Μπορείς να αδυνατίσεις χωρίς να πιάσεις στο στόμα σου, πολλώ δε μάλλον να εφαρμόσεις τη “μαγική”, κατά τα άλλα, λέξη δίαιτα; Σαφώς!
Τις περισσότερες φορές αντικρίζουμε το δείκτη της ζυγαριάς με φόβο και πανικοβαλλόμαστε θεωρώντας ότι πρέπει να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο για να χάσουμε κιλά. Ωστόσο, η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των απλών και καθημερινών οδηγιών διατροφής, οι οποίες θα μας εξασφαλίσουν όχι μόνο την απώλεια σωματικού βάρους αλλά και τη μακροπρόθεσμη συντήρησή του.
Ποια είναι αυτά, διαβάστε ακολούθως:
-Να πίνετε 2 λίτρα υγρών (νερό, χυμούς, γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι) την ημέρα.
-Αποφεύγετε να καταναλώνετε οτιδήποτε μπροστά στην τηλεόραση. Εξαιρούνται καφές, ροφήματα χωρίς ζάχαρη, χυμοί και νερό.
-Ζάχαρη – μέλι – μαρμελάδα: να μην ξεπερνούν τα 3 κουταλάκια γλυκού την ημέρα.
-Μπορείτε να πίνετε έως 3 φλιτζάνια καφέ καθημερινά. Αν είστε λάτρης της ζάχαρης καλό είναι να την αντικαστήσετε με κάποιο υποκατάστατο (σουκραλόζη, στέβια). Το καλύτερ είναι να την αφαιρέσετε εντελώς. Όλα είναι θέμα συνήθειας.
-Καθημερινά μπορείτε να προσλαμβάνετε μέχρι 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (μία στο φαγητό και μία στο μαγείρεμα)
-Ξεκινήστε πάντα το γεύμα σας καταναλώνοντας άφθονη ποσότητα σαλάτας εποχής. Επιτρέπεται οποιοδήποτε λαχανικό ωμό ή βραστό ή ψητό, σε απεριόριστη ποσότητα.
-Σε περίπτωση εξόδου προτιμάτε ψητό κοτόπουλο ή ψάρι ή άπαχο κρέας με απεριόριστη σαλάτα. Αποφύγετε τηγανητούς μεζέδες, πίτες και φαγητά με πολλές σάλτσες.
-Σε περιπτώσεις έντονης επιθυμίας για γλυκό καλό είναι να επιλέγετε: γλυκό κουταλιού, παστέλι, σοκολάτα υγείας με ξηρούς καρπούς, παγωτό γρανίτα, ζελέ με φρούτα και επιδόρπια χαμηλού γλυκαιμικού δέικτη με γλυκαντικά.
-Στραγγίζετε τα φαγητά σας με μια τρυπητή κουτάλα.
-Προτιμάτε να μαγειρεύετε τα φαγητά βραστά, ψητά στο grill ή στον ατμό.
-Αντικαταστήστε το αλάτι στο φαγητό ή τις σαλάτες με μυρωδικά, μπαχαρικά, μουστάρδα, μπαλσάμικο, γιαούρτι, πιπέρι, λεμόνι κ α.
-Χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και τη σαλάτα, πάντα με μέτρο και αποφύγετε το βούτυρο.
-Μειώστε την προσθήκη ελαιόλαδου στα μαγειρευτά και στην κατσαρόλα προσθέτοντας διάφορα λαχανικά (μανιτάρια, πιπεριές, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πιπεριά, καρότα, κολοκυθάκια) και φρέσκια ντομάτα.
-Αφαιρείτε τελείως την πέτσα ή το ορατό λίπος από το κρέας ή το κοτόπουλο.
-Να επιλέγετε άπαχα κομμάτια κρέατος.
-Στα λαδερά και τις σάλτσες να υπολογίζετε τόσες κουταλιές σούπας λάδι όσες και οι μερίδες φαγητού (δηλαδή 1 κ. σούπας λάδι για κάθε μερίδα / άτομο).
-Σερβίρετε στο πιάτο σας μικρότερες μερίδες από φαγητά πλούσια σε λίπος και υδατάνθρακες, π.χ. σάλτσες, τηγανητά, ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες.