Έκκριμα θηλής – Διονύσης Πινιαλίδης, Χειρουργός Λαπαροσκόπος και Αθανάσιος Νιώτης M.D., Msc, PhD

4 Νοεμβρίου 2020 20:25

 

Έκκριμα θηλής

Ο μαστός είναι ένας τροποποιημένος αδένας του δέρματος και περιλαμβάνει το σύστημα των πόρων που πορεύονται ακτινωτά κάτω από το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω για να καταλήξουν σε δομικές μονάδες που ονομάζονται «λοβία». Εκεί συγκεντρώνεται το γάλα κατά την περίοδο της γαλουχίας. Στις γυναίκες, ήδη κατά την προεφηβική περίοδο, αλλά κυρίως στην εφηβεία και με την επίδραση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, ο μαστός αυξάνεται.

Ένα ποσοστό γυναικών, της τάξεως του 20% είναι πιθανό ήδη από την περίοδο της εφηβείας να παράγει έκκριμα από τη θηλή, είτε αυτόματα, είτε ασκώντας πίεση. Η κατάσταση αυτή μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική και αποδίδεται σε περιεχόμενο των γαλακτοφόρων πόρων που υφίσταται συνεχή παραγωγή και απορρόφηση. Η αυτόματη έκκρισηχαρακτηρίζει -στο μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης -καλοήθεις παθήσεις (πορεκτασία, γαλακτόρροια, θήλωμα). Ωστόσο ένα μικρότερο ποσοστό (5-10%) μπορεί να καταδεικνύει κακοήθεια.

Παράγοντες που πρέπει να αποσαφηνιστούν είναι αν η έκκριση είναι αυτόματη ή με πίεση, αν είναι και από τους δύο μαστούς, αν προκύπτει από ένα πόρο ή περισσότερους και τέλος αν υπάρχει παρουσία αίματος στο έκκριμα.

Αν  από την κλινική εξέταση και τη μαστογραφία προκύψει κλινικό μαστογραφικό εύρημα, τότε για τη διακοπή του εκκρίματος απαιτείται η σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία. Στην περίπτωση έλλειψης κάποιου σαφούς ευρήματος, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος.

Αν η έκκριση προκύπτει από έναν πόρο, τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν είναι αφενός μία κυτταρολογική εξέταση και αφετέρου μία έκπλυση και μία ενδοσκόπηση πόρων. Εάν δεν διακοπεί η έκκριση, για το ποσοστό παρέμβασης,σημαντικό λόγο έχει η πάσχουσα. Αν επιθυμεί να διατηρήσει τη δυνατότητα θηλασμούκαι η κλινική κατάσταση το επιτρέπει, μπορεί να γίνει εκτομήμόνο του πάσχοντος πόρου. Σε αντίθετη περίπτωση το έκκριμα διακόπτεται με την απολίνωση του συνόλου των γαλακτοφόρων πόρων του πάσχοντος μαστού.

Αν η έκκριση προκύπτει από περισσότερους πόρους, σημαντικό είναι διαπιστωθεί η σύσταση και η ποσότητα του εκκρίματος. Αν η εικόνα του εκκρίματος είναι γαλακτώδης, αμφοτερόπλευρη και άφθονη σε ποσότητα, τότε πρέπει να γίνει έλεγχος γαλακτόρροιας και να αποσαφηνιστεί εάν η ασθενής ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή (αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιψυχωσικά κ.α.). Αν η εικόνα του ευρήματος είναι ωχρή/πράσινη και πυώδης, τότε απαιτείται κυτταρολογική εξέταση και αντιμετώπιση του αιτίου.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται επίσκεψη στον ειδικό. Αυτός θα εκτιμήσει το είδος του υγρού, αν βγαίνει από τον ένα μαστό ή και από τους δύο, αν βγαίνει από ένα πόρο ή από περισσότερους και θα πάρει υγρό για κυτταρολογική εξέταση.

 


Αθανάσιος Νιώτης
M.D., Msc, PhD
Χειρουργική Ογκολογία Μαστού
Επιστημονικός Συνεργάτης Β’ Χειρουργικής Κλινικής ΝΙΜΤΣ
email: [email protected]

Διονύσης Πινιαλίδης
Χειρουργός Λαπαροσκόπος
Εξειδικευθείς στη Χειρουργική Ογκολογία
Διευθυντής Β’ Χειρουργικής Κλινικής ΝΙΜΤΣ
www.dpinialidis.gr