Κική Σύρμου | Ο Ρόλος του Ψυχολόγου στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

30 Ιουλίου 2024 16:37

Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μία από τις πιο πολύπλοκες και συναισθηματικά φορτισμένες διαδικασίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Το πρόβλημα της υπογονιμότητας συχνά αντιμετωπίζεται ως βιολογικό ή ιατρικό ζήτημα, παραμελώντας τη συναισθηματική του διάσταση.

Τα ζευγάρια καλούνται να αντιμετωπίσουν το άγχος της απώλειας, να αποβάλουν το βάρος της ενοχής και να διατηρήσουν ζωντανή την ερωτική τους ζωή, ισορροπώντας τις προκλήσεις της καθημερινότητας. Ο ρόλος του ψυχολόγου σε αυτό το ταξίδι είναι απαραίτητος, προσφέροντας υποστήριξη και καθοδήγηση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Από την προετοιμασία και την προσπάθεια, έως την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συνολική εμπειρία των ζευγαριών.

Η υπογονιμότητα μπορεί να προκαλέσει έντονο φόβο και ανησυχία σχετικά με την ικανότητα δημιουργίας οικογένειας, την ανάληψη του ρόλου του γονέα και την εκπλήρωση των προσδοκιών που συνοδεύουν αυτούς τους ρόλους. Oι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ενοχές, αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει σε αυτούς και τι έκαναν για να το προκαλέσουν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η υπογονιμότητα δεν είναι ποτέ αποτέλεσμα προσωπικής ανεπάρκειας, αν και πολλοί το αντιλαμβάνονται έτσι, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια περισσότερα θέματα αυτοεκτίμησης.

Οι ψυχολόγοι που ασχολούνται με την υπογονιμότητα πρέπει να διαθέτουν ειδικές δεξιότητες, οι οποίες βασίζονται στην εξειδίκευση, την εμπειρία και τη συνεχή εκπαίδευση. Επιπλέον, η συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως γυναικολόγους και ουρολόγους, είναι απαραίτητη για την ολιστική φροντίδα των ζευγαριών.

Προετοιμασία και Διαχείριση Άγχους

Η αρχική φάση της εξωσωματικής γονιμοποίησης περιλαμβάνει την προετοιμασία του ζευγαριού τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Οι εξειδικευμένοι ψυχολόγοι διδάσκουν στους θεραπευόμενους τεχνικές διαχείρισης άγχους και τη σημασία της αυτοφροντίδας κατά τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής περιόδου. Τεχνικές όπως η βαθιά αναπνοή, η γιόγκα, ο διαλογισμός και η ύπνωση μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση των επιπέδων άγχους και να ενισχύσουν την ψυχική ανθεκτικότητα.

Συμβουλευτική και Λήψη Αποφάσεων

Οι ψυχολόγοι γονιμότητας βοηθούν τα ζευγάρια να κατανοήσουν τις διάφορες επιλογές τους και να πάρουν τις καταλληλότερες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία. Η φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή περιλαμβάνει τη συλλογή πληροφοριών, την ανάλυση των δεδομένων, τις πιθανές επιπτώσεις και τη συμβουλευτική λήψης αποφάσεων. Αυτή η διαδικασία ενθαρρύνει τα ζευγάρια να αισθάνονται υπεύθυνα και ενδυναμωμένα καθώς προχωρούν με τη θεραπεία τους.

Αντιμετώπιση Αποτυχιών και Απώλειας

Η αποτυχία να συλλάβουν ή η απώλεια μιας εγκυμοσύνης μπορεί να είναι συναισθηματικά καταστροφική και να αφήσει βαθιά ψυχολογικά τραύματα. Οι ψυχολόγοι που εξειδικεύονται στην υπογονιμότητα κατανοούν τη σοβαρότητα αυτών των εμπειριών και παρέχουν στοχευμένη υποστήριξη για να βοηθήσουν τα ζευγάρια να διαχειριστούν την κρίση και τη θλίψη που προκύπτει, παρέχοντας ελπίδα για το μέλλον, βοηθώντας τους να διαχειριστούν το τραύμα τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν τρόπους να προχωρήσουν.

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τις σχέσεις μεταξύ των συντρόφων. Εργαζόμαστε με τα ζευγάρια για να ενισχύσουν την επικοινωνία, να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις και να ενδυναμώσουν τη συναισθηματική τους σύνδεση. Μια υγιής και υποστηρικτική σχέση μπορεί να ενισχύσει την αντοχή των ζευγαριών και να τους βοηθήσει να αντέξουν τις προκλήσεις της θεραπείας.

Υποστήριξη κατά τη Διάρκεια Κρίσεων

Κατά τη διάρκεια κρίσεων, όπως η αποτυχία μιας θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης ή η απώλεια μιας εγκυμοσύνης, η συναισθηματική ένταση μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλή. Για αυτό το λόγο παρέχουμε άμεση υποστήριξη, βοηθώντας τα ζευγάρια να διαχειριστούν τα συναισθήματα σοκ, απελπισίας και απογοήτευσης. Μέσω της συμβουλευτικής, οι θεραπευόμενοι ενθαρρύνονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ανοιχτά και να βρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Ο ρόλος του ψυχολόγου στην εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολυδιάστατος και ζωτικής σημασίας. Από την προετοιμασία και την εκπαίδευση έως την υποστήριξη κατά τη διάρκεια κρίσεων και την παροχή μακροπρόθεσμης ψυχοθεραπείας, διασφαλίζουμε ότι τα ζευγάρια λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να αντέξουν τις προκλήσεις της υπογονιμότητας.  Σε έναν κόσμο όπου ο αριθμός των ζευγαριών που χρειάζονται βοήθεια για την δημιουργία της οικογένειάς τους αυξάνεται,  η συμβολή των ψυχολόγων αναπαραγωγής είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας των ζευγαριών.

Είναι κοινωνική μας ευθύνη να παρέχουμε στήριξη στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να καταφέρουν να κάνουν οικογένεια. Με την κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη  καταφέρνουμε να τους  καθοδηγήσουμε  παρέχοντας τους ελπίδα, αντοχή και αισιοδοξία στο ταξίδι προς την γονιμότητα..

Κική Σύρμου – Ψυχολόγος
Υποβοηθουμένη Αναπαραγωγή – Υπογονιμότητα – Γυναικολογία

 

Πέννυ Αμπατζή, Διευθύντρια Κλινικής SERUM

«Το Serum IVF είναι μια κλινική με πολύ φιλικό και οικογενειακό κλίμα με σκοπό να παρέχουμε άριστη εξυπηρέτηση με αφοσίωση και ειλικρίνεια στην εξαιρετικά εξατομικευμένη φροντίδα. Παρέχουμε διαγνώσεις που σχετίζονται με τη γονιμότητα και επιλογές προηγμένης θεραπείας σε ασθενείς από όλο τον κόσμο. Στα πλαίσια της ολοκληρωμένης φροντίδας τους στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή θεωρούμε απαραίτητη την παροχή πρόσβασης σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας για τα υπογόνιμα ζευγάρια. Βάσει μελετών το ψυχολογικό στρες μπορεί να  επηρεάσει δυσμενώς το αποτέλεσμα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η πλειονότητα των μελετών φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα πως υπάρχει αρνητική και στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ διαφόρων μεταβλητών ψυχολογικού στρες και μεταβλητών που αφορούν την έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.  Η σωστή συνεργασία της ομάδας αναπαραγωγής με την εξειδικευμένη ψυχολόγο  είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό των ατόμων που χρήζουν υποστήριξη, για την διαχείριση της ανησυχίας και του άγχους που συνοδεύει την υπογονιμότητα  όπως και για την ενίσχυση της ψυχολογικής τους ευεξίας»