Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
9 Απριλίου 2022 09:20
Γρηγόρης Λέων: στην υπόθεση της Πάτρας οι γονείς οδήγησαν στη λύση.
Όσο περισσότερο μιλούσε η μητέρα, τόσο δυσκολότερη γινόταν η θέση της. Γιατί έλεγε κάποια πράγματα που δεν συνδέονταν με τα επιστημονικά δεδομένα. Υπήρχαν έντονες αντιφάσεις μεταξύ όσων έλεγε και των στοιχείων που είχαμε. Βέβαια, το καθοριστικό ήταν το θετικό δείγμα που βρέθηκε, η κεταμίνη. Εδώ θα το συνδυάσω με τη μαρτυρία της μητέρας, που έλεγε πως η ίδια ήταν ο μόνος άνθρωπος που ήταν δίπλα στα παιδιά της συνεχώς. Καθώς η κεταμίνη έχει έναν χρόνο δράσης πολύ μικρό, 3-20 λεπτά, αν σε έναν χώρο υπάρχει μόνο ένας άνθρωπος μαζί με το θύμα, μπορούμε να βγάλουμε πολύ εύκολα συμπέρασμα για το ποιος είναι ο θύτης.
Ο ιατροδικαστής σε αυτή την υπόθεση είναι αυτός που θα βρει την αιτία και τον μηχανισμό του θανάτου. Εκεί σταματά η επιστημονική κατάθεση σε μια τέτοια υπόθεση. Όσον αφορά τους δράστες, από το βιντεοληπτικό υλικό που υπάρχει μπορεί να αντλήσεις κάποια στοιχεία. Θα κάνω μια παρένθεση: αντίστοιχες υποθέσεις έχουν εξιχνιαστεί στο παρελθόν βάζοντας κάμερες σε δωμάτια παιδιών, διαπιστώνοντας πως υπήρχε ένας δράστης που έκανε κακό στο παιδί. Και εδώ οι κάμερες ουσιαστικά πρόδωσαν την όλη διαδικασία, με τη διαφορά πως ήταν κάμερες που η ίδια οικογένεια χρησιμοποιούσε ως μέσο για να εκφράσει ό,τι ήθελε να εκφράσει. Θα σας πω κάτι. Σήμερα όλη η Ελλάδα συζητά για το θέμα αυτό. Αν σκεφτούμε την έναρξη όλου αυτού του κύματος, θα θυμηθούμε πως ξεκίνησε από τους ίδιους τους γονείς. Οι γονείς έδιναν συνεντεύξεις, έπεφταν σε αντιφάσεις κι αυτά που περιέγραφαν δεν ταίριαζαν.
Ακριβώς. Ουσιαστικά οι γονείς είναι αυτοί που έδωσαν όλα τα επιστημονικά δεδομένα στους δημοσιογράφους. Έκαναν μια πρώτη ανακοίνωση με τις αιτίες θανάτου, μετά κι άλλη με τοξικολογικά και ιστολογικά ευρήματα.Ο ι ίδιοι έδιναν στην κοινή γνώμη τα στοιχεία των παιδιών τους. Η αντίδραση που έχει σήμερα ο κόσμος ξεκινά από την ίδια την οικογένεια. Μέλη της ακόμα και σήμερα βγαίνουν και κάνουν δηλώσεις στα κανάλια. Η οικογένεια φαίνεται να συμμετέχει σε όλο αυτό με τη θέλησή της – αν δεν είχε εξαρχής αυτή τη στάση, θα ήταν και καταδικαστέο τα ΜΜΕ να ασχολούνται τόσο έντονα με τα προσωπικά δεδομένα μιας οικογένειας.
Υπάρχει σχεδόν βεβαιότητα πως και οι δύο πρώτες περιπτώσεις αποδίδονται σε εγκληματική ενέργεια. Δεν θέλω να προτρέξω ως προς τις αιτίες θανάτου γιατί σέβομαι τους συναδέλφους μου που χειρίζονται την υπόθεση, αλλά από τη στιγμή που ξεκλείδωσε η υπόθεση της Τζωρτζίνας και έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά και γενετικά αίτια στα δύο πρώτα παιδιά είναι θέμα ημερών να αποδειχθεί πως πρόκειται για τρεις δολοφονίες. Οι αρχές θα πρέπει πλέον να διερευνήσουν αν έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος μηχανισμός, γιατί είναι πολύ πιθανό να μην έχει χρησιμοποιηθεί ο ίδιος. Και είναι πιθανό οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε όλο αυτό να διευρυνθούν.
Αναφέρομαι στο πανάκι που είχε κηλίδες αίματος, στα τραύματα στο στόμα, τις αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας στον εγκέφαλο, στο έντονο πνευμονικό οίδημα. Όταν ένα πανάκι έχει σταγόνες αίμα, το πρώτο που αναζητά ο ιατροδικαστής είναι από πού προήλθε η αιμορραγία. Στο σώμα του βρέφους δεν υπήρχε κάποια αιμορραγία παρά μόνο στο στόμα, γιατί είχε βρεθεί λύση του βλεννογόνου, ένα σχίσιμο του βλεννογόνου, δηλαδή. Κι αυτό είναι μια πολύ σοβαρή ένδειξη. Είπε στο ΟΚ ο Γρηγόρης Λέων.