Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
2 Μαρτίου 2022 18:15
Health tips: το μικρό μυστικό που διώχνει το στρες, οξύνει την μνήμη και δίνει χαρά.
Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να μας προστατέψουν από την απώλεια μνήμης σε μεγαλύτερη ηλικία.
Διαπιστώθηκε λοιπόν πως οι ιδιοκτήτες ζώων, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων, των γατών και των κουνελιών, διατήρησαν περισσότερες από τις γνωστικές τους ικανότητες όταν παρακολουθήθηκαν επί έξι χρόνια.
Για τη μελέτη μάλιστα οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 1.300 άτομα με μέση ηλικία τα 65 έτη. Το 53% αυτών είχε κατοικίδια ζώα. Και σχεδόν το ένα τρίτο αυτής της ομάδας είχε το κατοικίδιό του για περισσότερα από πέντε χρόνια.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλέσουν έναν κατάλογο δέκα λέξεων τόσο αμέσως όσο και μετά από πέντε λεπτά. Τους ζητήθηκε να μετρήσουν αντίστροφα από το 20 και αντίστροφα από το 100 αφαιρώντας επτά από κάθε αριθμό.
Η μελέτη διαπίστωσε πως μετά από έξι χρόνια, οι ιδιοκτήτες ζώων σημείωσαν μικρότερη πτώση της μέσης βαθμολογίας τους σε αυτά τα τεστ. Σε σχέση με όσους δεν είχαν κατοικίδια ζώα.
Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική έκπτωση. Και οι ειδικοί θεωρούν πως τα κατοικίδια μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε πνευματικά σε εγρήγορση, μειώνοντας το άγχος.
Ωστόσο οι ερευνητές υποστηρίζουν επιπλέον πως οι άνθρωποι με καλύτερες δεξιότητες σκέψης μπορεί απλώς να έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατοικίδια. Αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήθος απαιτήσεων των μικρών τετράποδων.
Η μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικάνικης Ακαδημίας Νευρολογίας.
Η Δρ. Tiffany Braley, επικεφαλής της μελέτης τόνισε πως «τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η ιδιοκτησία κατοικιδίων μπορεί επίσης να μας προστατέψει από τη γνωστική παρακμή».