Στινγκ: «Οι μουσικοί πρέπει να δώσουν μάχη με την τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια»

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

19 Μαΐου 2023 11:11

Ο Στινγκ προέβλεψε ότι οι καλλιτέχνες θα δώσουν «μάχη» για να υπερασπιστούν τα έργα τους απέναντι στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική βιομηχανία.

Ο Βρετανός τραγουδιστής Στινγκ, ηλικίας 71 ετών, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ότι «οι θεμέλιοι λίθοι της μουσικής ανήκουν σε εμάς, τα ανθρώπινα όντα. Θα υπάρξει μάχη την οποία θα πρέπει να δώσουμε όλοι μας τα επόμενα χρόνια: να υπερασπιστούμε το ανθρώπινο κεφάλαιο απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη».

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται ήδη για την αναδημιουργία έργων γνωστών μουσικών. Μέσω αυτής έχουν γραφτεί πλαστά έργα καλλιτεχνών όπως των Eminem, Drake, The Weeknd ή των Oasis.

«Τα εργαλεία είναι χρήσιμα, όμως επαφίεται σε εμάς ο χειρισμός τους», είπε ο πρώην τραγουδιστής των Police, τονίζοντας: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αναλάβουν τον έλεγχο οι μηχανές, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

«Ίσως για την ηλεκτρονική μουσική να λειτουργήσει. Αλλά για τα τραγούδια, που εκφράζουν συναισθήματα, δεν νομίζω ότι θα με συγκινούσε», κατέληξε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνθέτης και τραγουδιστής του «Every Breath You Take», που έχει πουλήσει περισσότερους από εκατό εκατομμύρια δίσκους στην καριέρα του, τιμήθηκε από τη βρετανική ένωση συνθετών «Ivors Academy» που τον εξέλεξε ως «εταίρο» της.

Είναι η μεγαλύτερη τιμή που επιφυλάσσει σε μουσικούς.

Ο Στινγκ έγινε έτσι ο 23ος «εταίρος», μετά τους Έλτον Τζον, Πολ Μακάρντεϊ, Κέιτ Μπους, Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και άλλους.

Ο Στινγκ είναι από τους διασημότερους Βρετανούς καλλιτέχνες. Ήταν μέλος του συγκροτήματος The Police μέχρι το 1985 οπότε και άρχισε την σόλο καριέρα του.

Γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1951 σε μια πόλη κοντά στο Νιούκαστλ. Σήμερα είναι πατέρας έξι παιδιών, ασχολείται με την γιόγκα και έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Βroken Μusic».

Ως σολίστας καλλιτέχνης, ο Στινγκ έχει βραβευθεί με 12 βραβεία Γκράμι και ένα Emmy. Παράλληλα, είχε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, ενώ ψηφίστηκε και Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2004 από το «MusiCares».