Play Therapy Center | Μαριλένα Καράσσου

4 Οκτωβρίου 2024 13:35

ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Αναμφίβολα η αυτοεκτίμηση είναι πολύ σημαντική καθόλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου και επηρεάζει όλες τις πλευρές της. Όσο νωρίτερα μάθουν τα παιδιά να στηρίζουν τον εαυτό τους, τόσο πιο αποτελεσματικά θα είναι στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων που ενδεχομένως να προκύψουν.

Τι είναι όμως η αυτοεκτίμηση;

Η αυτοεκτίμηση έχει να κάνει με το πως βλέπει, σκέφτεται και νιώθει το άτομο για τον εαυτό του. Το άτομο που θεωρεί τον εαυτό του ικανό, καλό, άξιο, δυναμικό έχει υψηλή αυτοεκτίμηση. Αντίθετα τα άτομα που νιώθουν εύκολα απόρριψη, που δυσκολεύονται να διεκδικήσουν, που αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους και που συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλους φαίνεται να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πως μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού τους;

  • Μιλήστε θετικά στο παιδί σας και χρησιμοποιήστε καθημερινά τον έπαινο εστιάζοντας στις πράξεις του παιδιού. Παρατηρήστε τη θετική συμπεριφορά, την ευαισθησία καθώς και τις πρωτοβουλίες που παίρνει το παιδί και επαινέστε το για αυτά.
  • Παίξτε παιχνίδια ρόλων και έκφρασης, αφήνοντας το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα μέσα από το παιχνίδι.
  • Δημιουργήστε ένα πόστερ μαζί με το παιδί σημειώνοντας τα θετικά του προτερήματα.
  • Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλα παιδιά και τονίστε στο παιδί ότι το κάθε άτομο είναι διαφορετικό με έναν μοναδικό συνδυασμό από ταλέντα και ικανότητες.
  • Μην “στέκεστε” στην αποτυχία και στην επιτυχία. Επιβραβεύστε το παιδί σε κάθε προσπάθεια , σε κάθε μικρό βήμα και τονίστε του ότι το να κάνει λάθη είναι φυσιολογικό και ότι μέσα από αυτά όλοι μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε.
  • Αφήστε το παιδί να πάρει πρωτοβουλίες ακόμα και για μικρά πράγματα όπως το τι θα φορέσει, πως θα δομήσει το πρόγραμμά του, τι άθλημα θα επιλέξει κτλ.

Τέλος πολύ σημαντικό είναι να δώσουμε “χώρο” στο παιδί να αναγνωρίσει, να  αποδεχθεί και να εκφράσει τα συναισθήματα του χωρίς να αισθάνεται ενοχικά όταν βιώνει ένα πιεστικό συναίσθημα.

Μαριλένα Καράσσου
Ψυχολόγος Uoa, Εξειδικευμένη στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία
Επιστημονικά Υπεύθυνη του κέντρου ειδικών θεραπειών ” Play Therapy Center