Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
15 Μαΐου 2022 07:30
Για τον μύκητα Candida Auris που φέρεται να έχει προκαλέσει επικίνδυνες λοιμώξεις στα νοσοκομεία, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη αυτός ο μύκητας και πως υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο τόνισε το προφίλ του δίνει ένα πλεονέκτημα. Ώστε να αναπτύσσεται σε συνθήκες όπου χρησιμοποιούνται πολλά αντιβιοτικά.
Για αυτό τον λόγο όπως είπε εμφανίζεται κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Απειλώντας παράλληλα τους ασθενείς των ΜΕΘ και άτομα με βαριές ανοσοκαταστολές. Αλλά και άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας σε όργανα όπως στους πνεύμονες. «Ο μύκητας δεν προκαλεί πρόβλημα σε μέσο άνθρωπο, δεν θα δούμε υγιή άνθρωπο να πεθαίνει», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Σημείωσε επίσης ο κ. Μαγιορκίνης ότι υπάρχει τρόπος να ανιχνευτεί με εργαστηριακές διαδικασίες, πιο εύκολες τα τελευταία χρόνια. Που μπορούν να τον εντοπίσουν με ένα μικρό ποσοστό λάθους.«Μπορούν να το απολυμάνουν. Υπάρχει πιθανότητα όμως να επανέρχεται, εμφανίζεται ιδιαίτερη αντοχή», δήλωσε.
Ανέφερε δε πως δεν υπάρχει νοσοκομείο σε παγκόσμια κλίμακα που να μην έχει αυτό τον μύκητα. «Βρίσκεται παντού απλά στις ΜΕΘ βρίσκει τρόπο και αναπτύσσεται. Αν έχουν μπει τα σωστά πρωτόκολλά για τους μύκητες τους ανιχνεύουν και τους βρίσκουν»
Όσον αφορά στην Ελλάδα τόνισε πως έχει ανιχνευτεί στον Ευαγγελισμό άλλα και σε άλλα νοσοκομεία στην Αθήνα.
Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια ενεργή συρροή από Candida Auris που να μας έχει δηλωθεί. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να διερευνάται από τον ΕΟΔΥ. Δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και η προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τα λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, επιδημιολόγος κ. Κασσιανή Μέλλου. Μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από δηλώσεις επιστημόνων περί εντοπισμού του συγκεκριμένου παθογόνου στον Ευαγγελισμό και άλλα νοσοκομεία της Αθήνας.
Η κ. Μέλλου διευκρινίζει ωστόσο ότι σχεδόν σε όλες τις μονάδες έχουν υπάρξει κατά καιρούς παθογόνα που έχουν μεταδοθεί ενδονοσοκομειακά. «Δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας διεθνώς που να είναι αποστειρωμένη, χωρίς κανένα παθογόνο. Και για να εκφράσω και την προσωπική μου άποψη, θα προτιμούσα να πάω σε ένα νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός, που έχει ανακοινώσει ότι έχει βρει candida στο παρελθόν. Γιατί αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί είναι ενημερωμένοι για να το ψάξουν, έχουν την εργαστηριακή δυνατότητα, και έλαβαν γρήγορα μέτρα για να μην έχουμε κάποια μεγάλη συρροή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές, υπηρεσίες που μας δηλώνουν ότι έχουν κρούσματα δεν είναι αυτές που είναι πιο επικίνδυνες».