Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
Συντάκτης: Newsroom
28 Ιουνίου 2022 07:30
Φανταζόμασταν ότι ήμασταν ασυμπτωματικοί και ότι ο βήχας που είχαμε ήταν covid. Όπως όμως μας ενημέρωσαν οι γιατροί και επιστήμονες τα συμπτώματα υπήρχαν και γινόταν σχεδόν πάντα από τους ασθενείς αντιληπτά όταν νοσούσαν.
Ένα έντονο και συχνό σύμπτωμα που ανέφερε η επιστημονική κοινότητα ήταν η απώλεια όσφρησης και γεύσης. Η απώλεια της όσφρησης λέγεται ανοσμία και το επόμενο στάδιο αυτής. Aφού κάποιος αναρρώσει από τον ιό και το σύμπτωμα παραμείνει, ονομάζεται παροσμία.
Παροσμία είναι η διαταραχή ή διαστρέβλωση της αίσθησης της όσφρησης. Λαθεμένη αίσθηση των οσμών ή αντίληψη οσμών που δεν υπάρχουν. Οι ευχάριστες οσμές θεωρούνται δυσάρεστες και οι δυσάρεστες ευχάριστες. Παραμένει και όταν ο ιός έχει παρέλθει
Τα συχνότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα χρόνιας κόπωσης των ασθενών ακόμη και σε απλές καθημερινές δραστηριότητες τους, αίσθημα δύσπνοιας. Κάποιοι εκ των οποίων χρήζουν για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κάτ οίκον οξυγονοθεραπεία, το οποίο προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό.
Επιπλέον 1 στους 5 ασθενείς παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, ελλείμματα μνήμης, μειωμένη πνευματική εγρήγορση, διαταραχές διάθεσης ή και καταθλιπτική συμπτωματολογία. Όλα αυτά μαζί ή το κάθε ένα ξεχωριστά, προκαλούν το λεγόμενο brain fog ή αλλιώς «ομίχλη του εγκεφάλου».
Άλλα συμπτώματα αποτελούν, οι διαταραχές γεύσης και όσφρησης, αρθραλγίες, μυαλγίες, ξηροστομία/ξηροφθαλμία, διάρροιες, κεφαλαλγία. Επίσης ένα ιδιαίτερο ενοχλητικό σύμπτωμα κυρίως σε γυναίκες είναι αυτό της αλωπεκίας.
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021 ανέφερε ότι το 7% περίπου από τα 4.000 άτομα τα οποία εξετάστηκαν, ανέφεραν προβλήματα με την όσφρηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν παροσμία, υποσμία ή ανοσμία κατά τη διάρκεια της μόλυνσης με COVID-19 μπορεί να είναι αρκετά υψηλός.
Η παροσμία μπορεί να παραμείνει για αρκετό χρονικό διάστημα αφού κάποιος ασθενής αναρρώσει από τον κορονοϊό και πιο συγκεκριμένα η μύτη αναγνωρίζει εσφαλμένα τις μυρωδιές. Για παράδειγμα μπορεί τη μυρωδιά του μαγειρεμένου σκόρδου ή του καφέ να μην την αναγνωρίζει καθόλου η μύτη και να την αντιλαμβάνεται ως κάτι που μυρίζει πολύ άσχημα, όπως τη βενζίνη.
Δεν έχει γίνει σαφής η αιτία για την παροσμία λόγω COVID-19. Οι επιστήμονες όμως εικάζουν ότι επηρεάζεται ο νευρικός ιστός της μύτης. Συγκεκριμένα, οι νευρώνες των οσφρητικών υποδοχέων πρέπει να ανακάμψουν και να αναγεννηθούν προτού αποκατασταθεί η κανονική αίσθηση της όσφρησης.