Κέντρο MK Mendis

10 Δεκεμβρίου 2024 11:51

Πώς πάμε από το “ποιος σηκώνεται τώρα”, στην καλή εκδοχή του εαυτού σου

Δυσκολεύομαι να σηκωθώ το πρωί”.

Προσπαθώ να κάνω αλλαγές, αλλά δεν είναι εύκολο”.

Όταν η Αλίκη ήρθε την πρώτη φορά στο γραφείο μου, ήταν ξεκάθαρο ότι είχε απογοητευτεί από την παρατεταμένη ταλαιπωρία.

Όπως μου είπε, είχε περάσει SIBO παλιά, δηλαδή το σύνδρομο υπερανάπτυξης βακτηρίων στο λεπτό έντερο.  Είχε καταφέρει να το ξεπεράσει, μετά από αρκετούς κύκλους αντιβίωσης και πλέον οι εξετάσεις της ήταν “καθαρές”.

Η ταλαιπωρία της, όμως, συνεχιζόταν. Δυσκολευόταν και με την εργασία και με τις δραστηριότητές της. “Δεν είμαι όπως παλιά…”

Είχε αγωγή-σύσταση με αντικαταθλιπτικά από το γιατρό της, γυμναστική και διατροφή χαμηλή σε FODMAP (δηλαδή τροφές χαμηλές σε ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες).

Μια μέθοδος αποτελεσματική και συνάμα ρεαλιστική

Εξήγησα, όπως πάντα, με απλά λόγια τις δυνατότητες του Ενεργειακού Ελέγχου, και τον τρόπο που θα προχωρήσουμε εφόσον τον εμπιστευθεί.

Για μένα είναι σημαντικό να βλέπω ανθρώπους που παρά τις δυσκολίες, αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν το σώμα τους όσο καλύτερα μπορούν.

Έδειξα λοιπόν στην Αλίκη πώς γίνεται το Τεστ μας:

  • Ακουμπά τα χέρια της στα ηλεκτρόδια μιας συσκευής συχνοτήτων
  • Η συσκευή “διαβάζει” τις απαντήσεις του σώματος ως κυματομορφή (ιδιοσυχνότητα) και αυτές εμφανίζονται ως ενδείξεις στην οθόνη του υπολογιστή μου.

Μοιράστηκε τη σκέψη της… “Είμαι λίγο διστακτική σε αυτά, αλλά αφού βοήθησε τον αδελφό μου θέλω να το προσπαθήσω κι εγώ”.

Η εξέταση τελειώνει. Και τώρα τι κάνουμε;

Όσο κάνουμε την ανάλυση, η Αλίκη μου κάνει ερωτήσεις, συζητάμε, και βλέπουμε μαζί πράγματα που γνώριζε, αλλά και πράγματα που δεν είχε αναφέρει. Ειδικά το τελευταίο τη βοήθησε την να αισθανθεί σιγουριά ότι σήμερα, εδώ, θα βγει κάτι καλό.

Με τον Ενεργειακό Έλεγχο, άλλωστε, μπορούμε να δούμε πράγματα πριν ακόμα αυτά φτάσουν να έχουν κλινική επίδραση. Άρα να πετύχουμε πρόληψη.

Έτσι κι έγινε:

  • Φάνηκε σημαντική διαταραχή στην εντερική βλέννα, καθώς και έλλειψη σε Β12 και D3.
  • Έδωσε ενδείξεις για διαταραχές στους υποδοχείς της Β9, που συνδέονται με νευροψυχιατρικά θέματα.
  • Εμφανίστηκαν αντιδράσεις σε ορισμένες φαινόλες τροφίμων τα οποία είναι χαμηλά σε FODMAP.

Αυτό εξηγεί γιατί η Αλίκη χρειαζόταν φάρμακα σε σταθερή βάση και, κυρίως, για ποιο λόγο συνέχιζε να έχει συμπτώματα στο έντερο παρά τις “καθαρές” εξετάσεις!

Έπρεπε να δουλέψουμε λοιπόν σε δύο επίπεδα:

  • Πρώτον, να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία του εντέρου. Εξήγησα στην Αλίκη ότι αυτό το πετυχαίνουμε σε 3 φάσεις. α) αποτοξίνωση, β) εξισορρόπηση χλωρίδας και γ) αποκατάσταση εντερικής βλέννας. Τα δύο πρώτα τα είχε πετύχει, και τώρα βρισκόταν στην 3η φάση.
  • Δεύτερον, να εφαρμόσουμε μια μόνιμη λύση για την ατέρμονη κόπωση-κατάθλιψη.

Δεν έκανα καμία παρέμβαση στην φαρμακευτική αγωγή της. Δεν είμαι γιατρός και δεν είναι αυτός ο ρόλος μου.

Χρειαζόταν λοιπόν:

  1. να προσθέσει στη διατροφή της περισσότερα ωφέλιμα λιπαρά και διαλυτές ίνες. Για το σκοπό αυτό σύστησα ψύλλιο και γλυκομαννάνη.
  2. να αποφύγει συγκεκριμένα τρόφιμα.

Τώρα, επειδή οι περισσότεροι υποδοχείς σεροτονίνης βρίσκονται στο έντερο, αυτό εξηγεί για ποιο λόγο μετά το SIBO εμφάνισε συμπτώματα κατάθλιψης. Όταν επαναφέρει τα επίπεδα Β12, Β9, D3 και αποκαταστήσει τη φυσική χλωρίδα, αυτά τα συμπτώματα θα φύγουν.

Έτσι,

  1. πρότεινα συγκεκριμένα συμπληρώματα, όπως μεθυλιωμένη μορφή φολικού οξέος (Β9).

Η Αλίκη είχε μπροστά της περίπου ενάμιση μήνα, με νέες πληροφορίες, συγκεκριμένες συστάσεις και υποστήριξη, να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται. Μετά θα την ξανάβλεπα ώστε να δούμε το αποτέλεσμα.

Απλά βήματα, απτό όφελος

Στην 4η εβδομάδα, τα συμπτώματα της Αλίκης είχαν αρχίσει να υποχωρούν. Κάναμε ακόμα έναν έλεγχο και νέα προσαρμογή στη διατροφή και τα συμπληρώματα. Τον επόμενο μήνα, ανέφερε βελτίωση στο γιατρό της κι εκείνος της έπαυσε, σιγά-σιγά, τα αντικαταθλιπτικά.

Η Αλίκη δεν με χρειαζόταν πια, όμως την ξανασυνάντησα, αφού ήρθε με το σύντροφό της, το Θωμά. Αντιμετώπιζε αλλεργίες και άγχος από τη δουλειά του. Μετά από έναν κύκλο απευαισθητοποίησης, και 3 συμπληρώματα από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ο Θωμάς είδε σημαντική βελτίωση.

Το νέο αυτό ζευγάρι, δεν είχε επαφή στο παρελθόν με εναλλακτικές θεραπείες. Ούτε έχει, ούτε χρειάζεται να αποκτήσει κάποια ιδιαίτερη επαφή. Αρκεί η ανοιχτή διάθεση που έδειξε να ψάξει λύσεις.

Αυτό είναι που μας προτρέπει το σώμα μας να κάνουμε, όταν “γκρινιάζει” μέσα από κάποια ενόχληση. Κάποιο σύμπτωμα που επιμένει. Κάτι που θέλει να μας “πει” ο οργανισμός μας. Και είναι στο χέρι μας να τον ακούσουμε.

Η Φωτεινή Καρακάση είναι βιολόγος M.Sc. με εμπειρία 10 και πλέον έτη στο χώρο των εναλλακτικών θεραπειών. Διατηρεί το Κέντρο MK MENDIS, συνδυάζοντας πρακτικές όπως ο Ενεργειακός Έλεγχος, η τεχνολογία Rife και ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, ενώ συνεργάζεται παράλληλα με γιατρούς