Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
Συντάκτης: Newsroom
16 Ιουνίου 2022 07:30
Οι χειρουργικές επεμβάσεις μετά μουσικής είναι μια πρακτική που υιοθετούν πλέον και οι Έλληνες χειρουργοί. Παρά τα ευεργετικά οφέλη της μουσικής, η πρακτική αυτή δεν είναι το ίδιο διαδεδομένη και στους ασθενείς. Οι οποίοι, όταν έχουν την ευκαιρία, επιλέγουν να ακούσουν ακόμη και κλαρίνο.
Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνει η αναισθησιολόγος, Ταμίας του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA). Εκπρόσωπος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και Γενική Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας και Θεραπείας Πόνου (ESRA Hellas) Ελένη Μόκα. Με αφορμή το 39ο ετήσιο συνέδριο της ESRA, που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 22 έως και τις 25 Ιουνίου, στο Μέγαρο Μουσικής και στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».
«Εννέα στους 10 χειρουργούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές χειρουργείου ακούν τη μουσική της επιλογής τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Είτε μέσω CD player είτε μέσω ραδιοφωνικού σταθμού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες ηρεμίας. Μειώνεται το άγχος, ενισχύεται η αυτοσυγκέντρωσή τους και βελτιώνεται η απόδοσή τους», τονίζει η κυρία Μόκα.
Οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να ακούν τη μουσική της επιλογής τους φορώντας ακουστικά κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Αν και στη χώρα μας τα ποσοστά εφαρμογής αυτής της πρακτικής είναι πολύ μικρά.
«Η μουσική συνιστάται σε κάθε είδος χειρουργικής επέμβασης, ενώ η αποτελεσματικότητά της είναι ακόμη πιο εμφανής κυρίως σε ορθοπεδικές επεμβάσεις. Όπως για παράδειγμα αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου, όπου ο ασθενής, έχοντας υποβληθεί σε περιοχική αναισθησία, μπορεί να ακούει θορύβους του χειρουργείου, κάτι που ενδεχομένως του προκαλεί άγχος». Επισημαίνει η κυρία Μόκα και εξηγεί «φορώντας ακουστικά και ακούγοντας τη μουσική που του αρέσει, αισθάνεται λιγότερο άγχος. Ενώ έχει αποδειχτεί ότι μετά το χειρουργείο μειώνεται ο πόνος, χρειάζονται λιγότερα κατασταλτικά φάρμακα, επιτυγχάνεται ταχύτερη ανάρρωση. Και υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα ικανοποίησης του ασθενούς. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η μουσική συμβάλλει στη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου. Ακόμη και στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής έχει υποβληθεί σε γενική αναισθησία».