Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
17 Μαρτίου 2022 11:45
Παγιδευμένοι στις εξαρτήσεις: Ναρκωτικά αλκοόλ και τζόγος…
Πέρασαν πολύ δύσκολες καταστάσεις έχοντας εξαρτήσεις από ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ και τζόγο. Εντούτοις, βρήκαν τη δύναμη να νικήσουν τα πάθη τους και πλέον απολαμβάνουν τη ζωή τους.
Εννέα διάσημοι Έλληνες έχουν μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν παλαιότερα λόγω εθισμού. Δεν κρύφτηκαν και έχουν κάνει δημοσίως αναφορές στα βιώματά τους και στη μάχη που έδωσαν ώστε να βγουν από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει.
Ιδού πώς είχαν περιγράψει τις εμπειρίες τους.
Μαρία Ελένη Λυκουρέζου: «Διασκέδαζα με κοκαΐνη»
Η ηθοποιός είχε μπλέξει με ναρκωτικά και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Ωστόσο, κατάφερε να κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο και προχώρησε στη ζωή της.
«Ήμουν μαθήτρια και διασκέδαζα με κοκαΐνη. Στα 23, όμως, είπα τέρμα. Έκλεισα το κινητό μου. Εξαφανίστηκα από όλους και έφυγα. Έπρεπε να φύγω από αυτό το πράγμα. Το πρώτο πράγμα είναι ο κύκλος, το περιβάλλον σου. Το έξω», έχει δηλώσει.
Εδώ και δεκαεπτά χρόνια, πάντως, δεν έχει κάνει χρήση: «Δεκαεπτά χρόνια σε έναν τρελό κόσμο που υπάρχει παντού γύρω μας το παραμικρό. Με την παραμικρή δυσκολία το πιο εύκολο πράγμα είναι να πιούμε ένα ποτήρι αλκοόλ. Να πάρουμε μία γραμμή. Να πιούμε ένα τσιγάρο για να ξεφύγουμε».
Γιώργος Μαζωνάκης: «Φοβήθηκα για μένα»
Ήταν το 2002 λίγο πριν κυκλοφορήσει ο πρώτος του δίσκος με τον Φοίβο, όταν ο τραγουδιστής βίωσε την πιο δύσκολη περίοδο με την εξάρτησή του από τις ναρκωτικές ουσίες.
«Έμεινα εκτός για περίπου δύο χρόνια. Τα πράγματα ήταν περίεργα τόσο μέσα μου όσο και στα επαγγελματικά μου. Δεν έφταιγε το ρεπερτόριό μου ούτε είχα πάθει κρίση αποδοχής από το κοινό. Αυτή ήταν η δυσκολότερη περίοδος των εξαρτήσεων», έχει πει.
Και πρόσθεσε: «Εκείνη την περίοδο όλοι οι φίλοι και συνεργάτες πήγαν λίγο παραπέρα, ένιωσα κάπως εγκαταλελειμμένος και προσευχήθηκα να έχω ξανά αυτό που είχα. Φοβήθηκα για μένα, για το αν καταφέρω να ισορροπήσω τα θέματα της προσωπικής μου ζωής, παραμένοντας σε αυτή τη δουλειά».
Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Έπιασα μεγάλο πάτο»
Ο κορυφαίος σεφ και επιχειρηματίας αντιμετώπισε πρόβλημα με τα ναρκωτικά όταν ζούσε στις ΗΠΑ. Επίσης, είχε θέμα και με το ποτό.
«Μου πήρε δέκα χρόνια για να καταλάβω ότι… αδερφέ, είσαι πιο δυνατός από αυτά. Έπιασα μεγάλο πάτο. Έχασα φίλους, απομακρύνθηκε η οικογένειά μου και γενικά έχασα τους πάντες. Έμεινα μόνος μου.
Και καλώς έγινε αυτό γιατί είχα αλλάξει τελείως τον χαρακτήρα μου», εξομολογήθηκε σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Και συμπλήρωσε: «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα ήθελα να ήταν πιο ομαλή για εμένα η δεκαετία των είκοσι.
Και την απόφαση που πήρα στα τριάντα να ξεκόψω από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ να την είχα πάρει νωρίτερα. Θα είχα προκαλέσει λιγότερο πόνο στους δικούς μου ανθρώπους που ανησυχούσαν για εμένα».
Θοδωρής Αθερίδης: «Έπινα 23 ώρες και μια ώρα κοιμόμουν»
Ο ηθοποιός είχε σοβαρό πρόβλημα με το ποτό αφού κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.
«Έπινα 23 ώρες και μια ώρα κοιμόμουν. Ξύπναγα στις τέσσερις τα ξημερώματα με μπίρες, έπινα τουλάχιστον 25 μέχρι το απόγευμα, συνέχιζα με ουίσκι και τελείωνα με ρακές και τσίπουρα», επεσήμανε.
Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε για να μπει τέλος στον εθισμό του, κάτι που έχει καταφέρει εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.
Συγκεκριμένα έγραψε: «Είναι ψευδαίσθηση ο χρόνος. ‘Μόνο για σήμερα’ και ‘σιγά σιγά’ ήταν οι αγαπημένες μου ταμπελίτσες που
κρεμόντουσαν στην μια πλευρά του τοίχου στον πρώτο όροφο στο διαμέρισμα της οδού Ιπποκράτους 158 που ήμασταν τότε οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί.
Διάλεγα πάντα να κάθομαι από αυτή την πλευρά του τραπεζιού για να τις βλέπω απέναντί μου. Με χαλάρωναν κι ως πρόσταγμα κι ως ευχή και ως προσπάθεια
δεν ήταν κάτι τρομακτικό σε αντίθεση με τις δώδεκα παραδόσεις που τις άφηνα πίσω μου να τις διαβάζουν οι παλιότεροι συν κατεστραμμένοι που ανέβαιναν τον Γολγοθά της απεξάρτησης».
Αλέξης Σταμάτης: «Έβαζα βότκα στους φακούς επαφής»
Ο συγγραφέας –και πρώην αρχιτέκτονας- έπνιγε για πολλά χρόνια τα προβλήματα και τους φόβους του στο ποτό.
«Έβαζα βότκα στους φακούς επαφής για να μπορέσω να πιώ και να μην με καταλάβουν. Μπορείς να κάνεις τερατώδη πράγματα για να πάρεις τη δόση σου», είχε πει παλαιότερα.
Και πρόσθεσε: «Για να ξεπεράσω τον καθημερινό Γολγοθά της εξάρτησης, το πρώτο βήμα ήταν η αποδοχή του προβλήματος. Και το δεύτερο η βοήθεια από ειδικό».
Όπως ανέφερε, μετά την απεξάρτηση πήγε σε μπαρ και παράγγειλε κόκα κόλα. Στη συνέχεια, αγόρασε ένα μπουκάλι ουίσκι για το σπίτι αλλά δεν το ήπιε. «Το αλκοόλ είναι πλέον κάτι ξένο για μένα. Δεν το βλέπω σαν απειλή. Έχω ποτά για φίλους στο σπίτι και βγαίνω σε μπαρ αλλά δεν πίνω. Δεν ήπια ούτε καν στον γάμο μου», τόνισε.
Χρήστος Θηβαίος: «Οι αλκοολικοί να έχουμε πάντα τον φόβο»
Ο τραγουδιστής αντιμετώπισε πρόβλημα αλκοολισμού κατά το παρελθόν και δεν το έχει κρύψει.
«Όπως έχει αναφέρει ο Ουμπέρτο Έκο ‘η μεγαλύτερη επαναστατική πράξη είναι να μιλάμε ακατάσχετα για πράγματα που σιωπούνται’. Και η έννοια της εξάρτησης είναι κάτι καθημερινό, το οποίο αποσιωπούμε … Εμείς οι αλκοολικοί πρέπει να λέμε πως είμαστε αλκοολικοί ώστε να έχουμε πάντοτε τον φόβο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Στήριγμα για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η σύζυγός του, Μαρία Παυλοπούλου, η οποία του κατέστησε σαφές από την αρχή: «Ή αλλάζεις ή καταντάς». Χάρη σε εκείνη κατάφερε να βγει από το αδιέξοδο, όπως παραδέχθηκε: «Η γυναίκα μου είναι ο άνθρωπος που πρωτίστως με έκανε να αντιμετωπίσω το πρόβλημα. Το έκανε με αγάπη και ένταση που δείχνεις όταν πραγματικά αγαπάς τον σύντροφό σου».
Γιάννης Μπουτάρης: «Δεν μπορείς να πεις ‘όχι’»
Ο άλλοτε δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε πρόβλημα με το ποτό εντούτοις κατόρθωσε να βάλει οριστικά τέλος σε αυτό από το 1991.
«Ένα από τα προβλήματα που σε οδηγούν στο αλκοόλ είναι ότι δεν μπορείς να πεις ‘όχι’ και τελικά βρίσκεις τον μπελά σου και ο μόνος τρόπος να αντέξεις είναι να πνιγείς στο αλκοόλ», είχε αναφέρει παλαιότερα.
Γιώργος Κωνσταντίνου: «Καταστροφικό πάθος»
Ο ηθοποιός υπήρξε θύμα του τζόγου και για πολλά χρόνια δεν μπορούσε να ξεκολλήσει από τα τυχερά παιχνίδια και την τσόχα.
Έχει γράψει σχετικά στην αυτοβιογραφία του (με τον τίτλο «Showtime»): «Ήταν μια παγίδα που έμελλε να με καθηλώσει για αρκετά χρόνια στην πράσινη τσόχα. Ήταν η πρώτη δόση του ναρκωτικού, που με οδήγησε στην εξάρτηση … Μου άρεσαν τα τυχερά παιχνίδια. Και, τελικά, μου έγινε ένα καταστροφικό πάθος που δεν μπόρεσα να ελέγξω.
Δεν ήμουν από τους τυχερούς παίκτες. Και ποιος είναι άλλωστε; Δεν πιστεύω ότι μένει κανείς τυχερός για πολύ! Εξ ου και το ρητό: ‘Πας παίζων χάνει’. Ωστόσο, εγώ παραήμουν άτυχος. Στα παιχνίδια της πόκας, από τα επτά άτομα που παίζαμε συνήθως, εκείνος που έφευγε σχεδόν πάντα πρώτος από το τραπέζι ήμουν εγώ …
Η λογική με βοήθησε να σταματήσω τον τζόγο. Όσο είσαι πιο νέος η λογική είναι λίγο περίεργη…».
Πέτρος Λαγούτης: «Μπουνιά που κράτησε χρόνια»
Ο ηθοποιός είχε εθιστεί στον τζόγο και χρειάστηκε δέκα χρόνια για να απεξαρτηθεί ολοκληρώνοντας τη θεραπεία του στο ΚΕΘΕΑ.
Αναφέρθηκε παλαιότερα στα βιώματά του, λέγοντας: «Αυτό δεν ήταν σφαλιάρα, ήταν μπουνιά που κράτησε χρόνια. Αλλά ούτε αυτό το μετανιώνω γιατί μέσα από αυτή την ιστορία αναγεννήθηκα.
Τα τελευταία δύο χρόνια νιώθω ότι μπαίνω ξανά και στη δουλειά μου. Μπορεί να μην είχα μείνει εκτός αλλά δεν ήμουν εγώ στο 100%, με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιλογές που σήμερα δεν θα τις έκανα. Όλα αυτά έπρεπε να τα δω. Κάτι έπρεπε να γκρεμιστεί μέσα μου για να το ξαναφτιάξω».