Οριστική λύση στη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση δίνει η Ρομποτική Χειρουργική, Δρ. Ελένη Καραφώκα – Μαύρου, Χειρουργός Πεπτικού Συστήματος

9 Μαρτίου 2020 14:31

Τι είναι η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση και με ποια συμπτώματα εμφανίζεται ;
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι «η ανάποδη/ παλίνδρομη κίνηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο». Το υλικό αυτό περιέχει οξύ και προκαλεί διαβρώσεις στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να “αποκαλύπτονται” τα αισθητικά νευρικά πλέγματα και να προκαλείται πόνος στον οισοφάγο. Οι περισσότεροι ασθενείς τον περιγράφουν σαν «καούρα».

Άλλα συμπτώματα:
• Έντονος πόνος πίσω από το στέρνο
• χρονιά βραχνάδα
• ξηρός βήχας
• συχνές ιγμορίτιδες
• κρίσεις άσθματος
• αίσθημα πνιγμού και έντονος βήχας στον ύπνο

Πως γίνεται η διάγνωση;
Ο έλεγχος του οισοφάγου και του στομάχου γίνεται με το γαστροσκόπιο (γαστροσκόπηση). Η παρουσία οισοφαγίτιδας (έλκη στον οισοφάγο) αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη παλινδρόμησης γαστρικού οξέος. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με Πεχαμετρία (pHmetry) 24ωρου που δείχνει πόσα και πόσο σοβαρά επεισόδια παλινδρόμησης κάνει ό ασθενή στην διάρκεια της ημέρας

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα άτομα που υποφέρουν για μεγάλο διάστημα με ΓΟΠ;
Ο ασθενής που πάσχει από παλινδρομική νόσο έχει πολύ φτωχή ποιότητα ζωής, ωστόσο αυτός δεν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ο οποίος τον απειλεί.
Τελευταία καταγράφεται αύξηση των ποσοστών εμφάνισης του καρκίνου της Γαστροοισοφαγικής συμβολής (κατώτερος οισοφάγος). Κύρια αιτία είναι η αύξηση του αριθμού των ασθενών που υποφέρουν από ΓΟΠ. Παράλληλα, αυξάνονται και τα περιστατικά καρκίνου του λάρυγγα και του φάρυγγα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Πως θεραπεύεται η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση;
Οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, από τη στιγμή που ο Γαστροοισοφαγικός σφιγκτήρας έχει αλλοιωθεί και ανεπαρκεί, δεν υπάρχει τρόπος να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Οι συντηρητικές θεραπείες με φάρμακα και οδηγίες για αλλαγή του τρόπου ζωής που εφαρμόζονται συνήθως, ουσιαστικά επιτυγχάνουν μόνο να ελέγξουν τα συμπτώματα. Δεν καταργούν την παλινδρόμηση, ούτε προστατεύουν τον ασθενή από τους μακροπρόθεσμους κινδύνους, απλά κάνουν το πρόβλημα λιγότερο ενοχλητικό.
Η πραγματική θεραπεία της ΓΟΠ είναι μόνο η χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση που γίνεται ονομάζεται “Θολοπλαστική κατά Nissen”.
Σε αυτή την επέμβαση το πάνω μέρος του στομάχου, που ονομάζεται θόλος, τυλίγεται γύρω από το κάτω τμήμα του οισοφάγου σαν ένα “σωσίβιο”, δημιουργώντας μία ζώνη ψηλής πίεσης που πιέζει τον οισοφάγο απέξω. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία βαλβίδα, η οποία εμποδίζει την παλινδρόμηση.

Η επέμβαση γίνεται πλέον μόνο Λαπαροσκοπικά ή Ρομποτικά και σε έμπειρα χέρια έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το χειρουργείο γίνεται με ολική νάρκωση. Αφού πρώτα φουσκώσει η κοιλιά με αέριο CO2, από πέντε συνολικά μικρές τομές μήκους μισού ή ενός εκατοστού, τοποθετούνται σωλήνες (trocar), μέσα από τους οποίους περνάει η camera και τα λαπαροσκοπικά εργαλεία. Το ίδιο γίνεται και με το ρομποτικό σύστημα DaVinci, ωστόσο το χειρουργικό Ρομπότ προσφέρει πολλαπλά τεχνικά πλεονεκτήματα.

Το ρομπότ διαθέτει τρισδιάστατη, απολυτά ελεγχόμενη από τον χειρούργο camera, με μεγέθυνση της εικόνας κατά είκοσι φορές. Επιπλέον, διαθέτει λεπτά αρθρωτά εργαλεία με οκτώ βαθμούς ελευθερίας κίνησης. Με το χειρουργικό ρομποτικό σύστημα DaVinci, ο χειρούργος μπορεί να εκτελεί χειρισμούς ακρίβειας στον εξαιρετικά περιορισμένο χώρο στον οποίο εξελίσσεται η επέμβαση κάτω από το διάφραγμα και μέσα στο οπίσθιο μεσοθωράκιο. Τα χειρουργικά πλανά αναγνωρίζονται με εξαιρετική λεπτομέρεια, επιτρέποντας στο χειρούργο να χειρουργεί αναίμακτα και καθαρά. Η ευκρίνεια της εικόνας και η δυνατότητα των αρθρωτών εργαλείων να κινούνται ελεύθερα σε όλα τα επίπεδα, διευκολύνει την κινητοποίηση του θολού του στομάχου, την περιέλιξη του γύρω από τον οισοφάγο και την τοποθέτηση των απαραίτητων για αυτή την επέμβαση ραμμάτων με τον πλέον ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο.
Οι δυνατότητες αυτές, αποκτούν ιδιαίτερη αξία στις περιπτώσεις που η παλινδρόμηση οφείλεται στην παρουσία μίας μεγάλης διαφραγματοκήλης. Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται η αποκατάσταση του στομάχου στην φυσιολογική του θέση μέσα στην κοιλιά και η σύγκλειση του χάσματος στο διάφραγμα με ραφές. Σε αυτές τις περιπτώσεις το χειρουργείο μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο και αρκετά επικίνδυνο και η χρήση του ρομπότ είναι πολύτιμη.

Με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος DaVinci, μειωθήκαν κατακόρυφα τα ποσοστά μετατροπής σε ανοικτή επέμβαση. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να κάνει μετάγγιση, έχει μειωμένες ανάγκες για παυσίπονα κινητοποιείται άμεσα μετεγχειρητικά με αποτέλεσμα τη μείωση των μετεγχειρητικών λοιμώξεων του αναπνευστικού και γενικά τη γρήγορη μετεγχειρητική αποκατάσταση.
Την επομένη του χειρουργείου γίνεται ένας ακτινολογικός έλεγχος και την ίδια μέρα ο ασθενής σιτίζεται με πολτώδεις – υδαρείς τροφές. Το απόγευμα μπορεί να πάει σπίτι του.

Το Metropolitan General διαθέτει την πλέον εξελιγμένη μορφή του χειρουργικού ρομπότ, το σύστημα DaVinciXi, το οποίο μου δίνει σε εμένα και στην ομάδα μου τη δυνατότητα να πραγματοποιούμαι με τον ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις με εξαιρετική ακρίβεια και ασφάλεια.

Δρ. Ελένη Καραφώκα – Μαύρου, Χειρουργός Πεπτικού Συστήματος, Διευθύντρια Β’ Κλινικής Ρομποτικής Χειρουργικής & Χειρουργικής Ογκολογίας “Metropolitan General”. Εξειδικεύεται στη Ρομποτική και Λαπαροσκοπική Χειρουργική.

To Ιατρείο βρίσκεται απέναντι από την κεντρικής είσοδο του Metropolitan General

karafoka-1
Στοιχεία Επικοινωνίας

Οριστική λύση στη Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση δίνει η Ρομποτική Χειρουργική, Δρ. Ελένη Καραφώκα – Μαύρου, Χειρουργός Πεπτικού Συστήματος