Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
8 Μαρτίου 2020 09:23
Ακυρώνονται κινηματογραφικές πρεμιέρες και συναυλίες, κλείνουν μουσεία και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής μετρούν τις ζημίες τους. Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος καθώς πάρα πολλές χώρες είναι πλέον αντιμέτωπες με τον κορωνοϊό γεγονός που απαιτεί αναπροσαρμογή των σχεδίων και των προγραμμάτων τους, τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες. Ο χορός των ακυρώσεων ξεκίνησε, όπως ήταν αναμενόμενο, από την Κίνα για να επεκταθεί πολύ γρήγορα και σε άλλες χώρες της Ασίας και να φθάσει, σταδιακά και ανά περίπτωση, μέχρι την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Πολυαναμενόμενες κινηματογραφικές πρεμιέρες, συναυλίες μεγάλων ονομάτων της διεθνούς μουσικής σκηνής, φεστιβάλ παγκόσμιου κύρους και μεγάλες θεατρικές παραγωγές αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν, ενώ αρκετά ήταν και τα μεγάλα μουσεία που αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Στην παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία οι αναταράξεις είναι πολύ έντονες, καθώς η εμφάνιση του κορωνοϊού συνέπεσε με την είσοδο της νέας χρονιάς, μια περίοδο η οποία αποτελεί, για αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων η Κίνα, την πιο παραγωγική και εμπορική σε αυτόν τον τομέα. Παρόλα αυτά κινηματογραφικοί κολοσσοί, όπως οι Disney και Paramaount, αναγκάστηκαν, παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος, να αναβάλουν τις προγραμματισμένες πρεμιέρες των μεγάλων παραγωγών τους.
Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό της πολυαναμενόμενης κινηματογραφικής επιστροφής του Τζέιμς Μποντ, με την ταινία «No time to die». Αρχικά ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για τις 17 Φεβρουαρίου πρεμιέρα της στην Κίνα, ενώ πριν από δύο μέρες, μετά από έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν από τα φαν κλαμπ του θρυλικού πράκτορα, αναβλήθηκαν και οι πρεμιέρες σε Βρετανία και ΗΠΑ για τις 12 και 25 Νοεμβρίου αντίστοιχα.
Βεβαίως, ο γοητευτικός πράκτορας δεν ήταν ο μοναδικός ήρωας της μεγάλης οθόνης που έπεσε… θύμα του κορωνοϊού. Οι περισσότερες προγραμματισμένες κινηματογραφικές πρεμιέρες ακυρώθηκαν στην Κίνα, μεταξύ των οποίων και αυτές των ταινιών «Mulan», «Sonic the Hedgehog» κ.α.
Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες μάθαμε πως ακυρώθηκαν και τα γυρίσματα της έβδομης ταινίας της δημοφιλέστατης κινηματογραφικής σειράς «Επικίνδυνες Αποστολές» στη Βενετία εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν σημειωθεί στην Ιταλία. Πριν από λίγες ώρες, μάλιστα, ανακοινώθηκε ότι κλείνουν θέατρα και κινηματογράφοι της γειτονικής χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στα διεθνή συναυλιακά δρώμενα, με τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών παραγωγής να έχουν ακυρώσει τις περιοδείες αλλά και τις μεμονωμένες ζωντανές εμφανίσεις των καλλιτεχνών που εκπροσωπούν, κυρίως στην Κίνα και σε άλλες χώρες της Ασίας και δευτερευόντως σε Αμερική και Ευρώπη. Συγκεκριμένα ακυρώνονται οι συναυλίες σε χώρες της Ασίας των Αμερικανών πανκ ρόκερς Green Day, ο ράπερ Stormzy, η Γαλλο – Καναδέζα τραγουδίστρια Avril Lavigne, του αμερικανικού εναλλακτικού ροκ συγκροτήματος Pixies, του ίντι ροκ γκρουπ National κ.α.
Τι συμβαίνει στα Μουσεία
Η απόφαση των εργαζόμενων στο Μουσείο του Λούβρου να κλείσουν για δύο ημέρες, την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, το μεγαλύτερο μουσείο του Παρισιού προκάλεσε αναστάτωση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, έπειτα από συζητήσεις, οι πύλες του μουσείου ξανάνοιξαν για το κοινό αφού οι υπεύθυνοι υποσχέθηκαν πως θα δώσουν, από δω και στο εξής, πολύ μεγαλύτερη έμφαση, στο κομμάτι του καθαρισμού των χώρων. Επιπλέον, μετά από απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης απαγορεύτηκαν οι εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους με κοινό άνω των 5.000 ατόμων.
Δεν συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο, με τα μουσεία της Ιταλίας όπου ο κορονωϊός έχει μεγάλη εξάπλωση. Όπως ήταν αναμενόμενο λοιπόν πολλά μουσεία της χώρας παραμένουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.
Οι οικονομικές συνέπειες
Είναι προφανές πως η δημόσια υγεία προηγείται, παρόλα αυτά έχουν ήδη αρχίσει να υπολογίζονται, κυρίως από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι ζημίες που θα καταγραφούν στη βιομηχανία του θεάματος εξαιτίας του κορωνοϊού. Μόνο στην Κίνα, η οποία σημειωτέον αποτελεί τη δεύτερη πιο δραστήρια σε κινηματογραφικές παραγωγές χώρα παγκοσμίως, οι οικονομικές απώλειες από το κλείσιμο των κινηματογραφικών στούντιο και των ακυρώσεων προβολών υπολογίζεται σε σχεδόν 2 δις δολάρια!
Μικρότερες είναι, μέχρι στιγμής, οι ζημίες στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία, παρόλα αυτά επικρατεί έντονη αναστάτωση καθώς ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ολόκληρες περιοδείες βρίσκονται στον αέρα.
Στις χώρες της Ασίας πάντως έχει ήδη αρχίσει να γίνεται λόγος για δραματική μείωση των θέσεων εργασίας στους συγκεκριμένους τομείς, εάν η εξάπλωση του κορονωϊού δεν υποχωρήσει άμεσα.