Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
Συντάκτης: Newsroom
4 Ιουνίου 2022 07:30
Η δημοφιλής πρωτεΐνη των γυμναστηρίων βοηθά σημαντικά στα περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη. Τα οποία αυξάνονται ανά τον κόσμο, η διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών δίνει τη δυνατότητα της καλύτερης διαχείρισης της νόσου.
Οι οποίοι έπιναν μια προπαρασκευασμένη δόση χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη ορού γάλακτος (15gr πρωτεΐνης σε 100ml νερό) 10 λεπτά πριν από τα τρία ημερήσια γεύματα: πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο. Έπειτα, οι ίδιοι συμμετέχοντες λάμβαναν επί μια εβδομάδα μια εικονική δόση πρωτεΐνης.
Μετά από και τη συνεχή παρακολούθηση της πορείας της γλυκόζης, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο έλεγχος της γλυκόζης ήταν καλύτερος την εβδομάδα που οι συμμετέχοντες λάμβαναν το συμπλήρωμα. Πιο συγκεκριμένα, είχαν κατά μέσο όρο δύο ώρες επιπλέον την ημέρα φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την εβδομάδα χωρίς την πρωτεΐνη. Τα ημερήσια επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους ήταν 0,6 mmol/L χαμηλότερα. Σε σύγκριση με όταν κατανάλωναν το εικονικό συμπλήρωμα.
«Ενώ προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες απέδειξαν τα οφέλη αυτής της διατροφικής παρέμβασης. Είναι πρώτη φορά που εφαρμόζεται σε άτομα κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής». Επισημαίνει ο δρ. Daniel West, Ανώτερος Λέκτορας και Κύριος Ερευνητής από το Human Nutrition Research Center and Diabetes Research Group στο Πανεπιστήμιο Newcastle.
Τι κρύβεται πίσω από τα θετικά αυτά αποτελέσματα; Γιατί οι ερευνητές εκτιμούν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος λειτουργεί με δύο τρόπους. Από τη μία, επιβραδύνει την πορεία της τροφής από το πεπτικό σύστημα. Και, από την άλλη, διεγείρει μια σειρά από σημαντικές ορμόνες που εμποδίζουν το σάκχαρο στο αίμα να εκτοξευθεί.