Στη δεύτερη φάση της έρχεται η διερεύνηση του Qatargate σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica».
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται τις πρώτες ημέρες του νέου έτους στην υπόθεση του Qatargate. Τη στιγμή που η Εύα Καϊλή και ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, παραμένουν προφυλακισμένοι, η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» προαναγγέλλει την έναρξη της δεύτερης φάσης των ερευνών, επισημαίνοντας ότι το Qatargate είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
«Το Qatargate είναι μόνο η αρχή, η πρώτη κορυφή του παγόβουνου. Υπάρχουν ακόμα πολλά να αποκαλυφθούν. Ήδη την επόμενη εβδομάδα ο εισαγγελέας των Βρυξελλών θα αρχίσει νέα έρευνα. Η «δεύτερη φάση» της έρευνας θα αρχίσει πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, με νέα αιτήματα και με νέους υπόπτους», τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας κατά το ρεπορτάζ του MEGA.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υποβληθούν δύο αιτήματα για άρση της ασυλίας των ευρωβουλευτών Μάρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο.
«Όσο, τέλος, για τους δυο Ιταλούς κεντροαριστερούς ευρωβουλευτές Αλεσάντρα Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι, μπορεί οι βοηθοί τους να ήταν μέρος του δικτύου Παντσέρι αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι ίδιοι γνώριζαν ότι πίσω από τον Παντσέρι δεν υπήρχε μια απλή ΜΚΟ, αλλά κράτη- διαφθορείς, τα οποία ήθελαν να εξαγοράσουν την ευρωπαϊκή δημοκρατία», κατά το δημοσίευμα.
Δύο ημέρες μετά την ομιλία της Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, τον περασμένο Νοέμβριο, που εκθείαζε το Κατάρ, οι ευρωβουλευτές λάμβαναν ένα ενδιαφέρον emaιl από τον Ανδρέα Κοτσολίνο, για τον οποίο εργαζόταν το τελευταίο διάστημα ο Τζιόρτζι.
«Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μία χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές», αναφέρεται στο email.
Η «La Repubblica» προβλέπει ότι το όλο θέμα θα εξετασθεί με γρήγορους ρυθμούς, πιθανότατα στις 16 Ιανουαρίου. Παράλληλα, εκτιμά ότι δεδομένης της έκτασης που έχει προσλάβει το σκάνδαλο δύσκολα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην άρση.