Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
14 Μαΐου 2022 07:30
Οι αρνητικές επιπτώσεις του χρόνιου στρες έχουν ήδη αναδειχεί από παλαιότερες μελέτες. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο RMIT στη Μελβούρνη είχε συνδέσει τα υψηλά επίπεδα της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης. Που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του στρες με επιπλοκές της αναπαραγωγικής λειτουργίας. Ενώ επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Maryland είχαν διαπιστώσει πως ο παρατεταμένος φόβος και το άγχος επηρέαζαν σημαντικά. Εξαιτίας έντονων στρεσογόνων παραγόντων μπορεί να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στη σύνθεση σπέρματος.
Για την πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong της Κίνας, οι ερευνητές χώρισαν σε τρεις ομάδες 100 περίπου θηλυκά ποντίκια. Εκθέτοντας τη μία σε ουρλιαχτά, την δεύτερη σε λευκούς θορύβους διαφόρων συχνοτήτων και την τελευταία σε θορύβους παρασκηνίου. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν καθημερινές, επί τρεις ώρες κάθε πρωί, για 21 ημέρες. Στο τέλος του πειράματος, ποντίκια από κάθε ομάδα υποβλήθηκαν σε ευθανασία για έλεγχο του ωοθηκικού τους αποθέματος και των ορμονικών τους επιπέδων. Ενώ τα υπόλοιπα οδηγήθηκαν την επομένη και 24 ημέρες μετά το ηχητικό πείραμα σε χώρους με αρσενικά ποντίκια ώστε να ζευγαρώσουν.
Οι ερευνητές απέδωσαν τον σημαντικά χαμηλότερο αριθμό νεογνών της πρώτης ομάδας στα μειωμένα επίπεδα δύο ορμονών από το στρες που τους προκάλεσε το ουρλιαχτό. Πρόκειται για τα οιστρογόνα που επηρεάζουν το μηνιαίο κύκλο και την ορμόνη ΑΜΗ (αντι-μυλλέριος ορμόνη). Που εκκρίνεται από τα κύτταρα των ωοθυλακίων στο αίμα μιας γυναίκας. Και αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο δείκτη του ωοθηκικού αποθέματος της γυναίκας. Όπως πράγματι έδειξε η μελέτη, τα ποντίκια της πρώτης ομάδας είχαν περισσότερα κατεστραμένα ωάρια στις ωοθήκες τους.