Κώστας Χαρδαβέλλας: Ο Ρεπόρτερ έφυγε
Όταν η τηλεόραση είχε ακόμη έντονες δόσεις ρομαντισμού, την δεκαετία του ’80, θυμάμαι ως παιδί να βλέπω έναν κύριο στην οθόνη που αν και ένιωθα πως με κάποιο τρόπο κοιτούσε […]
21 Μαΐου 2022 09:00
Η Μαρία Κίτσου εξήγησε πως σε κάθε ρόλο της αρέσει να ταυτίζεται και να μην φαίνεται καθόλου ο πραγματικός της χαρακτήρας γιατί είναι πολύ ευαίσθητη.
«Μου αρέσει πάρα πολύ να γίνομαι ο ρόλος. Σε κάθε ρόλο που παίζω παίρνω στοιχεία του και τα κάνω δικά μου. Προσπαθώ να μη φαίνεται ο χαρακτήρας μου και να είμαι ο ρόλος. Σιχαίνομαι την μανιέρα! Θέλω κάθε φορά να γίνομαι αγνώριστη. Ήθελα να υποδυθώ μία χωριατοπούλα με το τσαγανό και την δυναμικότητα και ταυτόχρονα ευαίσθητη, με τις αρχές της. Όποιος με γνωρίσει στη ζωή δεν έχω καμία σχέση με την κοπέλα του χωριού. Έχω παίξει πολύ αστικές κοπέλες και αριστοκράτισσες», δήλωσε.
«Προτιμώ να το ρίξω πάνω μου, να το εσωτερικεύσω. Ποτέ δεν θα ξεσπάσω τα νεύρα μου, τα προβλήματα μου… Ποτέ, ποτέ, ποτέ. Θα κλειστώ στο λαγούμι μου, δεν μου φταίει σε τίποτα ο άλλος. Είμαι τρομερά τελειομανής. Όταν αποσυρθώ από τη δουλειά γλείφω τις πληγές μου».
«Έχω αγαπήσει την Λενιώ. Όταν μου έστειλαν τα σενάρια την ερωτεύτηκα! Έπαθα σοκ με όλο το σενάριο. Ο χαρακτήρας με προκάλεσε. Βρήκα κάτι που δεν είχα δει μέχρι τότε στην ελληνική τηλεόραση. Ήταν κάτι που με άγγιξε πολύ. Την πόνεσα πολύ αυτή τη γυναίκα», είπε για τον ρόλο της Ελένης Σταμίρη.
Η ηθοποιός δήλωσε πως δεν γνωρίζει ακόμα ποιο είναι το φινάλε της σειράς, όμως υποψιάζεται πως θα υπάρχει δικαίωση.
Η Μαρία Κίτσου αναφέρθηκε και στον δεύτερο κύκλο των «Άγριων Μελισσών». Ιδιαίτερα στις σκληρές σκηνές των φυλακών και της κακοποίησης που δεχόταν από τον Μάνο Βόσκαρη. Τον ρόλο που ερμήνευσε ο Βασίλης Μπισμπίκης.
«Ήταν πολύ βαρύ, με επηρέασε. Ήταν δύσκολο. Οι συνθήκες της φυλακής, τα γυρίσματα ήταν σκληρά. Το κάναμε ρεαλιστικά, το ήθελα κι εγώ. Δεν με λυπήθηκε ο Βασίλης Μπισμπίκης, ούτε εγώ τον άφησα να με λυπηθεί! Ήταν σκληρό όταν μου πέταγαν κουβάδες με νερό, όταν με έδεναν με αλυσίδες. Ήθελα να είναι ρεαλιστικό». Αποκάλυψε στην Ελένη Μενεγάκη.
Η Μαρία Κίτσου εξομολογήθηκε στην Ελένη Μενεγάκη ότι στο θέατρο δεν έχει παίξει ποτέ κωμωδία, αν και στην ζωή της ισχύει ακριβώς το αντίθετο!
«Στη ζωή μου όλοι μου λένε γιατί δεν παίζω κωμωδία. «Χάνεσαι που παίζεις δραματικά!», μου λένε. Δεν μπορούν να το δουν αυτό; Είναι η φυσιογνωμία; Τους πείθω στα δραματικά; Αν με γνωρίσει κανείς από κοντά… είμαι απάτη!», είπε.
Η ηθοποιός μίλησε και για την Μαρία Καβογιάννη, με την οποία συνεργάστηκε για την παράσταση «Τρίτο Στεφάνι».
«Η Μαρία Καβογιάννη είναι υπέροχη. Είναι ένας άγγελος, ένας άνθρωπος μεγάλος. Τι αγάπη, τι καρδιά, τι ψυχή… Να δώσει, να σου ανοίξει την αγκαλιά της. Είναι ένα θαύμα!».
Όταν ήταν μικρή η Μαρία Κίτσου ήθελε να γίνει γιατρός και αποκάλυψε στην «Ελένη» ότι ζούσε πολύ με την φαντασία της. «Είχα πολύ έντονη εσωτερική ζωή. Έφτιαχνα δικές μου καταστάσεις, δικά μου σενάρια… Ταξίδευα πολύ με το μυαλό μου».
Η Μαρία Κίτσου ετοιμάζεται για την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, ένα έργο που θα κάνει πρεμιέρα στις 25 Ιουνίου στο Κατράκειο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιοδεία.
Μαζί της επί σκηνής θα είναι ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος, στο ρόλο του Ορέστη.
«Είναι οικογένεια για μένα ο Δημήτρης», είπε και στη συνέχεια εξήγησε πως είναι να συνεργάζεσαι επαγγελματικά με ένα δικό σου άνθρωπο. «Έχει την ευκολία να μαλώσεις χωρίς να παρεξηγηθείς. Μπορείς να μιλήσεις πιο εύκολα, να λύσεις πιο εύκολα τη διαφωνία. Ταιριάζουμε πολύ στις απόψεις, είναι πολύ δικός μου άνθρωπος μετά από όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ευλογία να δουλεύουμε μαζί».
Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη είναι το λιγότερο παιγμένο έργο του μεγάλου τραγωδού, ανέφερε η Μαρία Κίτσου.
«Για μένα είναι και το πιο σκοτεινό του. Ο Ευριπίδης κρίθηκε πολύ για την «Ηλέκτρα». Είναι κοντά στην ανθρώπινη φύση, έχει αντιήρωες, ανθρώπους που παλεύουν με τα πάθη τους. Σε αντίθεση με άλλες εκδοχές του μύθου. Βλέπεις ανθρώπους που έχουν πάθη, που θα πληρώσουν γι’ αυτά, που τυρρανιούνται».
Για τους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη δήλωσε πως η τιμωρία του είναι φοβερή: «Συγκρούεται ο παλιός κόσμος με το νέο. Ο νέος κόσμος προσπαθεί με τα υλικά του παλιού να χτίσει κάτι καινούριο. Τα θεμέλια είναι σαθρά. Στο τέλος θα έρθει η τιμωρία και θα είναι αβάσταχτη για όλους», είπε.