Κουρής-Τοπαλίδου:Στα δικαστήρια για το διαζύγιο
Κόντρα στα δημοσιεύματα που ήθελαν να βάζουν στην σχέση τους νέα θεμέλια και να “παγώνουν” το διαζύγιο, εμείς μαθαίνουμε δυστυχώς ακριβώς το αντίθετο για τον ηθοποιό Νίκο Κουρή και την […]
3 Δεκεμβρίου 2020 18:43
Ακράτεια, πρόπτωση, ορθοκήλη, και κολπικά συρίγγια:
Μερικές από τις γυναικείες καταστάσεις που βασανίζουν πολλές γυναίκες.
Ο ειδικός χειρουργός Γεώργιος Θεοδωρόπουλος με εξειδίκευση πάνω στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου στις ΗΠΑ μας αναλύει τις καταστάσεις αυτές.
Eφαρμόζει λαπαροσκοπικές τεχνικές στην αντιμετώπιση καρκίνου παχέος εντέρου και επίσης διενεργεί επεμβάσεις αποφυγής μόνιμης «παρά φύσιν» έδρας και αντιμετωπίζει δυσίατα προβλήματα του πρωκτού.
Μας απάντησε ως εξής όταν τον ρωτήσαμε ποιοι οι παράγοντες δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις και πως αντιμετωπίζονται αυτές οι επώδυνες καταστάσεις.
Η ακράτεια του εντέρου πού οφείλεται, τι τη δημιουργεί και τι σημαίνει αυτό για την ποιότητα ζωής της/του ασθενούς;
– Η ακράτεια του εντέρου, γνωστή και ως πρωκτική ακράτεια ή ακράτεια κοπράνων είναι η αδυναμία του ασθενούς να καθυστερήσει την αφόδευση έως ότου βρεθεί σε κοινωνικά αποδεκτές συνθήκες (π.χ. τουαλέτα). Συνοδεύεται από «κοινωνικό στίγμα» και η ουσιαστική αντιμετώπισή της γίνεται πιο δύσκολη, διότι οι συγκεκριμένες ασθενείς αισθάνονται ιδιαίτερη αμηχανία για το πρόβλημά τους.
Τις περισσότερες φορές, δεν προστρέχουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Αντιθέτως επαφίενται στην καθημερινή χρήση απορροφητικής πάνας, στον περιορισμό των εξόδων από το σπίτι και στην απόσυρση. Έτσι, η απραγία στην αναζήτηση θεραπείας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κοινωνική απομόνωση.
Ποιες οι αιτίες της ακράτειας; Και τι ποσοστό γυναικών το αντιμετωπίζει;
– Οι μαιευτικές κακώσεις αποτελούν την πιο συχνή αιτία ακράτειας, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι μία στις τρεις γυναίκες παρουσιάζουν κάποια, έστω και παροδική ακράτεια κοπράνων μετά από ακόμη και φυσιολογικό κολπικό τοκετό. Ρήξεις των σφιγκτήρων του πρωκτού που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να εμφανίσουν τα δυσμενή τους αποτελέσματα ακόμη και πολλά χρόνια μετά, όταν η γυναίκα μπαίνει στη λεγόμενη τρίτη ηλικία.
Τι είναι η ολική πρόπτωση του ορθού;
-Η ολική πρόπτωση του ορθού είναι η ολικού πάχους προβολή του ορθού, δηλαδή του τελευταίου τμήματος του πεπτικού σωλήνα έξω από τον πρωκτό! Οφείλεται σε μυϊκή ανεπάρκεια του πυελικού εδάφους της γυναίκας και, πέρα από την ιδιαίτερα ενοχλητική παρουσία του εντέρου που βγαίνει έξω από τον πρωκτό, η γυναίκα βασανίζεται από δυσκοιλιότητα ή και ακράτεια, αφού καταστρέφεται σταδιακά και ο σφιγκτήρας.
Με ποιες τεχνικές αντιμετωπίζεται;
– Αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά και μάλιστα λαπαροσκοπικά με ειδικές τεχνικές, δηλαδή με την καθήλωση του ορθού στη θέση του για να μην επανεμφανιστεί η πρόπτωση.
Πόσο καλά ανεκτές είναι αυτές οι τεχνικές;
-Είναι πολύ καλά ανεκτές από την ασθενή, σχεδόν ανώδυνες και έχουν απόλυτη ένδειξη στις ηλικιωμένες ασθενείς, υψηλού χειρουργικού κινδύνου, αφού, έτσι, είναι εφικτή η αποφυγή της γενικής αναισθησίας.
Μπορεί η πρόπτωση του ορθού να σχετίζεται με βαριά δυσκοιλιότητα;
-Εκτός από την ολική, σε γυναίκες με βαριά χρόνια δυσκοιλιότητα και δύσκολους τοκετούς, μπορεί να εμφανιστεί εσωτερική πρόπτωση, οπότε ο βλεννογόνος, δηλαδή η εσωτερική επένδυση του εντέρου, γλιστρά και φράζει την έξοδο των κοπράνων, ενώ σπρώχνει τον κόλπο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ορθοκήλης και μεγάλης χαλάρωσης του διαχωριστικού διαφράγματος που υπάρχει ανάμεσα στον κόλπο και στο ορθό.
Τι συμπτώματα έχει η γυναίκα στην περίπτωση αυτή;
– Η γυναίκα που πάσχει βασανίζεται από έντονη αποφρακτική δυσκοιλιότητα.
Με ποιες μεθόδους αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση;
-Διατίθενται δύο επιλογές: η μία είναι η λαπαροσκοπική ορθοπηξία με πλέγμα που καταφέρνει να ευθειάσει το ορθό και να καταργήσει την ορθοκήλη και η άλλη είναι μία επέμβαση που γίνεται μέσα από τον πρωκτό και λέγεται STARR και αποβλέπει στο να αφαιρέσει τον προπίπτοντα βλεννογόνο.
Τι προκαλεί τα ορθοκολπικά συρίγγια και πως αντιμετωπίζoνται;
-Τα ορθοκολπικά συρίγγια είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες επικοινωνίες μεταξύ του κόλπου και του ορθού. Μία από τις κύριες αιτίες των συριγγίων αυτών είναι οι μαιευτικές κακώσεις μετά από πολύωρους, δύσκολους και πολλαπλούς τοκετούς. Η χειρουργική αντιμετώπιση ενός ορθοκολπικού συριγγίου μπορεί να αποτελεί πρόκληση ακόμη και για τον εξειδικευμένο χειρουργό, και απαιτεί ειδική ενασχόληση με τις σύνθετες παθολογίες του ορθοπρωκτικού σωλήνα. Ωστόσο, η διόρθωσή τους είναι χειρουργικά εφικτή με τη διενέργεια ειδικών πλαστικών και κρημνών.
Ευχαριστούμε τον Γεώργιο Θεοδωρόπουλο MD, PhD, FACS, FASCRS, αναπληρωτή Καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στη Γενική Χειρουργική και στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου στις ΗΠΑ για τις πληροφορίες που μας έδωσε.
Ιστοσελίδα: www.theodoropoulos-surgery.gr
E-mail: [email protected]