Κορονοϊός: πρόταση για τη μείωση των self test στους μαθητές

18 Μαρτίου 2022 07:30

Κορονοϊός: πρόταση για τη μείωση των self test στους μαθητές

Κορονοϊός: Την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουν οι Εμπειρογνώμονες τη μείωση των self test στους μαθητές. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τους Εμπειρογνώμονες στην απόφαση να μεταθέσουν τη συζήτηση για το θέμα των σχολικών self test

Κορονοϊός: πρόταση για τη μείωση των self test στους μαθητές.

Για την επόμενη συνεδρίαση, την ερχόμενη εβδομάδα, μετέθεσε το θέμα της μείωσης των self test στους μαθητές η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Oι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους αφενός μεν την ελαφρά έξαρση των κρουσμάτων και της κυριαρχίας της υπερμεταδοτικής Omicron 2. Αφετέρου ότι έχει γίνει ήδη γίνει η διανομή των δωρεάν self test στους μαθητές για την τρέχουσα και την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, το θέμα θα τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνεδρίαση.Συγκρατημένη είναι η αγωνία των ειδικών σχετικά με την τροχιά που έχει εισέλθει η επιδημία μετά και τα 24.256 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες. Η εξάπλωση του κορονοϊού πλέον κινείται σε ρυθμούς Omicron 2. Γεγονός που δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί και από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Κορονοϊός: πρόταση για τη μείωση των self test στους μαθητές

Το θέμα της μείωσης των σχολικών self test πήρε αναβολή για μια εβδομάδα

Οπότε και θα προστεθεί ξανά στην ατζέντα των συζητήσεων της Επιτροπής. Οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους από τη μια την σταδιακή κορύφωση των κρουσμάτων λόγω και της κυριαρχίας της «Stealth» Omicron. Από την άλλη, οι μαθητές έχουν ήδη λάβει τα δωρεάν self test για την τρέχουσα εβδομάδα αλλά και για την επόμενη.

Άλλωστε, παρά τη νέα υποτροπή της επιδημίας, οι νέες λοιμώξεις του κορονοϊού στις ηλικίες 4-18 παρουσιάζει μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εβδομάδα 7- 13 Μαρτίου. Το σύνολο των κρουσμάτων στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα ανέρχεται στα 35.275, αποτελώντας το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων. Εξαιρετικής σημασίας όμως θεωρείται το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός είναι μειωμένος κατά 10%. Σε σύγκριση με την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στη φυσική ανοσία των παιδιών όσο και στον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, έχει εμβολιαστεί το 18,7% των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, το 44% των εφήβων ηλικίας 12-14 ετών και το 58% των ηλικιών 15-17.

Ανά 15νθημερο η ενημέρωση για την πορεία των μεταλλάξεων

Η διασπορά της υποπαραλλαγής Omicron 2 πλέον δεν περνά απαρατήρητη στην επικράτεια. Παρά το γεγονός ότι απέκτησε το προσωνύμιο «Stealth» επειδή καταφέρνει να διαφύγει από τα «ραντάρ» των PCR τεστ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σημερινή επιδημιολογική επιτήρηση του ΕΟΔΥ, τα στοιχεία για τα στελέχη ενδιαφέροντος θα δημοσιεύονται ανά δύο εβδομάδες. Και η επόμενη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη το Ηράκλειο είχε τερματίσει πρώτο σε αριθμό κρουσμάτων με την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron. Που αφορούσε τα μισά περίπου από τα μεταλλαγμένα στελέχη στην περιοχή. Το αποτύπωμα της ταχείας μεταδοτικότητας της μετάλλαξης διαφαίνεται και στα 1.114 σημερινά κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ). Είναι μάλιστα η τέταρτη συνεχόμενη μέρα που στη συγκεκριμένη ΠΕ οι μολύνσεις ξεπερνούν σταθερά τις 1.000.

Η επικράτηση της Omicron 2 στη χώρα πλέον εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 50% και σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Κρήτη, ανέρχεται μέχρι και στο 60%. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, το ποσοστό αυτό στην επικράτεια ανερχόταν στο 24% από το 11% δύο εβδομάδες πριν.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Με ένα στα τρία κρούσματα να εντοπίζεται στην πρωτεύουσα.

Κορονοϊός: πρόταση για τη μείωση των self test στους μαθητές

Τα στοιχεία του Γκίκα Μαγιορκίνη

Ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στο Facebook, αναφέρθηκε στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι «ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια αυξήθηκε κατά 37%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση κατά 8%».

Ωστόσο, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι τις τελευταίες δύο μέρες «η αύξηση στην διασπορά έχει επιβραδυνθεί κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Καθώς ταιριάζει περισσότερο με το μοντέλο της ταλάντωσης αντί της εκθετικής αύξησης. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Για να επιβεβαιωθεί το πρότυπο της επιδημικής καμπύλης».

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, είναι ότι παρά τη μέτρια αύξηση της διασποράς της επιδημίας στην Ελλάδα, η αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζει. «Αν και με πιο αργούς ρυθμούς». Ειδικότερα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα. Κατά 6.5% και στις απλές κλίνες κατά 6% εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Έσπασε το «φράγμα» των 350 διασωληνωμένων

Ο αργός αλλά σταθερός ρυθμός αποσυμπίεσης του συστήματος υγείας είναι πλέον εμφανής στους διασωληνωμένους. Χρειάστηκαν 15 μέρες για να μειωθεί ο «σκληρός» επιδημιολογικός δείκτης κατά περίπου 50 ασθενείς και να φτάσει σήμερα στους 348. Ένα μήνα πριν, ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε μειωθεί από τους 605 στους 551 σε διάστημα περίπου μιας βδομάδας. Από την 28/1 εώς τις 6/2.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των διασωληνωμένων σε ποσοστό 64,1% είναι άνω των 60. Επιβεβαιώνοντας ότι στην παρούσα επιδημική φάση οι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό είναι οι ηλικιωμένοι. Ωστόσο, μικρό «πάγωμα» παρατηρείται στην αποκλιμάκωση των απλών κλινών.

Τέλος, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ είναι οι θάνατοι. Στους συνολικούς θανάτους προστέθηκαν σήμερα ακόμα 59, με τους περισσότερους από την ηλικιακή ομάδα 70-79 ετών (37.3%).

ygeiamou