Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
25 Νοεμβρίου 2018 13:33
Σπεσιαλιτέ, αγαπημένο πιάτο – δικό μου και όσων το έχουν δοκιμάσει απ’ τα χεράκια μου. Με παρέα ή έτσι, γιατί σας αρέσει να καλομαθαίνετε (και) τον εαυτό σας, πηγαίνετε πρώτα μια βόλτα απ’ το σούπερ μάρκετ, «οργανωθείτε» με τ’ απαραίτητα και… παίξτε μπάλα με τον πιο μεθυστικό σολομό με ταλιατέλες. Και για ορντέβρ, μην κουραστείτε: Πάρτε έτοιμο σούσι (από εκεί που ξέρετε και εμπιστεύεστε), ανάψτε ένα αρωματικό κερί, τοποθετείστε χάσι (τα γιαπωνέζικα ξυλάκια είναι, τσόπστικς λέγονται τα κινέζικα darlings), αλλά και μαχαιροπίρουνα και συνοδέψτε με (τι άλλο;) βότκα!
Υλικά για 4 μερίδες
2-3 μεγάλα κομμάτια φρέσκος (ή και κατεψυγμένος, ό,τι θέλετε) σολομός (προαιρετικά Σκωτίας)
1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας (ταιριάζει άψογα με χυλοπίτες, ειδικά Κρήτης και βέβαια, όπως το έφτιαξα, με ταλιατέλες)
2 μικρά κρεμμυδάκια
1 σκελίδα σκόρδο
3 σφηνάκια βότκα
8-10 φρέσκα μανιτάρια
8-10 πράσινες ελιές (όποιες θέλετε δηλαδή, αλλά γευστικά «δένει» ωραιότερα με πράσινες)
1 κουτάλι του γλυκού μέλι
1 κουτάλι του γλυκού μουστάρδα -πάντα BEM ή ΕΚΜΑ, καμία άλλη
1 κρέμα γάλακτος (και λάιτ)
3-4 κουταλιές τυρί κρέμα
1 χούφτα μαϊντανό
αλατοπίπερο,
ρίγανη,
λάδι,
παρμεζάνα.
Εκτέλεση
Αφαιρούμε την πέτσα από τον σολομό σιγά-σιγά ώστε να παραμείνει το ψάρι μας ακέραιο και το κόβουμε σε χοντρές φέτες. Βουτάμε τα κομμάτια σ’ ένα σφηνάκι βότκα (το οποίο έχουμε αδειάσει σε μια πιατέλα), προσθέτουμε αλατοπίπερο και ρίγανη και τελειώνουμε με μια κουταλιά τυρί κρέμα. Σοτάρουμε το ψάρι σε χαμηλή φωτιά για 10-15 λεπτά (έως ότου ροδίσει καλά στο τηγάνι) και το αφήνουμε στην… ησυχία του.
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια, τις ελιές, τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και, με τη σειρά τους, τα σοτάρουμε για, επίσης, 10 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε τόσο νερό στο τηγάνι όσο χρειάζεται για να καλυφθεί το μείγμα που έχουμε φτιάξει με τα υλικά της σάλτσας μας (αυτή η σάλτσα γίνεται καλύτερα σε τηγάνι απ’ ό,τι σε κατσαρόλα). Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μέλι και λίγο λάδι. Το αφήνουμε σε μέτριους προς υψηλούς βαθμούς (6-7) για να «δέσει» (παίρνει 20-25 λεπτά) και ρίχνουμε 2 σφηνάκια βότκα.
Σε τρίτη φάση, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και άλλα 2 κουταλάκια του γλυκού τυρί κρέμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τοποθετούμε το ψάρι μας. Πρέπει όλο αυτό το υπέροχο δημιούργημα να πάρει μία ακόμα-την τελική αυτή τη φορά- βράση (σε χαμηλή φωτιά για να «δέσει» τέλεια η σάλτσα και να μην καεί η κρέμα) για άλλα 10 λεπτά και ύστερα ρίχνουμε μια χούφτα παρμεζάνα στο φαγητό μας… Αυτό ήταν.
Παράλληλα –εννοείται– έχουμε βάλει τα ζυμαρικά μας να βράσουν. Τοποθετούμε τα ζυμαρικά και τη σάλτσα με το ψάρι μας, συνοδεύουμε με σούσι και βότκα και… τέλος! Καλή σας απόλαυση buddies!
Tip Μπορείτε να προσθέσετε και καλαμπόκι – ταιριάζει τέλεια σ’ αυτή τη συνταγή. Και φυσικά, αν σας πέφτει… βαρύς ο μεθυστικός (μου) σολομός με τόσα υλικά, αφαιρέστε τα μανιτάρια!
Εxtra tip Η συγκεκριμένη συνταγή γίνεται και με κόκκινη σάλτσα. Απλώς, στην προκειμένη θ’ αφαιρέσετε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα και θα προσθέσετε βασιλικό -για άρωμα. Αν τη δοκιμάσετε, βάλτε ένα τσακ λιγότερο λεμόνι! Εννοείται, δε, πως αντί για βότκα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λευκό κρασί (αν την κάνετε λευκή τη σάλτσα) ή το κόκκινο (αντίστοιχα) της αρεσκείας σας. Μην επιλέξετε, όμως, ρετσίνα ή/αντίστοιχα ημίγλυκο, θ’ αλλοιώσει τη γεύση του σολομού.
Ντονατέλλα Αδάμου