Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
13 Φεβρουαρίου 2024 13:02
Το ταξίδι της εγκυμοσύνης είναι μία ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας από την πρώτη στιγμή που μαθαίνει ότι είναι έγκυος μέχρι και τη στιγμή που κρατάει το μωρό στα αγκαλιά της. Ένα μικρό θαύμα γεννιέται μέσα της και μεγαλώνει κάθε μέρα. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η εξέλιξη που έχει το κύημα βδομάδα με τη βδομάδα μέχρι τη στιγμή που σαν ολοκληρωμένο έμβρυο έρχεται στον κόσμο μας.
Κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά κατά τη διάρκεια της ζωής της ταξίδι της εγκυμοσύνης και ειδικά αν πρόκειται για την έλευση του πρώτου της παιδιού η περίοδος αυτή μπορεί να συνοδεύεται από συναισθήματα χαράς, ανυπομονησίας, αγωνίας και άγχους για το αν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο νέα ρόλο της.
Από τη στιγμή που μία γυναίκα αντιλαμβάνεται την εγκυμοσύνη η επίσκεψη στο γυναικολόγο της κρίνεται απαραίτητη. Θα πρέπει να ληφθεί ένα σωστό ιατρικό ιστορικό και να διενεργενεργηθούν αιματολογικές και υπερηχογραφικές εξετάσεις οι οποίες θα δώσουν μία εικόνα για την πορεία της εγκυμοσύνης και θα καθορίσουν τη λήψη αποφάσεων αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Στα πρώτα ραντεβού υπολογίζεται με βάση την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας αλλά και τις υπερηχογραφικές μετρήσεις η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ), συζητιέται η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει η έγκυος, η σωματική δραστηριότητα, αν θα μπορεί να συνεχίσει την εργασία της αλλά και τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως είναι η πρωινή αδιαθεσία, ναυτίες και καούρες.
Αρχικά κατά την διάρκεια της 5ης – 6ης εβδομάδας κύησης πραγματοποιείται ένα ενδοκολπικό υπερηχογράφημα με σκοπό να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ενδομήτριος σάκος κύησης και να δοθούν οι πρώτες οδηγίες και βιταμίνες στην έγκυο.
Δύο εβδομάδες περίπου αργότερα κατά την 7η – 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης πραγματοποιείται το δεύτερο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα στο οποίο ανακαλύπτουμε την ύπαρξη της καρδιακής λειτουργίας. Στα πλαίσια αυτά συνταγογραφούνται αιματολογικές εξετάσεις ρουτίνας που περιλαμβάνουν μέτρηση βιταμινών, βιοχημικών και ορμονολογικών παραμέτρων.
Κατά τη διάρκεια της 11ης – 13ης εβδομάδα της κύησης πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα της Αυχενικής Διαφάνειας και συνοδές εξετάσεις αίματος (PΑP A και β χοριακή γοναδοτροπίνη) ώστε να προσδιοριστεί ο κίνδυνος για Σύνδρομο Down και για κάποια άλλα γεννητικά νοσήματα. Αν οι συνθήκες το απαιτούν ή το επιθυμεί το ζευγάρι στη συνέχεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (NIPT) ή η λήψη τροφοβλάστης όταν κρίνεται απαραίτητο για τον προσδιορισμό του καρυοτύπου του εμβρύου.
Κατά τη 17η – 18η εβδομάδα κύησης πραγματοποιείται αν κρίνεται απαραίτητο αμνιοπαρακέντηση με σκοπό τον περαιτέρω γονιδιακό έλεγχο του εμβρύου.
Λίγο αργότερα, κατά την 20η – 23η εβδομάδα κύησης πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα της Β επιπέδου στο οποίο ελέγχεται λεπτομερώς η ανατομία του εμβρύου αλλά και το φύλο αυτού. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τόσο η αυχενική διαφάνεια όσο και η β επιπέδου όπως και οποιοσδήποτε επεμβατικός έλεγχος απαιτείται για το προσδιορισμό του καρυοτύπου (τροφοβλάστη ή αμοιοπαρακέντηση) πραγματοποιείται από ειδικά εξειδικευμένο επιστήμονα, τον εμβρυομετρικό.
Κατά τη διάρκεια της 25ς – 27ης εβδομάδας μαζί με όλες τις υπόλοιπες αιματολογικές εξετάσεις συνταγογραφείται και η καμπύλη σακχάρου για τον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη κύησης ώστε να κρίνουμε την περαιτέρω εξέλιξη της εγκυμοσύνης και το αν θα χρειαστεί ειδική διατροφή ή θεραπεία.
Στην 30η – 32η εβδομάδα κύησης πραγματοποιείται ο υπερηχογραφικός προσδιορισμός της ανάπτυξης του εμβρύου και το Doppler με σκοπό τον έλεγχο της εμβρυομετρικής κυκλοφορίας και φυσικά το βιοφυσικό προφίλ του εμβρύου.
Περίπου 35η – 37η εβδομάδα της κύησης στα πλαίσια του ιατρείου και της τακτικής παρακολούθησης πραγματοποιείται καλλιέργεια κολπικού υγρού για τυχόν παρουσία στρεπτόκοκκου της ομάδας β στα κολπικά υγρά η οποία και θα καθορίσει αν θα χρειαστεί η λήψη αντιβιοτικής αγωγής κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού.
Τέλος, από την 36η – 40η εβδομάδα κύησης και μέχρι να γεννήσει η μέλλουσα μητέρα πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες επισκέψεις στο ιατρείο που σκοπό έχουν την υπερηχογραφική βιομετρία του εμβρύου αλλά και την προετοιμασία της εγκύου για τον τοκετό.
Το ταξίδι της εγκυμοσύνης όσο εύκολο ή δύσκολο είναι ολοκληρώνεται την ημέρα του τοκετού όταν η μαμά θα κρατήσει στην αγκαλιά της το μικρό της θαυματάκι. Τότε και η δική μας αποστολή ολοκληρώνεται.
ΜΠΡΟΖΟΥ ΜΑΡΙΑ
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος
ΜD, Msc, Phd
Master στην Παθολογία Κύησης