Quantcast

Aivalis Winery

31 Μαρτίου 2025 12:55

“Όλα τα κρασιά μας είναι σαν τα παιδιά μας”

Ο κύριος Χρήστος Αϊβαλής μας μίλησε για την πορεία του στον κόσμο του κρασιού και την αγάπη του για την αμπελουργία, την οποία μοιράζεται τα τελευταία χρόνια με τον γιο του, Σωτήρη Αϊβαλή.

Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με την οινοποιία;

Κατάγομαι από μία οικογένεια που είχε ανέκαθεν σχέση με την αμπελουργία. Να πω την αλήθεια, την αγάπη και το μικρόβιο του κρασιού τα κόλλησα εργαζόμενος στον οινοποιητικό συνεταιρισμό της Νεμέας.

Τι είναι αυτό που σας ξεχωρίζει από άλλα οινοποιεία;

Πατέρας και γιος λατρεύουμε τη γη μας και τα αμπέλια μας, ακολουθώντας ένα αυστηρό πρωτόκολλο καλλιεργητικής μεθοδολογίας, όπως η αποφυγή ποτίσματος, λίπανσης, αυστηρό κλάδεμα και χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Κατά την οινοποίηση χρησιμοποιούμε μόνο γηγενείς ζύμες και τα κρασιά δεν υπόκεινται σε σταθεροποίηση ή φιλτράρισμα, καθώς θεωρούμε ότι αυτές οι διαδικασίες αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του κρασιού.

Ποιες ποικιλίες σταφυλιού καλλιεργείτε;

Καλλιεργούμε κυρίως Αγιωργίτικο, μια ποικιλία που είναι συνυφασμένη με τη Νεμέα και αποδίδει εξαιρετικά στον συγκεκριμένο αμπελώνα. Επικεντρωνόμαστε επίσης σε άλλες τοπικές ποικιλίες και, φυσικά, ακολουθούμε τις αρχές της βιώσιμης γεωργίας για να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη ποιότητα των σταφυλιών. Οι αμπελώνες μας εκτείνονται σε περίπου 100 στρέμματα εκ των οποίων τα 50 βρίσκονται στην κοινότητα Κούτσι, μια περιοχή που θεωρείται κορυφαία στην παραγωγή Αγιωργίτικου.  Καλλιεργούμε κυρίως Αγιωργίτικο, με ποικιλίες Syrah, Cabernet και Chardonnay. Το “4”, πρόκειται για ένα ερυθρό ξηρό κρασί από την ποικιλία Αγιωργίτικο που παράγεται από ένα μικρό προφυλλοξηρικό αμπέλι τεσσάρων στρεμμάτων.

Έχουμε επίσης δύο εξαιρετικά blend κρασιά που είναι πραγματικά ξεχωριστά. Το “Deux Dieux” είναι ένα κρασί που φτιάξαμε με ένα μοναδικό χαρμάνι από Syrah και Αγιωργίτικο. Συνδυάζει τη δύναμη του Syrah με την φινέτσα του Αγιωργίτικου, δημιουργώντας έναν ισχυρό, αλλά συγχρόνως κομψό χαρακτήρα. Τέλος, ο “Αρμακάς” που αποτελείται από 35% Αγιωργίτικο, 35%  Syrah, 20% Cabernet και 10% Merlot.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κρασί από την παραγωγή σας;

Όλα τα κρασιά μας είναι σαν τα παιδιά μας, αλλά έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στο “Μονοπάτι” και το Le Sang de la Pierre . Το “Μονοπάτι” είναι ένα από τα πρώτα premium Αγιωργίτικα που κυκλοφόρησαν και, συγκεκριμένα, το πρώτο “μεγάλο” κρασί μας και αποτελεί ένα από τα κορυφαία κρασιά της περιοχής.

Ποια είναι η στρατηγική σας για τη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού;

Η στρατηγική μας για τη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού βασίζεται σε προσεγμένες καλλιεργητικές πρακτικές, υποστηρίζοντας την αναγεννητική γεωργία με όσο το δυνατόν περισσότερη χειρωνακτική εργασία. Στόχος μας είναι η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και η προστασία του περιβάλλοντος. Εφαρμόζουμε εξαιρετικές καλλιεργητικές μεθόδους, χρησιμοποιούμε οργανικά μέσα για τη λίπανση και δίνουμε έμφαση στην προληπτική προστασία των φυτών, διασφαλίζοντας έτσι την άριστη ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Ποια είναι η γνώμη σας για τον οινοτουρισμό;

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο οινοτουρισμός είναι το μέλλον της Νεμέας. Επενδύουμε στην κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο μέσω της ανάπτυξης κτιριακών εγκαταστάσεων, αλλά και με την απόκτηση αμπελώνων, με στόχο την ενίσχυση του υπαίθριου οινοτουρισμού. Ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα δίνουμε στον οινοτουρισμό στη Νεμέα, καθώς αποτελεί μια αμπελουργική ζώνη με όλα τα εχέγγυα για την επίτευξη αυτού του στόχου.