Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
30 Ιουλίου 2024 16:33
Ο βασικός σκοπός της θεραπείας IVF είναι η γέννηση ενός υγιούς παιδιού, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.
Η κλασσική μέθοδος IVF περιλαμβάνει τη χρήση υψηλών (σχετικά) δόσεων φαρμάκων για τη διέγερση των ωοθηκών, ώστε να συλλεχθούν πολλαπλά ωάρια και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας. Παρ’ όλα αυτά, όλο και περισσότερα ζευγάρια αναζητούν λύσεις που περιλαμβάνουν λιγότερα ορμονικά φάρμακα. Η ήπια διέγερση (mild stimulation) IVF είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιεί χαμηλότερες δόσεις ή και καθόλου φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής.
Παρόμοια με την παραδοσιακή IVF, η γονιμοποίηση γίνεται στο εργαστήριο και τα έμβρυα μεταφέρονται στη συνέχεια στη μήτρα. Η ήπια διέγερση των ωοθηκών επιδιώκει μια πιο φιλική προς τον ασθενή προσέγγιση, κερδίζοντας έδαφος λόγω του χαμηλότερου κόστους και των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων.
Επιλογές για ήπια διέγερση IVF
Οι δύο κύριες επιλογές για ήπια διέγερση είναι ο φυσικός κύκλος και η IVF με λιγότερα φάρμακα
Φυσικός κύκλος IVF
Στον φυσικό κύκλο IVF δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα γονιμότητας. Το ωάριο που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού μηνιαίου κύκλου συλλέγεται και γονιμοποιείται με σπέρμα, όπως στην κλασσική IVF. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ένα ωάριο που συλλέγεται μπορεί να είναι καλύτερης ποιότητας συγκριτικά με αυτά της παραδοσιακής IVF, αν και τα δεδομένα είναι ανεπαρκή. Επιπλέον, αποφεύγονται οι ήπιες παρενέργειες των φαρμάκων (ζάλη, εξάψεις, φούσκωμα κτλπ).
IVF με λιγότερα φάρμακα
Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούνται χαμηλότερες δόσεις φαρμάκων για μικρότερο χρονικό διάστημα, σε σύγκριση με την παραδοσιακή IVF. Αυτό μειώνει τη διάρκεια της θεραπείας και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες των φαρμάκων. Η πιθανότητα επιτυχίας να είναι συγκρίσιμη (σε ορισμένες περιπτώσεις) και οι επιπλοκές λιγότερες.
Επηρεάζει η ήπια διέγερση IVF τις πιθανότητες επιτυχίας;
Γενικά, τα ποσοστά επιτυχίας τείνουν να είναι χαμηλότερα σε σχέση με την παραδοσιακή IVF, καθώς συλλέγονται λιγότερα ωάρια. Επομένως, η ήπια διέγερση συνιστάται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας ή γυναίκες με αποτυχημένες προηγούμενες προσπάθειες. Αυτό είναι σημαντικό να τονίζεται στους ασθενείς.
Συμπεράσματα
Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους IVF που χρησιμοποιούν υψηλές δόσεις φαρμάκων, η ήπια διέγερση προσφέρει πλεονεκτήματα όπως χαμηλότερο κόστος και λιγότερο σωματικό και συναισθηματικό στρες για τη γυναίκα. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Βιβλιογραφία
Παναγιώτης Δρακόπουλος MD, PhD
Eιδικός στην αναπαραγωγική ιατρική και χειρουργική από την ESHRE (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας) και την EBCOG (Ευρωπαϊκό Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας).
Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB, IVF Brussels) και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάζεται επίσης ιδιωτικά και το γραφείο του βρίσκεται στην Αθήνα, Ελλάδα.
Ο Καθηγητής Δρ. Δρακόπουλος έχει συγγράψει περισσότερες από 90 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και είναι προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ετήσια βάση. Συνεισφέρει ως κριτής στα σημαντικότερα περιοδικά στον τομέα της υπογονιμότητας (Lancet, Human Reproduction update, Human reproduction, Fertility and Sterility, κλπ).
tik tok: Drakopoulosivf