Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
15 Μαρτίου 2022 18:15
Wellbeing: η έξυπνη διατροφή που λύνει το πρόβλημα της υπέρτασης.
Σε ένα βασικό μακροθρεπτικό συστατικό κρύβεται η λύση στο πρόβλημα της υπέρτασης. Ενός από τους βασικούς παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου. Που αν δεν αντιμετωπιστεί προετοιμάζει το έδαφος για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα προβλήματα στην υγεία.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), η πρόσληψη πρωτεΐνης από μεγάλη ποικιλία τροφίμων επί τη βάσει μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης. Και να αποτελέσει έτσι ένα εύκολα προσβάσιμο και αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη και αντιμετώπισή της. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά και ο συγγραφέας της μελέτης Xianhui Qin, M.D. Από το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Έρευνας για τη Νεφρική Νόσο στο Νοσοκομείο Nanfang του Πανεπιστημίου Southern Medical στην Κίνα.
Άλλωστε, είναι αποδεδειγμένη η σύνδεση των φτωχών διατροφικών μοτίβων με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα από καρδιαγγειακή νόσο. Μόλις πέρυσι, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της καρδιαγγειακής υγείας του πληθυσμού, η AHA εξέδωσε διατροφικό οδηγό. Ο οποίος συνιστούσε την κατανάλωση υγιών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, φυτικής προέλευσης κατ΄εξοχήν. Κι έπειτα θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά καθώς και άπαχα ή μη επεξεργασμένα κρέατα και πουλερικά.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα υγείας 12.200 σχεδόν ενηλίκων από την Κίνα με μέση ηλικία τα 41 έτη, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει τουλάχιστον δύο φορές στην έρευνα China Health and Nutrition Survey το διάστημα 1997-2015, ώστε να υπάρξει σύγκριση των στοιχείων μεταξύ της πρώτης και τελευταίας συμμετοχής.
Κατά την έρευνα είχε ζητηθεί στους συμμετέχοντες να απαντήσουν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες τρία συνεχόμενα 24ωρα σε μια εβδομάδα, με ένα «πρωτεϊνικό σκορ» να διαμορφώνεται από τον αριθμό πηγών πρωτεΐνης που είχαν καταναλώσει μεταξύ των οποίων: δημητριακά ολικής άλεσης, επεξεργασμένα δημητριακά, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και όσπρια.
Πάνω από το 35% εμφάνισαν υπέρταση κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν 66% χαμηλότερος σε όσους τρέφονταν μέσα από τέσσερις ή περισσότερες ομάδες πρωτεϊνικών τροφίμων. Έναντι όσων κατανάλωναν τροφές από λιγότερες των δύο ομάδες.
Για κάθε ομάδα διατροφικής πρωτεΐνης υπήρχε ένα όριο κατανάλωσης η υπέρβαση του οποίου αύξανε τις πιθανότητες υπέρτασης.
Η μεγαλύτερη και καθώς και μικρότερη πρόσληψη πρωτεΐνης σχετίστηκαν με κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.
Σημειώνεται ότι ως νεοεμφανισθείσα υπέρταση ορίστηκαν οι περιπτώσεις συστολικής πίεσης μεγαλύτερης ή ίσης με 140 mm Hg. Και με 90 mm Hg αντίστοιχα για τη διαστολική. Η έναρξη λήψης αντιυπερτασικών φαρμάκων ή ιατρικές διαγνώσεις υπέρτασης.
Οι ερευνητές σημείωσαν έναν περιορισμό της μελέτης. Ότι δηλαδή βασίστηκε σε παλαιότερα δεδομένα υγείας και έτσι αποτελεί απλώς παρατήρηση χωρίς να αποδεικνύει αιτιώδη σχέση.