήμη που προσφέρει λύσεις σε διάφορα προβλήματα, όπως για παράδειγμα κάλλους, σκληρύνσεις, υπερκερατώσεις, αλλά και διάφορες παθήσεις όπως είσφρυση όνυχος, ή άλλους τραυματισμούς όπως οι μυκητιάσεις. Στην ουσία, είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ του ασθενή και των γιατρών διάφορων ειδικοτήτων, όπως του παθολόγου-διαβητολόγου, του ενδοκρινολόγου, του φυσικοθεραπευτή, του ορθοπεδικού, κτλ. Ο ποδολόγος και ο ποδίατρος δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους, απλά πάντα εξαρτάται σε τι έχει εξειδικευτεί ο καθένας ή τι έχει μελετήσει περισσότερο.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που έχετε κληθεί να αντιμετωπίσετε;
Ευθύνη υπάρχει απέναντι σε όλες τις περιπτώσεις. Από εκεί κι έπειτα, οι άνθρωποι που έχουν σάκχαρο, αποτελούν μια ειδική κατηγορία από μόνοι τους. Υπάρχουν διάφορες δύσκολες περιπτώσεις, τις οποίες έχω κληθεί να αντιμετωπίσω, όπως ένα περιστατικό έλκους, στο οποίο φαίνονταν οι τένοντες ή μια άλλη περίπτωση, όπου η γάγγραινα ήταν φρέσκια. Δηλαδή, από την επέμβαση, μέχρι και τη στιγμή που το είδα εγώ, ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα. Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται, φυσικά, να επέμβει διαβητολόγος ή αγγειοχειρούργος.
Ένα στενό παπούτσι ή κάποια άλλη καθημερινή συνήθεια, μπορεί να σταθεί αφορμή για να βρεθεί κάποιος στον ποδολόγο;
Βεβαίως. Ένα στενό παπούτσι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, ή να δημιουργήσει κάλλους. Ειδικά, αν ένα άτομο με διαβήτη – που δεν έχει ελεγχθεί από ποδολόγο για νευροπάθεια ή αγγειοπάθεια – μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στα πόδια του. Αυτό μπορεί να του δημιουργήσει έντονους πόνους, μουδιάσματα και κράμπες. Όταν κάποιος δεν έχει ελέγξει αν έχει ένα από τα δύο, στη περίπτωση της νευροπάθειας, μπορεί να πατήσει κάτι που θα του δημιουργήσει πληγή, η οποία θα γίνει έλκος. Κάποια έλκη δεν κλείνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί μέχρι και σε ακρωτηριασμό. Συγκεφαλαιώνοντας, ο ποδολόγος είναι ο ειδικός για την πρόληψη των διαβητικών ατόμων, ώστε να μη φτάσουν στον ακρωτηριασμό. Σε όλους τους ανθρώπους, θα πρέπει να γίνεται ένα πελματογράφημα, σε διαβητικούς και μη, όπως και σε ανθρώπους που αθλούνται. Το πελματογράφημα διευκολύνει τις καθημερινές δραστηριότητες, βοηθά στην αποσυμφόρηση των κραδασμών στις αρθρώσεις, ελαττώνει τη μυϊκή κόπωση και γενικώς εξισορροπεί τις δυνάμεις που ασκούνται στο σώμα. Ως αποτέλεσμα, ο άνθρωπος στέκεται και περπατάει πιο σωστά.
Βιογραφικό – Ιωάννα Ε. Τζανάκη
Η Ιωάννα Τζανάκη έχει τελειώσει δύο σχολές. Είναι πιστοποιημένη, γι’αυτό και άνοιξε το δικό της ιατρείο. Έχει υποτροφία στο Ascoli Piceno της Ιταλίας, είναι συνεργάτις σε δύο νοσοκομεία, στα ιατρεία του διαβητικού ποδιού, το πρώτο είναι το Γ.Ν.Α. Λαϊκό Νοσοκομείο και το δεύτερο το Metropolitan General. Έχει συμμετάσχει σε μη κερδοσκοπική εκστρατεία με τίτλο “Με Οδηγό Τον Διαβήτη” και παρακολουθεί σεμινάρια σχετικά με τον διαβήτη. Ακόμα, είναι μέλος της Ε.Μ.Ε.Δ.Ι.Π, του Σωματείου Ποδολόγων Ελλάδος, πιστοποιημένη θεραπεύτρια ορθονυχίας ελασμάτων, πιστοποιημένη θεραπεύτρια ορθοπλαστικής κατασκευής επιθεμάτων. Τέλος, η Ιωάννα Τζανάκη θα λάβει πιστοποιητικό επιμόρφωσης από το πρόγραμμα του ΕΚΠΑ, “Ζαχαρώδης Διαβήτης – Από τη θεωρία στην πράξη”.