Η Ρώπα ανοίγει πόλεμο με Λάλα!
Η Χρύσα Ρώπα βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή «Τετ Α Τετ» με τον Τάσο Τρύφωνος την Κυριακή 17/11. Η γνωστή ηθοποιός, σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη, μίλησε για την προσωπική της […]
2 Ιανουαρίου 2020 10:13
Το εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου του περιοδικού Tatler ποζάρει η ηθοποιός του Χόλιγουντ Νικόλ Κίντμαν. Για το editorial μόδας, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός φοράει δημιουργίες πασίγνωστων οίκων μόδας, ανάμεσα σ’ αυτούς και δημιουργία της Ελληνίδας σχεδιάστριας Σίλιας Κριθαριώτη.
Ο οίκος Celia Kritharioti ανέβασε στο Instagram την εντυπωσιακή τουαλέτα που φόρεσε η Νικόλ Κίντμαν για τις ανάγκες της φωτογράφισης. H ηθοποιός πόζαρε στον φακό του γνωστού φωτογράφου Jack Waterlot και ήταν υπέροχη. Η Σίλια Κριθαριώτη είναι η Ελληνίδα σχεδιάστρια που λατρεύουν οι celebrities. Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές σχεδιάστριες υψηλής ραπτικής και τα νυφικά της είναι από τα κορυφαία στην wish list μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι το atelier του οίκου Celia Kritharioti Couture, αναδείχθηκε ως ένα από τα 7 καλύτερα atelier υψηλής ραπτικής στον κόσμο σε ένα από τα αφιερώματα της British Vogue, ενώ ολοένα και περισσότερες κυρίες του διεθνούς jet set επιλέγουν δημιουργίες του οίκου.
Η «σιδηρά κυρία» της Vogue, Anna Wintour κατέφθασε στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες για να μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής VOGUE και κάλεσε τη Σίλια Κριθαριώτη σε ένα ξεχωριστό πρωινό στο δωμάτιο της στο ξενοδοχείο. Οι δυο κυρίες είχαν γνωριστεί τον περασμένο Μάϊο, όταν η Wintour είχε ζητήσει ρούχα του οίκου για το θρυλικό Met Gala στη Νέα Υόρκη. Έκτοτε η σχέση μεταξύ των γυναικών είναι πολύ στενή και η παρουσία της Anna Wintour στην Ελλάδα, στάθηκε αφορμή για την tête-à-tête συνάντησή τους. Η Σίλια Κριθαριώτη δήλωσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram: «Μεγάλη μου τιμή να βρεθώ με τη θρυλική Anna Wintour με αφορμή την επίσκεψή της στην Αθήνα».
Πώς ξεκίνησαν όλα
Στην πρώτη της επίδειξη έφερε ως μοντέλο την Iman. Τις δημιουργίες της έχουν φορέσει διεθνή style icons. Η haute couture επίδειξή της στο Λονδίνο με guest star την καλλονή Ana Beatriz Barros είχε στο front row την ελίτ των fashion lovers. Κι όμως, η Σίλια δεν είχε ονειρευτεί ποτέ να γίνει σχεδιάστρια. Στο θεαματικό κτίριο της Serpentine Sackler Gallery στο Λονδίνο, που είχε σχεδιάσει η ευφυής αρχιτέκτονας Zaha Hadid, συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα της μόδας. Τοp models, συντάκτες μόδας των πιο έγκριτων περιοδικών, αλλά και VIPs με αγάπη στην υψηλή ραπτική. Η επίδειξη haute couture της Σίλιας Κριθαριώτη ήταν το γεγονός της εβδομάδας και στη front row βρίσκονταν από τη Marie-Chantal, τη Χριστιάνα Γουλανδρή και την Μπέσυ Λαιμού, μέχρι τη Heini Al Fayed (σύζυγο του Mohamed Al Fayed), τη Fabiana Ecclestone, αλλά και τη Sarah Harris της βρετανικής Vogue, την Caprice Bourret, την Isis Monteverde, τη Fizzy Barclay, την Dorrit Moussaieff, την Ghena Hariri και πολλές ακόμη κυρίες.
Άλλωστε, η δουλειά της Σίλιας (που το Vanity Fair έχει συμπεριλάβει στη λίστα με τις 6 πιο σημαντικές σχεδιάστριες υψηλής ραπτικής) είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μητροπόλεις της μόδας, με την ίδια τη σχεδιάστρια να σκέφτεται την πιθανότητα να δημιουργήσει ένα ατελιέ στο Λονδίνο.
Η έκπληξη της βραδιάς ήταν σ’ εκείνη την επίδειξη η καλλονή Bραζιλιάνα top model Ana Beatriz Barros, που άνοιξε και έκλεισε την επίδειξη (με το Instagram της να κατακλύζεται από στιγμιότυπα του fashion show). Στην πασαρέλα υπήρχε μια ακόμα έκπληξη, καθώς με haute couture δημιουργίες περπάτησε και η Μαριέττα Χρουσαλά, αγαπημένη φίλη και κουμπάρα της σχεδιάστριας, που πλέον κάνει μόνο επιλεκτικές εμφανίσεις ως μοντέλο.
Τα international top models ήταν μια καινοτομία που η Σίλια έφερε στις επιδείξεις μόδας στην Ελλάδα από τα πρώτα κιόλας βήματά της. Στην παρθενική της επίδειξη, στις αρχές των 90s, είχε φέρει την Iman, ιέρεια της μόδας και σύζυγο του David Bowie, με το fashion show να γίνεται talk of the town, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν στις πασαρέλες της περπάτησαν οι Claudia Schiffer, Elle Macpherson, Gisele Bündchen, Karolina Kurkova, Natalia Vodianova, Naomi Campbell, Laetitia Casta κ.ά., αλλά και γυναίκες σύμβολα-στιλ, όπως η ηθοποιός Jacqueline Bisset.
«Όταν έμπαινες στο χώρο της γαλλικής υψηλής ραπτικής, ήταν σαν να ζεις σε παραμύθι. Ήταν όλα όμορφα και λαμπερά, ειδικά την εποχή που ξεκίνησα. Παρακολουθούσα πώς δούλευαν οι οίκοι στο εξωτερικό και είχα μαγευτεί, αυτό ακριβώς ήθελα να κάνω και στην Ελλάδα. Όμως, ένιωθα ότι από τις επιδείξεις μου έλειπε κάτι από τη λάμψη των γαλλικών οίκων. Τότε συνειδητοποίησα τη δύναμη του καλού μοντέλου και την ικανότητά του να αναδείξει, να ζωντανέψει μια δημιουργία. Πρόκειται για ένα χάρισμα που δεν προκύπτει μόνο από την ομορφιά. Είναι αυτό που εκπέμπει ο σωματότυπος, το περπάτημα, η στάση του σώματος και η δύναμη της προσωπικότητας», έχει πει η ίδια η Κριθαριώτη,
Εδώ και χρόνια, πολλές διεθνείς σταρ επιλέγουν δημιουργίες της για red carpet ή on stage εμφανίσεις τους, από την Jennifer Lopez και τη Lady Gaga, μέχρι την Gwyneth Paltrow και την Kim Kardashian. H Σίλια, παρόλο που ασχολείται με τον ανάλαφρο κόσμο της μόδας, έχει πλήρη επίγνωση της εποχής και των προβλημάτων της. «Στενοχωριέμαι όταν κάποιοι νομίζουν πως οι άνθρωποι της μόδας αιθεροβατούν» τονίζει. Μάλιστα, ύστερα από προτροπή της πάντα ανήσυχης πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας, η Σίλια συνεργάστηκε με τον φορέα του Ιδρύματος Μποδοσάκη «Giving for Greece» για να ενισχύσει την πρωτοβουλία του για τα ασυνόδευτα παιδιά από τη Συρία που ζουν στην Ελλάδα. «Είναι επείγουσα ανάγκη να βρεθεί λύση για τα ασυνόδευτα παιδιά από τη Συρία, τα οποία είτε χάνουν τους γονείς τους είτε ταξιδεύουν μόνα είτε πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Πρέπει να βρεθούν χρήματα και χώροι για να στεγαστούν τα παιδιά αυτά και να μη ζουν σε συνθήκες ντροπιαστικές, ακόμη και σε κρατητήρια» λέει, καθώς είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε όλα τα θέματα που αφορούν τα παιδιά.
Παράδοση στο χώρο της μόδας
Η Σίλια προέρχεται από μια οικογένεια με μακρά παράδοση στο χώρο της μόδας. «Ο παππούς μου διατηρούσε από το 1919 εμπορικό κατάστημα στον Πειραιά, το οποίο πουλούσε υφάσματα, χάντρες και προϊόντα για τη γυναίκα, όπως οι περίφημες πούδρες «La Belle Hélène». Το κατάστημα αυτό, με την πορεία του χρόνου, εξελίχθηκε σε Παιδικά Ενδύματα Κριθαριώτης και Μπόμπιρας και σε Γυναικεία Ενδύματα Benefit, καταστήματα που υπάρχουν ακόμη στον Πειραιά. Τη διαχείριση είχε πλέον αναλάβει ο πατέρας μου, ο οποίος επιδίωκε να επεκτείνει τα καταστήματα και στην Αθήνα. Είχε ήδη γνωρίσει και παντρευτεί τη μητέρα μου, χάρη της οποίας αγόρασε το σπουδαιότερο οίκο υψηλής ραπτικής στην Αθήνα, τον Τσούχλο, που ξεκίνησε το 1906. Η μητέρα μου, Ελισάβετ Μήτσου, είχε δουλέψει στα νεανικά της χρόνια στο λογιστήριο του ατελιέ, μετά από προτροπή του λοχαγού θείου της και επιστήθιου φίλου τού Χάρη Τσούχλου. Από τότε διατηρούσε φιλικές με το προσωπικό του οίκου, με καλύτερες φίλες της το μοντέλο καμπίνας, όπως λεγόταν τότε το μοντέλο που έδειχνε τα ρούχα μέσα στον οίκο, Ντόρα Λειβαδά (είναι ακόμα φίλες), αλλά και την πρεμιέρα Λίλα Βελέτζα, η οποία και με εισήγαγε στη μαγεία της μόδας», έχει διηγηθεί η ίδια. «Αργότερα, όταν η μητέρα μου πήγαινε στον οίκο ως πελάτισσα, με έπαιρνε μαζί της στις πρόβες. Με θυμάμαι από μικρό παιδί να πηγαίνω στον Τσούχλο, να παρατηρώ ρούχα, μοδίστρες, υλικά. Ο Τσούχλος διατηρούσε επίσημη συνεργασία με τους οίκους Dior, Balmain, Givenchy και Chanel. Κάθε σεζόν, η ομάδα του Τσούχλου ταξίδευε στο Παρίσι και προμηθευόταν τα πατρόν, τα σχέδια και τα υφάσματα. Prêt-à-porter δεν υπήρχε τότε. Καθώς τα χρόνια περνούσαν, το έτοιμο ένδυμα έμπαινε ως σίφουνας στην Ελλάδα και η άρχουσα τάξη χανόταν, ο οίκος άρχισε να έχει προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν με το θάνατo του Τσούχλου. Ο oίκος θα έκλεινε αλλά οι κληρονόμοι δεν είχαν τα κεφαλαία να αποζημιωθεί το προσωπικό. Τότε συνέβη κάτι πρωτόγνωρο :Oι εργαζόμενοι αποφάσισαν να συντηρήσουν τον οίκο μόνοι τους. Για 2-3 χρόνια συνέχιζαν να ράβουν τις πιστές πελάτισσες του οίκου. Όμως, κάποια στιγμή ήταν ανέφικτο να συνεχίσουν, υπήρχαν προβλήματα. Τότε ο πατέρας μου αγόρασε την επιχείρηση. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται ακόμη το ατελιέ μου».
Από τα οικονομικά στις πασαρέλες
Η Σίλια μεγάλωσε μέσα στη μόδα, η μαγεία της άρχισε να τη συνεπαίρνει, χωρίς όμως η ίδια να το συνειδητοποιεί. Θα σπούδαζε οικονομικά, αυτή ήταν και η επιθυμία του πατέρα της. «Θυμάμαι τον εαυτό μου με τα αδέλφια μου, Λένια και Νίκο, να κυλιόμαστε στις μοκέτες στις μεγάλες εκθέσεις έτοιμων ενδυμάτων στα επαγγελματικά ταξίδια των γονιών μου. Όταν αγοράστηκε ο Τσούχλος, πήγαινα πλέον και στις περισσότερες επιδείξεις υψηλής ραπτικής. Όμως, δεν ονειρευόμουν να γίνω σχεδιάστρια. Ούτε σπούδασα μόδα. Σπούδασα στην ΑΣΟΕΕ. Όλο αυτό μπήκε σταδιακά στη ζωή μου: μια δημιουργική δίνη που άρχισε να με απορροφά ολοένα και περισσότερο», έχει πει.
Θυμάται, κοριτσάκι ακόμα, να πηγαίνει στο ατελιέ μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, Λένια, για να τους ράψουν φορέματα για τα διάφορα πάρτι της εποχής. «Πάντα ζητούσα αλλαγές στα ρούχα, έκανα μετατροπές και “έφτιαχνα” τα δικά μου σχέδια». Ένα από αυτά τα φορέματα έγινε και η αφορμή η Σίλια να μπει ακόμη πιο δυναμικά στο ατελιέ. «Θυμάμαι έκανε ένα πάρτι στη Μεγάλη Βρεταννία ο Βουράκης για το λανσάρισμα ενός αρώματος. Είχα φτιάξει ένα στενό φόρεμα με peplum λεπτομέρεια, ύστερα από δική μου επιθυμία, ήταν μια δική μου έμπνευση. Πήγα με αυτό στη δεξίωση και τις επόμενες μέρες, δύο από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες πελάτισσες του οίκου, η Αϊλήν Ζέππου και η Ελένη Βάτη, ρωτούσαν στο ατελιέ για το συγκεκριμένο φόρεμα. Όταν τους είπαν πως ήταν δικό μου σχέδιο, ζήτησαν να το παραγγείλουν».
«Σταδιακά, πολλές κυρίες ζητούσαν να είμαι παρούσα στις πρόβες τους για να λέω τη γνώμη μου. Κρυφά από τον πατέρα μου, πήγαινα όλο και περισσότερο στο ατελιέ Εκείνος απειλούσε ότι θα κλείσει το ατελιέ για να αφοσιωθώ στις σπουδές μου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι ο χώρος της μόδας θα με απορροφούσε». Ποια ήταν η πιο σπουδαία συμβουλή που της έχει δώσει ο μπαμπάς της; «Ο πατέρας μου μας έλεγε ότι η μεγαλύτερη περιουσία ενός ανθρώπου είναι η κοινή λογική. Εγώ δημιουργούσα με λογική. Τι θα δείχνει όμορφο, θα είναι ξεχωριστό, αλλά και θα αναδεικνύει μια γυναίκα. Νιώθω πως ό,τι δουλειά κι αν κάνεις, αν στηρίζεται στην κοινή λογική, θα διαπρέψεις. Think, think, think, αυτή είναι και η συμβουλή που δίνω και εγώ τώρα στα παιδιά μου: να παίρνουν τον χρόνο τους και να σκέπτονται. Τη μόδα την έμαθα εμπειρικά και με δασκάλες τις καλύτερες πρεμιέρες, αλλά έτσι κι αλλιώς θεωρώ πως η μόδα δεν μαθαίνεται ούτε σπουδάζεται μόνο. Είναι εμπειρίες και ερεθίσματα, είναι ενημέρωση, τριβή, απαιτεί παραστάσεις και ταξίδια, συνεχή ενημέρωση. Και πολλή δουλειά. Γαλήνη στη ζωή μού χαρίζουν αυτή τη στιγμή ο άντρας μου, Νίκος, και τα τριά παιδιά μου. Η πιο όμορφη δημιουργία μου είναι η οικογένειά μου.
Ως μαμά τριών παιδιών, του Παναγιώτη και των διδύμων Ελισάβετ και Ειρήνης, την προβληματίζουν κάποια πρότυπα της εποχής; «Μου αρέσει και υποστηρίζω την τάση τα πρότυπα να είναι ωραία, υγιή και φυσιολογικά. Δυστυχώς τα trendy πρότυπα στις μητροπόλεις της μόδας δεν είναι έτσι. Κάποια με τρομάζουν. Είναι φρικιαστικά και δεν θα ήθελα να τα βλέπουν και να τα υιοθετούν τα παιδιά μου», κατέληξε.
Ο γάμος με τον Τσάκο
Επιστήθια φίλη της είναι η η Μαριέττα Χρουσαλά (εκείνη δημιούργησε άλλωστε το νυφικό της). Αυτό που επιζητεί, ωστόσο, και την ξετρελαίνει είναι να χαλαρώνει στην αγκαλιά του άντρα της μαζί με τα τρία παιδιά τους. Άλλωστε πρόκειται για πολύ αγαπημένο και χαμηλών τόνων ζευγάρι που δεν έχει δώσει ποτέ λαβές για σχόλια.
Η βόμβα που εξερράγη πριν από μερικά χρόνια έξω από το σπίτι τους την τρομοκράτησε -και ήταν φυσικό- αλλά προσπάθησε να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο χαλαρή πρώτα απ’ όλα για τα παιδιά της. Για να μην αντιληφθούν πόσο ανήσυχη και αναστατωμένη ήταν και η ίδια. Εκείνες τις ώρες, οι γνώστες λένε πως επικοινωνούσε συνεχώς με τον αδελφό της, την τότε σύζυγό του και κολλητή της, Βίκυ Καγιά και την παλιά συνεργάτιδά της Σεσίλια. Η διατήρηση της οικογενειακής της ηρεμίας είναι αυτό που πριν και πάνω απ’ όλα επιδιώκει. Όπως άλλωστε και ο σύζυγός της με τον οποίο γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν χωρίς φανφάρες. Η δε απόκτηση των παιδιών τους τούς ολοκλήρωσε.
Και οι δύο λατρεύουν τη θάλασσα και δεν χάνουν ευκαιρία να χαλαρώσουν απολαμβάνοντάς τη γαλάζια «θεά» στο εξοχικό τους στο Λαγονήσι. Η καλή ζωή on board, ωστόσο, για τον Νίκο Τσάκο, που ασφαλώς και συγκαταλέγεται στην κρεμ ντε λα κρεμ της χώρας, ήταν πάντα στο «μενού» του. Έτσι, με πολυτελές σκάφος συν γυναιξί και τέκνοις οργώνει το Ιόνιο αλλά και το Αιγαίο, ενώ φροντίζει να περνά κάποιες μέρες όσο συχνότερα γίνεται στον τόπο καταγωγής του, τη Χίο. Ανάμεσα στους φίλους τους είναι ο Πόλυς Χατζηιωάννου και η σύζυγος του Ρόζμαρι, ενώ συχνά βρίσκονται και οι δύο στο Λονδίνο – η Σήλια έχει πραγματοποιήσει πολλές φορές επίδειξη στη βρετανική πρωτεύουσα, ενώ και ο Νίκος Τσάκος, ο «Έλληνας άρχοντας των δεξαμενόπλοιων», «ο βασιλιάς των τάνκερ» όπως αποκαλείται, πρέπει να βρίσκεται τακτικά εκεί για δουλειές. Κατά τα άλλα Μόντε Κάρλο το καλοκαίρι και Άλπεις το χειμώνα είναι στους αγαπημένους προορισμούς του αστραφτερού ζευγαριού.
Ο δυναμικός σύζυγος
Δυναμικός, συγκροτημένος, με αλλεργία σχεδόν στα κοσμικά events, όποτε κυκλοφορεί, ως επί το πλείστον επιλέγει αυτό να γίνεται σε πιο privé χώρους, όπως στο club-restaurant «Island» ή σε άλλα, classy εστιατόρια, όπου σπανίως θα δεις παπαράτσι. Γεννημένος το ’63 στην Αθήνα, κατάγεται από παραδοσιακή ναυτική οικογένεια των Καρδαμύλων της Χίου. Ο πατέρας του Παναγιώτης ή «καπετάν Τσάκος», όπως τον λένε στο «νησί της μαστίχας», έχει γράψει τη δική του ιστορία στη Χίο, όπως εξάλλου και οι παππούδες του Νικόλα. Έχει ιστορία άλλωστε η φαμίλια στην ελληνική ναυτιλία από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Ο Νίκος Τσάκος, άξιος γόνος της και πολύ δραστήριος και ενεργητικός από πιτσιρικάς, σπούδασε Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Columbia, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο City University of London και πήρε μάστερ στα οικονομικά-ναυτιλιακά, πιο συγκεκριμένα στον τομέα «Χρηματιστήρια και Ναυτιλία». Εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο Πολεμικό Ναυτικό και υπηρέτησε για 25 μήνες ως ναυτικός σε διάφορες κατηγορίες πλοίων.
Από το 1981-1987 εργάστηκε στην Tsakos Shipping and Trading Ltd στις ΗΠΑ και το 1993 ίδρυσε την Tsakos Energy Navigation Ltd, όπου εκτελεί χρέη Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Πρόκειται για μία από τις πρώτες εισηγμένες ναυτιλιακές στα χρηματιστήρια του Όσλο και της Νέας Υόρκης, ενώ ο ίδιος έχει λάβει πολλάκις βραβεία. Το 2011, δε, κατέκτησε μια ξεχωριστή διάκριση, αφού αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Cass Business School, του Πανεπιστημίου City, για την προσφορά του στη σύγχρονη ναυτιλία.
Ίσως το μεγαλύτερα σοκ της ζωής του Νίκου Τσάκου, η πιο δυσάρεστη μέχρι τώρα εμπειρία του, ήταν ο χαμός της αδελφής του Μαρίας (και κουμπάρας της Βίκυς Καγιά) το 2010. Το βράδυ την είχε αφήσει στο χώρο της, στη Νέα Υόρκη, αφού είχαν δειπνήσει μαζί. Το επόμενο πρωί επρόκειτο να συναντηθούν για να παρευρεθούν σε glam εκδήλωση, αλλά εκείνη δεν απαντούσε στις επίμονες κλήσεις του. Υποψιάστηκε ότι κάτι είχε συμβεί και έτρεξε στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει. Όταν άνοιξε την πόρτa, έμεινε εμβρόντητος μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα: Τη βρήκε νεκρή να κείτεται στο πάτωμα. Στη συνέχεια, μάλιστα, βρέθηκε στην επίσης πολύ δύσκολη θέση να ανακοινώσει στον πατέρα τους Παναγιώτη ότι «έσβησε» από ανακοπή καρδιάς. Πολύ καιρό μετά το ζευγάρι επανήλθε στις επάλξεις, κάνοντας επανεμφάνιση στο (πανάκριβο) εστιατόριο «Nobu».
Το φόρεμα για την Έλσα Χοσκ που μαγνήτισε τα βλέμματα
Οι συζητήσεις, τα σχόλια, οι κριτικές, γύρω από τις στυλιστικές επιλογές διάσημων stars και μοντέλων στην τελετή των British Fashion Awards πήραν φωτιά. Ανάμεσα στα outfits που έκλεψαν τις εντυπώσεις και τα Haute Couture φορέματα της Σήλιας Κριθαριώτη. Το top model Έλσα Χοσκ με χρυσό φόρεμα, ιδιαίτερα sexy, ήταν από τις ωραιότερες παρουσίες. Ένα από τα καλύτερα outfits της βραδιάς…