Οι μπαλαρίνες της Όπερας του Παρισιού χόρεψαν στο δρόμο διεκδικώντας τα δικαιώματά τους

31 Δεκεμβρίου 2019 12:40

Μπαλαρίνες

Μπαλαρίνες χόρεψαν την περασμένη εβδομάδα σκηνές από τη «Λίμνη των Κύκνων» στον προαύλιο χώρο της Όπερας στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν κατά των σχεδίων του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να καταργήσει το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης, από το οποίο επωφελούνται.
Υπό τους ήχους της Συμφωνικής Ορχήστρας του Παρισιού, οι χορεύτριες έδωσαν παράσταση για 20 λεπτά ενώπιον εκατοντάδων περαστικών, οι οποίοι παρακολουθούσαν με δάκρυα στα μάτια. Πίσω τους διέκρινε κανείς πανό με συνθήματα όπως «Απεργία -Ο Πολιτισμός σε Κίνδυνο».
Oι χορευτές της Όπερας του Παρισιού εντάσσονται σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη στην ηλικία των 42 ετών, δύο δεκαετίες νωρίτερα από τον μέσο εργαζόμενο. Κι αυτό γιατί ασκούν ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα, κινδυνεύουν συχνά με τραυματισμούς και κυρίως επειδή η πλειονότητα των χορευτών δεν μπορεί να εργαστεί μετά την ηλικία των 40.
Δείτε τις μπαλαρίνες έξω από την Όπερα:

«Μόλις φθάσεις στην ηλικία των 42 υποφέρεις ήδη από αρθρίτιδα, κατάγματα, κήλη και σε κάποιες περιπτώσεις έχεις ήδη γοφούς από τιτάνιο. Είναι δύσκολο να διατηρήσεις ένα επίπεδο αριστείας έως τα 42, στα 64 αυτό μοιάζει αδύνατο», δήλωσε μια από τις μπαλαρίνες.
Οι χορευτές και χορεύτριες απεργούν μαζί με άλλους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, περιλαμβανομένων των ερμηνευτών της κρατικής Comedie Francaise, από την 5η Δεκεμβρίου. Δεκάδες παραστάσεις έχουν ακυρωθεί.

 

O Mακρόν έκανε αντιπρόταση
Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ρελάνς στην πρότασή του και πρότεινε η μεταρρύθμιση να ισχύσει για τους χορευτές που θα προσληφθούν μετά το 2022. «Η μεταρρύθμιση θα ισχύσει μόνο για τους χορευτές που θα προσληφθούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022, ενώ για τους υπόλοιπους θα ισχύσει το υπάρχον καθεστώς», έγραψε σε μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ. Ωστόσο, σε κείμενό τους, το οποίο ανάρτησαν στο Facebook πολλοί χορευτές της Όπερας του Παρισιού, η πρόταση δεν έγινε δεκτή. «Μας προτείνουν να ξεφύγουμε προσωπικά από τα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν στις μελλοντικές γενιές. Αλλά εμείς δεν είμαστε παρά ο κρίκος μιας αλυσίδας που υπάρχει εδώ και 350 χρόνια. Αυτή η αλυσίδα πρέπει να υπάρξει και στο μέλλον, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε η γενιά που θα θυσιάσει τις επόμενες», αναφέρεται σε ένα συλλογικό κείμενο.
Δείτε το πλήθος να παρακολουθεί συγκλονισμένο: