Κώστας Χαρδαβέλλας: Ο Ρεπόρτερ έφυγε
Όταν η τηλεόραση είχε ακόμη έντονες δόσεις ρομαντισμού, την δεκαετία του ’80, θυμάμαι ως παιδί να βλέπω έναν κύριο στην οθόνη που αν και ένιωθα πως με κάποιο τρόπο κοιτούσε […]
4 Νοεμβρίου 2019 11:34
Το όνομά της έχει ταυτιστεί με το Νέο Κύμα της δεκαετίας του ’60 καθώς ερμήνευσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκεκριμένου ρεύματος μουσικής. Η γνωστή τραγουδίστρια μιλάει για τη συνεργασία και τη φιλία της με τον κορυφαίο συνθέτη Γιάννη Σπανό.
Εμφανώς ταραγμένη από την κακή είδηση του θανάτου του, αποκάλυψε ότι πριν από λίγες μέρες είχε μιλήσει μαζί του τηλεφωνικά, και της είχε πει πως ήταν καλά και πως είχε σχέδια για καινούργια δουλειά.
Τι άνθρωπος ήταν ο Γιάννης Σπανός κυρία Αστεριάδη;
«Ένας υπέροχος άνθρωπος! Ήταν σαν παιδί, τρυφερός, ρομαντικός, άκακος. Καλαμπουρτζής στην παρέα, ωραίος χιουμορίστας, κοινωνικός, θυμάμαι το σπίτι του να έχει πάντα κόσμο, αλλά από την άλλη, δεν έκανε οικογένεια, δεν μιλούσε για τα προσωπικά. Αγαπούσε πολύ την ανιψιά του τη Βάνα, που ήταν σπουδαία πιανίστρια και την είχα παλιά στο δικό μου σχήμα. Δυστυχώς η Βάνα έφυγε σε τροχαίο πηγαίνοντας στο Κιάτο».
Τι θυμάστε περισσότερο από τη συνεργασία σας μαζί του;
«Δεν ήμασταν μόνο συνεργάτες, ήμασταν και φίλοι. Κάναμε καλή παρέα. Πηγαίναμε μαζί εκδρομές. Μαζί μας ήταν και η Αρλέτα. Πήγαινα συχνά στο σπίτι του. Του άρεσε να μαγειρεύει. Θυμάμαι που έκανε κεφτεδάκια και τα έλεγε «κιοφτεδάκια». Έχω ταραχτεί τώρα. Πριν λίγες μέρες είχαμε μιλήσει στο τηλέφωνο. Τον ρώτησα τι κάνει. «Καλά είμαι» μου απάντησε και είπε ότι είχε σχέδια για καινούργια δουλειά. Και όμως έφυγε ξαφνικά. Έχω στενοχωρηθεί πολύ».
Έχει γραφτεί πως στον Γιάννη Σπανό οφείλεται η δημιουργία του Νέου Κύματος στην Ελλάδα. Συμφωνείτε;
«Βεβαίως, όλη εκείνη η τρυφερή και πολύ ρομαντική ιστορία, το Νέο Κύμα, στον Γιάννη Σπανό οφείλει την ύπαρξή του. Δική του ιδέα ήταν που είχε φέρει από τη Γαλλία, όπου είχε συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς. Στο Παρίσι ξεκίνησε αυτό που ονομάζουμε nouvelle vague».
Πώς γνωριστήκατε;
«Τον γνώρισα μέσω του Αλέκου Πατσιφά που είχε δημιουργήσει τη δισκογραφική εταιρεία LYRA. Με είχε πάει εκεί ένας θείος μου αφού πρώτα είχα βγει στα ταλέντα του Οικονομίδη, μαζί με τη φίλη μου την Καίτη Χωματά, μεγαλύτερη εκείνη κατά δύο χρόνια από μένα.
Ο Πατσιφάς μας παρουσίασε στον Γιάννη Σπανό, που μόλις είχε επιστρέψει από το Παρίσι και καθ’ υπόδειξή του άρχισε ο Πατσιφάς να συγκεντρώνει τραγουδιστές με στόχο το Νέο Κύμα. Του άρεσαν οι φωνές μας. Στην Καίτη έδωσε πρώτα το «Μια Αγάπη για το Καλοκαίρι». Σε εμένα, μετά, έδωσε το «Η Βροχή» σε στίχους Χατζηαναγνώστου και το άλλο «Έρωτας Τάχα» σε στίχους Μυρτιώτισσας. Έγιναν επιτυχίες, τα αγάπησε ο κόσμος. Τραγούδια με την ιδιαίτερη μουσική του Γιάννη Σπανού».
Τι το ιδιαίτερο είχε κυρίως, ως μουσικός, ο Γιάννης Σπανός;
«Ο τρόπος που έπαιζε πιάνο. Μοναδικός! Σου έδινε την εντύπωση ότι χάιδευε το πιάνο. Και άλλοι πιανίστες βέβαια μου άρεσαν και μου αρέσουν, αλλά ο Γιάννης Σπανός, ήταν το κάτι άλλο».
Πηγή: iefimerida