Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
29 Μαρτίου 2020 13:00
Ο «μισητός» ιδιοκτήτης της Χοφενχάιμ, ο δισεκατομμυριούχος Ντίτμαρ Χοπ, ο άνθρωπος τον οποίο έχουν βάλει στο «στόχαστρο» οι οργανωμένοι οπαδοί των γερμανικών ποδοσφαιρικών ομάδων, ενδέχεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του κορονοϊού! Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», η εταιρεία του «CureVac» προχωρά την ανάπτυξη του εμβολίου, το οποίο θα μπορούσε να βάλει τέλος στον παγκόσμιο εφιάλτη.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση, με έδρα το Τούμπινγκεν στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γερμανίας, ανήκει κατά 80% στον Χοπ. Παράλληλα, ο 79χρονος άνδρας από τη Χαϊδελβέργη και πατέρας δύο παιδιών, είναι μέτοχος του Ιδρύματος «Bill and Melinda – Gates», το οποίο, μαζί με τη φαρμακευτική «CureVac» αναπτύσσει εμβόλια κατά παντός είδους λοιμωδών νοσημάτων.
Ο ζάμπλουτος Γερμανός είναι επίσης συνιδρυτής της «SAP», του τεχνολογικού κολοσσού στον τομέα των λογισμικών. Η περιουσία που διαθέτει, υπολογίζεται στα 16 δισ. δολάρια.
Ο Χοπ αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν το εμβόλιο και άφησε κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών στο αθλητικό πόρταλ «Sport1», είπε χαρακτηριστικά: «Ένα εμβόλιο για τον COVID – 19 θα μπορούσε να είναι έτοιμο έως το φθινόπωρο. Το πότε ακριβώς θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από το Ινστιτούτο ‘Πάουλ Έρλιχ’ (σ.σ. ο γερμανικός φορέας για τα εμβόλια). Θα πρέπει να δοκιμαστεί πρώτα σε ζώα και έπειτα σε ανθρώπους. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο, ενόψει του πιθανότατα νέου κύματος του κορονοϊού».
Πάντως, είναι άγνωστο αν οι Γερμανοί οπαδοί θα τον συμπαθήσουν ακόμη και στην περίπτωση που η εταιρεία του καταφέρει να φτάσει στο εμβόλιο. Ο επιχειρηματίας θεωρείται από πολλούς ως ο πιο μισητός αθλητικός παράγοντας στη χώρα του, επειδή –όπως τον κατηγορούν- εμπορευματοποιεί το ποδόσφαιρο.
Υβριστικά πανό σε βάρος του
Μάλιστα, το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου, στην αναμέτρηση της Χοφενχάιμ με την Μπάγερν για την Μπουντεσλίγκα, οι οργανωμένοι φανς των φιλοξενούμενων ανάρτησαν υβριστικό πανό με εκείνον ως αποδέκτη. Ο διαιτητής διέκοψε προσωρινά το παιχνίδι στο 78’, για περίπου ένα τέταρτο. Όταν οι παίκτες των δύο ομάδων επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο, έκαναν απλώς πασούλες στο κέντρο ως το τέλος του ματς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τον Χοπ.
Μόλις έληξε το παιχνίδι, οι ποδοσφαιριστές μαζί με τους διοικούντες παρέμειναν στο γήπεδο και χειροκρότησαν για αρκετά λεπτά τον μεγαλομέτοχο της γηπεδούχου, ενώ και ο ισχυρός άντρας της Μπάγερν, Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε βρέθηκε στο πλευρό του.
Το Σάββατο 7 Μαρτίου, στη συνάντηση της Χοφενχάιμ με τη Σάλκε, οι οπαδοί της τελευταίας ανάρτησαν και αυτοί πανό κατά του επιχειρηματία που έγραφε: «Ζητάμε συγγνώμη από όλες τις πόρνες, επειδή τις σχετίσαμε με τον Χοπ»!
Όλων των παραπάνω είχαν προηγηθεί οι οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ που στις 20 Δεκεμβρίου 2019 είχαν γράψει σε πανό τους: «Ευχόμαστε σε όλους καλές διακοπές. Σε σένα, να είναι οι τελευταίες σου»!
Έσπασε τον κανόνα του «50+1»
Ο Χοπ είναι ο ευεργέτης της αγαπημένης του Χοφενχάιμ, την οποία ανέλαβε επισήμως το 2000. Ο λόγος που αποτελεί κόκκινο πανί για τους οργανωμένους οπαδούς πολλών γερμανικών συλλόγων οφείλεται στο ότι το 2015, παραβίασε τον εσωτερικό «κανονισμό λειτουργίας» των ομάδων, τον κανόνα του «50+1». Σύμφωνα με αυτόν, η διαχείριση του κλαμπ εναποτίθεται στα μέλη του κι όχι σε κάποιον μεγαλοεπενδυτή.
Ως τότε ο Χοπ διατηρούσε το 49% των μετοχών, όμως τον Ιούλιο του 2015 απέκτησε την πλειοψηφία μετά από ομόφωνη επιλογή των 384 μελών που ψήφισαν την τροποποίηση του κατασταστικού του κλαμπ. Έτσι, καταργήθηκε ουσιαστικά η πολυφωνία και η λαϊκή ανάμειξη στη Χοφενχάιμ.
Από την πλευρά της, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έδωσε τη συγκατάθεσή της καθώς εξαίρει από τον παραπάνω περιορισμό τους παράγοντες που έχουν επιδείξει υπεύθυνη συνεισφορά σε σύλλογο για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Άλλωστε, ο Χοπ, πέρα από τα όσα έχει προσφέρει στην ομάδα του, είναι γνωστός και για τη συνδρομή του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό της ευρύτερης περιοχής του Κράιχγκαου.
Ο Τραμπ προσπάθησε να… αρπάξει την εταιρεία του!
Τις τελευταίες ημέρες προκάλεσε αίσθηση η είδηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας «CureVac» και ως εκ τούτου, του εμβολίου που ετοιμάζεται για τον κορωνοϊό, κυρίως για τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, ο Ντίτμαρ Χοπ κατηγόρησε έμμεσα τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ για έλλειψη αλληλεγγύης. «Αν θέλουμε να αναπτύξουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αυτό το άτομο πρέπει όχι μόνο να προσεγγίζει τους ανθρώπους αλλά και να δείχνει περισσότερη αλληλεγγύη», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η γερμανική εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι ο μέχρι τις 11 Μαρτίου (οπότε και αποχώρησε) διευθύνων σύμβουλός της, Ντάνιελ Μενιτσέλα, συναντήθηκε με τον Τραμπ, τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και μέλη της ομάδας του Λευκού Οίκου για τη διαχείριση του κορωνοϊού καθώς και με εκπροσώπους φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να συζητήσουν το θέμα του εμβολίου.
Πληροφορίες για τις αμερικανικές επιδιώξεις δημοσίευσε πρώτη η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».
Η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχείρησαν να ιδιοποιηθούν πρόγραμμα παρασκευής εμβολίου για τον κορωνοϊό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο, προειδοποιώντας ότι θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβόλιο να παρασκευασθεί στην Ευρώπη.
Ωστόσο, ο βασικός επενδυτής της «CureVac», Χοπ, κατέστησε σαφές ότι απέρριψε την προσέγγιση των ΗΠΑ. «Ο Τραμπ μίλησε στην εταιρεία και το πληροφορήθηκα αμέσως. Ερωτήθηκα ποια είναι η θέση μου και ήξερα από εκείνη την στιγμή ότι αποκλείεται», είπε.
Η στάση του εκτιμήθηκε από τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Αλτμάιερ, που τόνισε στο ARD: «Ήταν μια σπουδαία απόφαση από την εταιρεία. Με αυτή την απόφαση έδειξε ότι η Γερμανία δεν πωλείται και πως ένα πιθανό εμβόλιο θα δοθεί σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στις ΗΠΑ».
Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφερε 80 εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική υποστήριξη στην «CureVac» για τις δραστηριότητες ανάπτυξης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η πατρίδα της «CureVac» είναι η Ευρώπη!