Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατάψυξη ωαρίων είναι η πλέον σύγχρονη τεχνική για διατήρηση της γονιμότητας, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να επιλέγουν οι ίδιες τη χρονική στιγμή που θα γίνουν μητέρες. Αυτό ίσως που δεν γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για μια πραγματικά απλή και ασφαλή διαδικασία, που γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης!
Όπως τονίζει ο Δρ Κωσταράς “Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, γεγονός που συνδέεται με την υπογεννητικότητα που αυξάνεται παγκοσμίως στις αναπτυγμένες χώρες. Η τελευταία δημοσίευση στο περιοδικό ‘Lancet’ επιβεβαιώνει αυτό που ζούμε στην καθημερινή μας πρακτική. Η υπογεννητικότητα έχει δύο υποομάδες: ζευγάρια που αντιμετωπίζουν ιατρικούς λόγους υπογονιμότητας και ζευγάρια που αναβάλλουν την τεκνοποίηση. Η αναβολή μειώνει τη γονιμότητα”, εξηγεί ο γιατρός.
Σήμερα, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εισβάλλει σε όλο και περισσότερους τομείς της ζωής μας, όπως και στην ιατρική. “Για τον έμπειρο και καταρτισμένο γιατρό αποτελεί πολύτιμο συνεργάτη και όχι αντίπαλο”, επισημαίνει ο Δρ Κωσταράς.
Είναι πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε την Τεχνητή Νοημοσύνη στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;
Χρησιμοποιούμε ήδη συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης για την αξιολόγηση και επιλογή των σπερματοζωαρίων και των εμβρύων. Η προσθήκη τώρα Τεχνητής Νοημοσύνης για την αξιολόγηση και επιλογή των ωαρίων συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία εμβρύων με υψηλή πιθανότητα εγκυμοσύνης και γέννησης παιδιού μειώνοντας έτσι τον αριθμό των προσπαθειών, το στρες τον ζευγαριών, την ταλαιπωρία αλλά και το οικονομικό κόστος.
Γιατί αποτελεί τεχνολογική καινοτομία η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κατάψυξη των ωαρίων;
Η εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι επανάσταση, γιατί δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να γνωρίζει άμεσα τις πιθανότητες που έχουν τα ωάριά της στη συγκεκριμένη προσπάθεια να γίνουν έμβρυα και να γεννηθεί ένα παιδί. Μια γυναίκα επιλέγει εξάλλου να καταψύξει τα ωάριά της, γιατί θέλει να έχει αυξημένες πιθανότητες στο μέλλον, όταν αυτή επιλέξει να αποκτήσει παιδί. Σε συνεργασία με τον γιατρό της, μπορεί να συζητηθεί το αποτέλεσμα και να αποφασιστεί αν χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για την αύξηση των πιθανοτήτων γέννησης ενός ή περισσότερων παιδιών.
Ποια είναι η επιπλέον συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκτίμηση των ωαρίων;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εκπαιδευτεί με 62.000 ωάρια, αξιολογώντας πέρα από την βασική μορφολογία των ωαρίων πληθώρα σημείων και δεδομένων, αποκαλύπτοντας τις δυνατότητες κάθε ωάριου με βάση τα βιολογικά του δεδομένα. Αυτές οι επιπλέον πληροφορίες δίνουν τη δυνατότητα ακριβέστερης πρόβλεψης που δεν ήταν δυνατή μέχρι σήμερα. Έτσι η γυναίκα νοιώθει πιο σίγουρη, έχοντας μια ρεαλιστική εικόνα από την κατάψυξη των ωαρίων της.
Μέχρι σήμερα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ένα ωάριο είναι ώριμο στην μετάφαση 2 (όπως λέγεται στη γλώσσα της βιολογίας), δηλαδή το ωάριο είναι κατάλληλο για γονιμοποίηση. Επιπλέον, στο μικροσκόπιο ο εμβρυολόγος μπορεί να δει τα 4 -5 βασικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του ωαρίου (το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα, τη δομή του κυτταροπλάσματος). Η εκτίμηση των χαρακτηριστικών αυτών παρέμενε υποκειμενική χωρίς να μπορεί να εκτιμηθεί η πραγματική ποιότητα του ωαρίου.
Επιλέγουν όλο και συχνότερα σήμερα οι γυναίκες να κρυοσυντηρούν τα ωάρια τους;
Ήμασταν η πρώτη ομάδα που ξεκινήσαμε καμπάνια ενημέρωσης στις γυναίκες για την κατάψυξη των ωαρίων για μη ιατρικούς λόγους. Με χαρά βλέπω ότι αριθμός των γυναικών καθημερινά αυξάνεται και το πιο σημαντικό είναι ότι ολοένα και μικρότερες ηλικίες επιλέγουν την κατάψυξη των ωαρίων.
Ποια είναι η προτροπή σας στις νέες γυναίκες & γενικότερα στα νέα ζευγάρια σήμερα?
Παρακολουθώ πάνω από 20 χρόνια υπογόνιμα ζευγάρια, έχω συναντήσει πολλές και διάφορες περιπτώσεις που αφορούν και τα δύο φύλα. Η προτροπή μου πρωτίστως είναι η έγκαιρη τεκνοποίηση. Επιπλέον, η επιλογή της κατάψυξης των ωαρίων δίνει τη δυνατότητα σε μια γυναίκα που για προσωπικούς, επαγγελματικούς ή κοινωνικούς λόγους αναβάλλει την τεκνοποίηση για το μέλλον ή δεν επιθυμεί προς το παρόν να τεκνοποιήσει ή τέλος σε μια γυναίκα που έχει ένα παιδί και θα ήθελε στο μέλλον να αποκτήσει και άλλα παιδιά, να αποκτήσει παιδί στο μέλλον με τις ίδιες πιθανότητες που έχει και σήμερα.
Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς MD, PhD
Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ
https://www.tiktok.com/@drkostaras