Το ελληνικό χρώμα στις όχθες του Τάμεση, και πιο συγκεκριμένα στο City, ένα λιμάνι που ανθούσε από τη ρωμαϊκή εποχή, παραμένει έντονο εδώ και τρεις αιώνες. Η ναυτιλία αποτέλεσε τη βάση για να δημιουργηθούν τεράστιες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες με ελληνικό χρώμα. Έλληνες επιχειρηματίες έκαναν περιουσία δραστηριοποιούμενοι στο real estate, στη βιομηχανία, στις νέες τεχνολογίες, στο Διαδίκτυο, ακόμη και στον χώρο της μόδας και της εμπορίας ρούχων. Στο City ο ελληνικός εφοπλισμός παραμένει και τα παραδοσιακά τζάκια διατηρούν τη δύναμή τους, αν και έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους και εκτός ναυτιλίας.
Αδαμάντιος Πολέμης
Δυναστείες με βαριά ονόματα
Η οικογένεια Νιάρχου, η δυναστεία Γουλανδρή, ο εφοπλιστής Αδαμάντιος Πολέμης, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Στέγγος, οι επίσης εφοπλιστές Γιάννης Χανδρής και Πίτερ Λιβανός αλλά και άλλα πολύ γνωστά επίθετα, στους παροικούντες το Λονδίνο εδώ και δεκαετίες. Πολύ πριν αρχίσει η επιδρομή των Αράβων και των Ρώσων, συμπατριώτες μας από διάφορους επιχειρηματικούς χώρους, απέκτησαν σε κάποιες από τις πλέον ακριβές συνοικίες του Λονδίνου τις κατοικίες τους, οι οποίοες ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν, ενώ οι ίδιοι πρωταγωνιστούν στην jet-set ζωή της πιο ακριβώς πρωτεύουσας του κόσμου. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γάμος της Μαριάννας Γουλανδρή με το Φίλιππο Λαιμό θεωρήθηκε το κοσμικό γεγονός της δεκαετίας, συγκεντρώνοντας όλη τν αφρόκρεμα της Βρετανικής αριστοκρατίας και του ελληνικού εφοπλισμού.
Στα σπίτια των Ελλήνων του Λονδίνου έχουν δοθεί μεγαλοπρεπή γκαλά, μυθικά πάρτι και δείπνα που μένουν πάντα εκτός των κοσμικών στηλών, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τέτοιου είδους δημοσιότητα. Η οικογένεια Νιάρχου φημολογείται ότι διαθέτει πάνω από πέντε επιβλητικές κατοικίες στην Βρετανική πρωτεύουσα. Δύο από τις πλέον γνωστές βρίσκονται σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Mayfair, μια περιοχή που έχουν λατρέψει οι έλληνες ισχυροί του χρήματος και της ναυτιλίας. Ακολουθεί η Belgravia όπου κάποια σπίτια κόβουν κυριολεκτικά την ανάσα, καταλαμβάνοντας ένα ολόκληρο τετράγωνο, η οροφοδιαμερίσματα τετρακοσίων τετραγωνικών μέτρων σε παραδοσιακά Λονδρέζικα ακίνητα.
Οι τυχεροί ιδιοκτήτες τους βρίσκονται κοντά στα πιο διάσημα κλαμπ της βρετανικής πρωτεύουσας η σε φημισμένα εστιατόρια όπως το Hakassan και το Cipriani, απολαμβάνοντας μια γλυκιά ζωή. Ειδικά κάθε χρόνο στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αυτές οι περιοχές θυμίζουν κυριολεκτικά ελληνική παροικία και όλες οι κατοικίες γεμίζουν από οικογένειες, ζευγάρια και παρέες που επιλέγουν μόνιμα το Λονδίνο, το συγκεκριμένο τριήμερο. Πολλοί από αυτούς είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας που διαθέτουν σπίτι στην βρετανική πόλη, ενώ κάποιοι προτιμούν να έχουν την βάση τους εκεί και να πηγαινοέρχονται κάθε δύο η τρεις εβδομάδες του μήνα.
Οικογένεια Γουλανδρή
Ο Γιάννης Ν. Γουλανδρής ήταν ο ιδρυτής του ομίλου Ν. Γ. Γουλανδρή, ο οποίος για περισσότερο από μισό αιώνα αποτελούσε την επιτομή της υψηλής ποιότητας στα πλοία και στη λειτουργία τους. Θα παραμείνει επίσης στη μνήμη ως ο πλοιοκτήτης που ήταν μπροστά από την εποχή του για το ενδιαφέρον του στη Μηχανολογία, καθώς τη δεκαετία του ’70 σχεδόν έβαλε στον χάρτη την Ελλάδα ως προηγμένη κατασκευά-στρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Εγγονός του Ιωάννη Π. Γουλανδρή, ο οποίος απέκτησε το πρώτο ατμόπλοιο της οικογένειας το 1910, ο Γιάννης Ν. Γουλανδρής και τα δύο μικρότερα αδέλφια του το 1953 ίδρυσαν την N. J. Goulandris Ltd, η οποία ονομάστηκε έτσι χάριν του πατέρα τους Νικόλα, στο Λονδίνο. Η οικογένεια έχει καταγωγή από την Άνδρο, αλλά έχει αφήσει εδώ και χρόνια την Ελλάδα. Τα πιο γνωστά της μέλη είναι ο Τζον Γουλανδρής, που ήταν και σύζυγος της Μαρίας Λαιμού, της άλλης περίφημης εφοπλιστικής οικογένειας, και τα παιδιά τους Χριστίνα Γουλανδρή-O’Reilly, Τζορτζ Γουλανδρής, σύζυγος της Χριστιάννας Βαρδή Βαρδινογιάννη, και Πέτρος Γουλανδρής.
Στο Eaton Place, στα νοτιοδυτικά του Λονδίνου, στο υπέροχο πατρικό του σπίτι, το οποίο θεωρείται από τα ωραιότερα της βρετανικής πρωτεύουσας, ζει ο jet setter Τίντυ Γουλανδρής, γιος του Big John Γουλανδρή και αδελφός του Τζορτζ Γουλανδρή. Ο νεαρός Γουλανδρής ζει μόνιμα στο Λονδίνο, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και ταξιδεύει συχνά ανά τον κόσμο. Πρόσφατα εγκατέλειψε την εργένικη ζωή για χάρη της Ινδής καλλονής Ίντιρα και παντρεύτηκε κεκλεισμένων των θυρών στην Καραϊβική.
Οικογένεια Λαιμών
Ο Μιχάλης Λαιμός είναι γιος του Κωνσταντή Μιχαήλ Λαιμού, Ελληνα μεγιστάνα πλοιοκτήτη που άρχισε να αναπτύσσει τον στόλο του πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη δεκαετία του 1950 εισήλθε στον κερδοφόρο χώρο των supertankers που είναι δεξαμενόπλοια με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 250.000 τόνων και το 1980, με στόλο 38 πλοίων, κατάφερε να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος Ελληνας εφοπλιστής μετά τον Γιάννη Λάτση και τον Αριστοτέλη Ωνάση. Τη δεκαετία του 1980 αποσύρεται από τη ναυτιλία και επενδύει στον τομέα των ακινήτων, στον ασφαλιστικό και στον τουριστικό κλάδο. Αρχικά δεν ήταν επιτυχής η είσοδός του στα ακίνητα, όμως απέδωσε αργότερα. Με τη σύζυγό του Μέλπω, το γένος Γεωργίου Κ. Πατέρα, απέκτησαν τρία παιδιά: τη Χρυσάνθη, τον Μιχάλη και την Ειρήνη. Ο Μιχάλης ζει στο Λονδίνο, ενώ οι αδελφές του είναι στην Ελλάδα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το περιοδικό «Fortune» υπολόγισε την περιουσία του Κωνσταντή Λαιμού στα 2 δισ. δολάρια. Η περιουσία του Μιχάλη υπολογίζεται σε 1 δισ. Λίρες. Η οικογένεια Λαιμού κατάγεται από τις Οινούσες και είναι μία από τις πλέον πολυπληθείς του ελληνικού εφοπλισμού.
Οικογένεια Χανδρή
Συνεχιστές μιας μεγάλης οικογενειακής παράδοσης στη ναυτιλία είναι ο Γιάννης και ο Μιχάλης Χανδρής, παιδιά του Δημήτρη Χανδρή (1921-1980) και της Μυρτώς Πνευματικού και ανίψια του Αντώνη Χανδρή (1924-1984). Ο Μίμης και ο Αντώνης Χανδρής έγραψαν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στη βίβλο της ελληνικής ναυτιλίας, αφού έγιναν κυρίαρχοι στον κλάδο της κρουαζιέρας. Το ξεκίνημά τους, πάντως, στη ναυτιλιακή βιομηχανία έγινε με φορτηγά πλοία. Ο Γιάννης Χανδρής, ο οποίος ζει στο Λονδίνο και είναι Βρετανός σύμφωνα με το αρχείο του Companies House, είναι επικεφαλής της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας που δημιούργησε ο παππούς του Ιωάννης Χανδρής (1890-1942) το 1915. Η περιουσία του Γιάννη Χανδρή υπολογίζεται σε 600 εκατ. λίρες. Τα δύο αδέλφια έχουν την εταιρεία Chandris Hellas και την International Marine Management. Σήμερα έχουν τρία δεξαμενόπλοια.
Ο “easy” Στέλιος
Πλουσιότερος και διασημότερος από τους Έλληνες του Λονδίνου είναι ο επιχειρηματίας που κατάφερε να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο μόνο με το μικρό του όνομα. Ο Ελληνοκύπριος Στέλιος Χατζηιωάννου, ή απλά «Stelios» όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι ξένες εφημερίδες, έγινε κατά 1 δισ. στερλίνες πλουσιότερος τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Sunday Times. Όχι και άσχημα για έναν επιχειρηματία που παραδέχεται ότι εάν δεν ανήκε σε μια εύπορη εφοπλιστική οικογένεια, σήμερα θα ήταν σουβλατζής. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο ίδρυσα μια αεροπορική εταιρεία στα 28 μου ήταν γιατί είχα πλούσιο πατέρα, διαφορετικά θα μπορούσα να ανοίξω σουβλατζίδικο στην Αθήνα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια στους Times. «Και πάλι θα ήμουν επιχειρηματίας, αλλά όχι κατ’ ανάγκη αυτής της κλίμακας». Από την αίθουσα συσκέψεων της EasyGroup, με τη μαγευτική θέα στο λιμάνι του Μονακό, ο 51χρονος πια επιχειρηματίας θυμάται πως όλα ξεκίνησαν από την ανάγκη του να αποδείξει την αξία του στον εφοπλιστή πατέρα του. Κάπως έτσι, με τα 30 εκατ. δολάρια που πήρε από την οικογένειά του και με δύο αεροπλάνα, έστησε το 1995 την EasyJet, μια αεροπορική εταιρεία που έμελλε να αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε και να εξελιχθεί σε μια μεγάλη δύναμη των αιθέρων, με στόλο 300 αεροσκαφών. Σήμερα, ο «Stelios» μαζί με την Ιρλανδή σύντροφό του και μητέρα του παιδιού του, μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Μονακό και Λονδίνου, περνά τους χειμώνες στο Σεν Μπαρτς αλλά δεν ξεχνά την Ελλάδα και την Κύπρο, όπου αναπτύσσει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.
Στα διασημότερα στέκια των VIPs
Τον τελευταίο αιώνα ο ελληνικός πληθυσμός του Λονδίνου αυξήθηκε σημαντικά και πλέον μιλάμε για περίπου 180.000 ελληνόφωνους, σε ένα ποσοστό περίπου 85% Κύπριους. Οι πιο ευκατάστατοι Έλληνες του Λονδίνου, βέβαια, επιλέγουν τις περιοχές του Chelsea, του Bayswater, του Kensington και της Belgravia. Ειδικά στο Bayswater, όπου υπάρχουν και αρκετά πολυτελή καζίνο, είναι δεδομένο ότι θα ακούσει κανείς ελληνικά στον δρόμο ανά πάσα στιγμή της ημέρας. Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην γειτονιά αυτή έχει φιλοξενήσει πολλούς διάσημους ελληνικούς γάμους, όπως του διαδόχου Παύλου με την Μαρί Σαντάλ. Και φυσικά, στέκια των πλούσιων Ελλήνων αποτελούν τα δύο «ιστορικά» μπουζουκτσίδικα του Λονδίνου, το “Arizona” και το “Elysee”, το πρώτο στο Marylebone, δίπλα στο Bayswater και το δεύτερο στην κεντρική Fitzrovia, πολύ κοντά στη Tottenham Court, όπου ειδικά η μεγάλη φοιτητική κοινότητα της πόλης έχει ζήσει μερικά από τα πιο αξέχαστά της γλέντια.
Φίλιππος και Σταύρος Νιάρχος
Η λατρεία του αείμνηστου Σταύρου Νιάρχου για την Βρετανική πρωτεύουσα ήταν δεδομένη. Ο ίδιος άλλωστε είχε υιοθετήσει την φλεγματική συμπεριφορά των Βρετανών, λάτρευε κάθε τι αγγλικό και φυσικά διατηρούσε μόνιμη κατοικία στο Λονδίνο. Στον αριθμό 31 της Grosvenor Square, βρίσκεται μια από τις κατοικίες που έχει η οικογένεια Νιάρχου στο Λονδίνο, την οποία χρησιμοποιούν σύμφωνα με πληροφορίες κυρίως οι κ.κ. Φίλιππος και Σπύρος Νιάρχος, όποτε ταξιδεύουν στην Αγγλία.
Πρόκειται για διαμέρισμα σε ένα επιβλητικό κτήριο, στο οποίο κατοικούσε παλιότερα ο αδερφός τους Κωνσταντίνος Νιάρχος. Μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, η κατοικία περιήλθε στα υπόλοιπα αδέρφια, τα οποία διαθέτουν επίσης σπίτια στην Βρετανική πρωτεύουσα, σαφώς μεγαλύτερα λένε οι καλά γνωρίζοντες από αυτό του Κωνσταντίνου. Στα περίπου τετρακόσια τετραγωνικά του με την chic διακόσμηση είχαν δοθεί πολλά πάρτι από τον νεαρότερο και πιο «ατίθασο» Νιάρχο, έναν άνθρωπο που λάτρευε το ζην επικινδύνως. Υπάρχει πάντα θυρωρός στην είσοδο, ο οποίος ελέγχει τους επισκέπτες και τα ραντεβού των ιδιοκτητών, που ζουν σε μια από τις καλύτερες και πιο ακριβές περιοχές του Λονδίνου.
Σκάκι στην Eaton Square για τον Αντώνη Εμπειρίκο
Το Λονδίνο είναι η δεύτερη πατρίδα του Αντώνη Εμπειρίκου, που δεν είναι απλώς ένας από τους δυναμικούς παίκτες στη σκακιέρα του shipping αλλά και ένας γνήσιος bon viveur. Τυγχάνει προσωπικός φίλος του πρίγκιπα Καρόλου ενώ οι καθημερινές συνήθειες του τον έχουν μεταμορφώσει σε τυπικό Λονδρέζο. Συχνάζει στα prive cigar clubs όπου συνήθως απολαμβάνει πούρα με άρωμα Αβάνας και κονιάκ Diplomatico, γευματίζει σε στέκια όπως το αριστοκρατικό ξενοδοχείο «Dorchester» και μένει και αυτός σε μια από τις πλέον αριστοκρατικές γειτονιές του Λονδίνου, στην Eaton Square.
Το σπίτι του βρίσκεται μια ανάσα από αυτό του κ Χανδρή και είναι μια εξαιρετική μονοκατοικία ενώ έχει γείτονες ορισμένα από τα πιο δυνατά ονόματα του ελληνικού City, όπως οι Γουλανδρήδες και οι Νομικοί. Ο ίδιος δηλώνει στους φίλους του φανατικός των σπορ και θεωρείται όχι άδικα ένας από τους καλύτερους παίκτες του πόλο στον κόσμο. Έχει πολλά τρόπαια στην κατοχή του και συμπαίκτη τον φίλο του πρίγκιπα Κάρολο με τον οποίο συναντιέται συχνά! «Σπάνια ένα τόσο δυνατό επιχειρηματικά μυαλό έχει τη δυνατότητα να αφιερώνει τόσο χρόνο στο χόμπι του», λένε χαρακτηριστικά οι εφοπλιστικοί κύκλοι της αγγλικής πρωτεύουσας…
Στην ίδια πολυκατοικία Νομικός, Κουλουκουντής και Λιβανός
Στην περίφημη πλατεία Eaton, υπάρχει μια πολυκατοικία στα κουδούνια της οποίας φιγουράρουν τρία βαριά ονόματα της ελληνικής ναυτιλίας. Και οι τρεις διαθέτουν από ένα εξαιρετικά καλαίσθητο οροφοδιαμέρισμα που αντανακλά το προσωπικό τους υψηλό γούστο στην διακόσμηση.
Ο πρώτος είναι ο Μάιλς Κουλουκουντής, γόνος της γνωστής οικογένειας μου μένει μόνιμα στην βρετανική πρωτεύουσα. Ο δεύτερος είναι ο Πέτρος Νομικός και η σύζυγος του Ντόλα Νομικού επίσης μόνιμοι κάτοικοι Λονδίνου, οι οποίοι έρχονται κατά καιρούς στην Ελλάδα, συνήθως το καλοκαίρι. Στην ίδια πολυκατοικία μένει και ο Πήτερ Λιβανός, από τα πλέον γνωστά ονόματα του εφοπλιστικού χώρου, που έγινε ευρύτερα γνωστός εκτός χώρου όταν έχτισε ένα συγκλονιστικό σαλέ στις Ελβετικές Άλπεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι στον ίδιο δρόμο έχουν κατοικίες γνωστές προσωπικότητες του διεθνούς jet set όπως ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της φόρμουλα Μπέρνι Έκλεστον και η διάσημη πλην αειθαλής πλέον Βρετανίδα ηθοποιός Τζόαν Κόλινς, που μένουν σε κτήριο δίπλα από την πολυκατοικία των Ελλήνων εφοπλιστών στην διπλανή πολυκατοικία.