Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
30 Μαΐου 2023 11:26
Είναι ο καρκίνος του μαστού και των ωοθηκών κληρονομικός;
Ο οργανισμός μας αποτελείται από χιλιάδες κύτταρα. Μέσα στον πυρήνα του κυττάρου υπάρχει το γνωστό σε όλους μας DNA, ίδιο σε κάθε κύτταρο. Το DNA είναι ένα πολύ μεγάλο μόριο, που αποτελείται από αζωτούχες βάσεις, οι οποίες ενώνονται η μία με την άλλη σε σειρά ή αλληλουχία. Οι περιοχές του DNA που περιέχουν μία συγκεκριμένη γενετική πληροφορία λέγονται γονίδια. Τα προϊόντα της γονιδιακής έκφρασης είναι συνήθως πρωτεΐνες, με ιδιαίτερο ρόλο στη δομή και τη λειτουργία του κυττάρου.
Μεταβολές, αλλαγές στην αλληλουχία του DNA ονομάζονται μεταλλάξεις. Μεταλλάξεις σε γονίδια που κληρονομούνται αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης συγκεκριμένων ασθενειών, μεταξύ των οποίων και ο κληρονομικός καρκίνος μαστού και ωοθηκών.
Κληρονομικός Καρκίνος Μαστού και Ωοθηκών
Τα δύο βασικά γονίδια που αυξάνουν την προδιάθεση για καρκίνο μαστού και ωοθηκών είναι τα BRCA1 και BRCA2. Μεταλλάξεις αυτών των γονιδίων αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού κατά 60-80% και από καρκίνο ωοθηκών κατά 20-40%.
Υπάρχουν και άλλα γονίδια, όπως τα CHECK2, PALB2 κ.ά., που μπορεί να ευθύνονται για κληρονομικό καρκίνο σε μικρότερα ποσοστά
Οι περισσότεροι καρκίνοι είναι σποραδικοί. Ο κληρονομικός καρκίνος μαστού και ωοθηκών δεν είναι ιδιαίτερα συχνός. Μόνο ένα ποσοστό περίπου 10% των περιπτώσεων αφορά την κληρονομική μορφή της νόσου.
Γενετική Συμβουλευτική
Έχει ιδιαίτερη σημασία για την αξιολόγηση του κινδύνου και τη διάγνωση του κληρονομικού καρκίνου και διενεργείται από Ογκολόγους και Γενετιστές με ειδική εκπαίδευση και εμπειρία. Η αξιολόγηση του κινδύνου ξεκινάει από τη λήψη και ανάλυση του οικογενειακού ιστορικού καρκίνου συγγενών μέχρι 3ου βαθμού, τόσο από την πλευρά της μητέρας όσο και από την πλευρά του πατέρα. Με βάση το οικογενειακό δέντρο, αποφασίζεται η διενέργεια γονιδιακού ελέγχου, που μπορεί να αφορά και άλλα γονίδια που θεωρούνται υπεύθυνα για τον κληρονομικό καρκίνο σε μικρότερο βαθμό. Σήμερα, με τα μέσα, που διαθέτουμε έχουμε την δυνατότητα ανίχνευσης μεταλλάξεων πολλαπλών γονιδίων
Απαραίτητα κριτήρια για τη διενέργεια γονιδιακού ελέγχου:
Αν πληρούται έστω και ένα κριτήριο, συνιστάται γονιδιακός έλεγχος, που γίνεται με μία απλή λήψη αίματος, από εξειδικευμένα, διαπιστευμένα εργαστήρια γενετικής.
Πρόληψη, αντιμετώπιση κληρονομικού καρκίνου
Οι δυνατότητες πρόληψης, σε περίπτωση μετάλλαξης, συζητούνται και εξατομικεύονται. Οι δυνατές επιλογές είναι:
Χειρουργικές: Αμφοτερόπλευρη προφυλακτική μαστεκτομή, με ταυτόχρονη πλαστική αποκατάσταση, που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, όχι πάντως κατά 100%.
Αφαίρεση των σαλπίγγων και των ωοθηκών, που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου ωοθηκών αλλά και του μαστού.
Εντατική παρακολούθηση, που περιλαμβάνει μηνιαία αυτοεξέταση από τα 18, κλινική εξέταση 2-4 φορές τον χρόνο από τα 25 και ετήσια μαστογραφία ή/και μαγνητική τομογραφία.
Χημειοπροφύλαξη με ένα χάπι (Ταμοξιφαίνη).
Πρέπει να τονισθεί η ιδιαίτερη σημασία της διάγνωσης κληρονομικής προδιάθεσης, η οποία εκτός από την εξεταζόμενη αφορά και ολόκληρες οικογένειες.
Δρ Χρήστος Πανόπουλος
Παθολόγος – Ογκολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Αθηνών, τ. Διευθυντής Νοσοκομείου “Άγιος Σάββας”