Είναι γνωστό πως οι κατεχίνες που περιλαμβάνει το τσάι αδυνατίζουν. Ποιο τσάι όμως; Το πράσινο ή το μαύρο; Καταρχάς, όσον αφορά τα οφέλη τους για την υγεία, όλα τα είδη τσαγιού είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και παράλληλα προσφέρουν τόνωση χάρη στην τεΐνη.
Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση European Journal of Nutrition, το μαύρο τσάι φαίνεται να είναι εξίσου ωφέλιμο με το πράσινο –σε αντίθεση μάλλον με αυτό που θα περίμεναν οι περισσότεροι– σχετικά με την επίδρασή του στο σωματικό βάρος.
Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι περιέχουν πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν αρκετά μικρό μέγεθος ώστε να περάσουν στο αίμα και στους ιστούς και έχει αποδειχτεί στο πλαίσιο επιστημονικών μελετών ότι είναι δυνατό να επηρεάσουν μεταβολικές διεργασίες στο συκώτι κατά τρόπο που ευνοεί την απώλεια βάρους. Το μαύρο τσάι, από την άλλη, επιδρά μέσω εντελώς διαφορετικών μηχανισμών, ώστε να πετύχει αντίστοιχο αδυνατιστικό αποτέλεσμα.